Șoc: Invocând rusofilia, Ucraina îi cere lui Kovesi să ancheteze televiziuni și site-uri din România

Spațiul informativ românesc e suspus atacurilor informative rusești, iar unele canale de televiziune care au fost acuzate în mod repetat că răspândesc propaganda rusă au lansat o altă campanie anti-ucraineană. Motiv pentru care e cazul să intervină în problemă procurorul general european Laura Kovesi, este de părere un organism ucrainean, The New Geopolitics Research Network, declarat independent și specializat în analize geopolitice.

Într-o „analiză” – pe alocuri de-a dreptul delirantă! – semnată Mariana Prysiazhniuk, NewGeopolitics comentează problematica privind drepturile minorităților naționale din Ucraina, care a făcut să curgă multă cerneală în presa ultimelor săptămâni, la noi.

Propagandiștii au folosit subiectul dureros, în context religios, dar evident au exagerat pentru că până și Biserica Ortodoxă Română a fost nevoită să explice” scrie NewGeopolitcs.

Organismul mai amintește cum tema a fost generos preluată de posturile românești România TV și Antena 3/CNN, dar și felul în care purtătorul de cuvânt al Bisericii Române, Vasile Bănescu, ar fi dezumflat tema devoalând preoții români ca fiind reprezentanți ai Patriarhiei Moscovei, fără nicio legătură cu Ortodoxia română.

Pe lângă România TV și Antena 3/CNN, triada de propagandă din România include Realitatea Plus, la care se adaugă și site-uri deschis pro-Moscova și nu este un secret în România că aceste mass-media rămân lideri în încălcarea legislației audiovizuale, mai punctează NewGeopolitics, ONG asociat cu mai multe organisme românești, conform site-ului oficial.

„De la începutul războiului, pe scară largă, aceste resurse informaționale au fost sancționate în mod repetat pentru răspândirea dezinformării și propagandei, inclusiv pe tema agresiunii ruse. De pe aceste canale, narațiunile pro-Kremlin despre Soros, persoane LGBT și protestele anticorupție care au izbucnit în România în 2018-2019 au fost revărsate direct în capul telespectatorilor români.

După începerea invaziei la scară largă, aceste canale TV au discutat serios despre falsuri privind «laboratoarele biologice» și «naziștii din Azov». În realitate, aceste subiecte erau pretexte sângeroase pentru uciderea ucrainenilor de către ruși. Și tocmai pe acest fond a fost provocată opresiunea sistematică a refugiaților ucraineni în Europa.

De exemplu, în martie, Realitatea Plus a fost amendată pentru încălcarea echilibrului în acoperirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, când a început să vorbească despre «laboratoarele biologice din Ucraina». În plus, postul a declarat că războiul din Ucraina nu a fost vina teroristului Putin, ci responsabilitatea comună a liderilor occidentali. Știrile România TV au fost, de asemenea, amendate de multe ori: pentru dezechilibrul de opinii, atacuri asupra persoanelor LGBT și povești despre Soros în timpul protestelor anticorupție din România din anii precedenți.

Oligarhi fugari și un imperiu mediatic finanțat de Revoluție

România TV este asociat cu Sebastian Ghiță, un politician român refugiat în Serbia. Ghiță a câștigat un loc în parlamentul României – Camera Deputaților (Partidul Social Democrat), în 2012.

Ulterior, a fost condamnat la închisoare pentru fraudă financiară și spălare de bani prin compania sa de IT Asesoft. Ghiță a reușit însă să fugă în Serbia, unde rămâne și astăzi.

În 2017, Serbia a refuzat cererea de extrădare a României și i-a acordat azil politic. Un detaliu grăitor: Ghiță și-a construit capitalul și legăturile de afaceri pe baza unor contracte pe care le-a primit de la compania petrolieră rusă Lukoil.

În Serbia, Ghiță este activ în politică și continuă să se angajeze în domeniul IT. În ianuarie 2019, refugiatul român a fost depistat la evenimentul «Primul dialog digital Serbia-Rusia», la care au participat peste 60 de companii IT sârbe, în timpul vizitelor președintelui rus Vladimir Putin la Belgrad.

Dan Voiculescu, patron al Antenei 3/CNN și fondator al fundației Intact media, potrivit DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) și Serviciului Român de Informații Externe (SIE), a furat între 150 și 300 de milioane de dolari în timpul Revoluției anticomuniste din România, din decembrie 1989, și în primele luni ale anului 1990. A folosit acești bani pentru a-și înființa firme în 1991. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani pentru deturnare de fonduri publice, dar a făcut doar câțiva ani.

Și în sfârșit, canalul de știri Realitatea Plus, deținut de Cosmin Gușă și Maricel Păcuraru. Jurnaliștii români amintesc cum a spus Gușă în timpul unei emisiuni că Rusia este a doua sa patrie. Probabil că nu întâmplător circulă online o fotografie cu Gușă și Ghiță discutând ceva la Belgrad, unde Ghiță participă (sau organizează?) la diferite petreceri IT pro-ruse.”

NewGeopolitics mai amintește că „în Moldova, Rusia a urmărit să construiască un sistem de canale TV controlate folosind aceeași schemă: un oligarh din Israel – de asemenea fugar, Ilan Shor, care se ascunde de justiția moldovenească – și liderii forțelor politice corupte sunt principalii beneficiari ai mass-media, difuzând aceleași narațiuni despre «Soros», «dominare externă» și «Occidentul care vrea război».

Vorbim de șase posturi TV a căror difuzare a fost suspendată la sfârșitul anului trecut în Moldova. Este vorba despre Accent TV, Orhei TV, TV6, NTV-Moldova, Primul în Moldova și RTR-Moldova, care au fost afiliate oligarhului Ilan Shor, ce se ascunde în Israel și finanțează proteste anti-guvernamentale în Moldova, precum și proprietarilor din Partidul Socialiștilor pro-rus. În aceleași zile, a fost interzisă și retransmisia România TV în Republica Moldova.

Interesant este că, după suspendarea difuzării posturilor tv de propagandă în Moldova, angajații acestor resurse informaționale au mers la București, unde doar colegii de la România TV le-au prezentat demonstrația de protest. În același timp, această situație pare deosebit de periculoasă pentru Republica Moldova în primul rând, nu pentru Ucraina, care a căpătat experiență în tehnicile mass-media ale Moscovei de-a lungul celor nouă ani de război.

Propagandiștii se străduiesc să prezinte această interdicție a posturilor pro-Kremlin din Moldova ca un atac la «canalele TV în limba rusă», mai degrabă decât lupta împotriva influenței ruse. Și cu sprijinul împuterniciților Kremlinului care operează în România, ei fac și apel la faptul că «regimul» Sandu ar suprima libertatea de exprimare.

Prin urmare, merită să luăm în considerare această problemă în planul informațional, evaluând în mod realist amploarea influențelor hibride și a corupției transfrontaliere. Poate cazul celor trei posturi TV pro-Kremlin din România o va interesa pe Laura Codruța Kövesi, fostul procuror anticorupție al acestei țări și acum directorul Parchetului European. Cele trei posturi românești menționate mai sus au calomniat-o cu sârguință în zilele respective”, se mai arată în materialul ONG-ului ucrainean.

Citiți și:
Cenzura noastră cea de toate zilele
Ucraina și prăbușirea valorilor occidentale

 

yogaesoteric
26 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More