Societatea civilă din Craiova s-a pronunțat ferm împotriva implementării tehnologiei 5G


Medici, juriști, ingineri, fizicieni au proclamat „Craiova liberă de 5G”. Avertismentul unui oncolog: Părinții nu-și dau seama ce înseamnă iradierea


Circa 200 de persoane au participat la o dezbatere publică a societății civile din Craiova pe tema tehnologiei 5G, eveniment organizat de Facultatea de Agronomie a Universității din Bănie, informează presa locală.

În cadrul dezbaterii, la care au participat medici, biochimiști, fizicieni, ingineri, juriști, sociologi, economiști, teologi, au fost prezentate avantajele și dezavantajele acestei tehnologii, vorbitorii subliniind că cetățenii este necesar să fie cei care iau decizia implementării acestei tehnologii, și nu autoritățile sau clasa politică. Aceștia au stabilit, prin vot, ca societatea civilă din Craiova să se opună implementării acestei tehnologii în oraș, iar hotărârea, denumită „Craiova, oraș liber de 5G”, să fie trimisă autorităților locale.

„Am decis să organizăm această dezbatere pentru că astăzi bate la ușă o tehnologie care este foarte promițătoare, în special pentru tineri, este vorba de tehnologia 5G, care se referă la comunicațiile wireless, însă întotdeauna este necesar să vedem beneficiile versus riscuri. Această acțiune este o premieră națională, pentru că nu s-au făcut dezbateri publice pe acest subiect, din păcate. Am participat anul trecut la o încercare de dezbatere pe această temă la Ministerul Comunicațiilor, la care, din nefericire, nu li s-a permis oamenilor care se înscriseseră pe listă să participe (…).

Noi urmăm exemplul comunității științifice internaționale, a cărei inițiativă a fost să se abordeze acest subiect din perspectiva științei și aici participă medici, profesori universitari cu studii în biochimie, pentru că acestea sunt științele care este indicat să spună da sau nu pentru această tehnologie, pentru că noi este necesar să vedem în primul rând efectele asupra sănătății. Comunitatea științifică internațională a protestat împotriva acestei tehnologii, sunt foarte multe studii care arată că radiațiile electromagnetice sunt nocive”, a afirmat președinta ACpV, conf. univ. dr. Luminița Simoiu, de la Facultatea de Chimie a Universității din Craiova.

Potrivit acesteia, nici la Academia Română nu a fost solicitat un punct de vedere privind această tehnologie. „Am decis să cerem noi un punct de vedere Academiei Române pe această temă, pentru că este normal să fie consultată comunitatea academică la cel mai înalt nivel înainte de a fi luate deciziile de acordarea licențelor de funcționare, de implementare a aceste tehnologii în România, pentru că vorbim despre spațiul public”, a subliniat Simoiu.

Președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj, dr. Adriana Dogaru, a afirmat că în literatura de specialitate există simptome asociate radiațiilor electromagnetice cum ar fi sângerările nazale, dureri ale extremității cefalice, ale globilor oculari, retrosternale, greață, oboseală, hiperactivitate, anxietate, depresie, spasme musculare, stări de vomă, tinitus, amețeli, tulburări de somn, dislexie, tulburări de atenție și memorie, tulburări de vedere, de auz și simptome asemănătoare gripei.

„Acestea sunt cele mai frecvente simptome asociate tehnologiei 4G. 5G este mult mai rea decât 4G. Ca efecte asupra organismului uman care sunt deja demonstrate, tehnologia aceasta alterează genele, metabolismul, dezvoltarea celulelor stem, favorizează apariția diferitelor tipuri de cancer, în special la nivel cerebral, leucemiile, favorizează apariția bolilor cardio-vasculare, deficiențe cognitive, distrugerea ADN-ului celular, creșterea nivelului de radicali liberi și stresului oxidativ, determină deficiență de memorie, avort spontan, afecțiuni neurologice, obezitate, diabet, deprecierea sistemului imunitar, alergii, efecte termice la nivelul pielii, iar la copii – autism, ADHC și astm”, a menționat dr. Dogaru.

Ea a prezentat două cazuri pe care le are la cabinet și care sunt cauzate de folosirea tehnologiei.
„Sunt oameni care au avut de suferit din cauza radiațiilor electromagnetice. O pacientă în vârstă de 37 de ani, pe care am preluat-o în cabinet la vârsta de 10 ani și care a fost atent investigată de-a lungul timpului, pentru că mama ei era extrem de grijulie ca fata ei să nu facă vreo boală, a început să aibă probleme de la vârsta de 19 ani, când s-a angajat la o mare companie de telefonie, la un call center. Deci, această fată vorbește cu cască de bluetooth timp de 8 ore pe zi din anul 2006. La fiecare oră are 10 minute pauză, dar nici atunci nu apucă să-și dea acea cască jos. De-a lungul timpul a avut o serie de probleme: în 2010 a avut un avort spontan fără absolut niciun motiv vizibil, în 2012 a început o aritmie și a intrat pe tratament cronic cu antiaritmice. Ea nu mai poate trăi fără betaloc, iar cauza de aritmie nu a fost identificată. Din 2016, face alergii greu de tratat, i se administrează hidrocortizon, care are tot felul de efecte adverse, dar altfel nu poate trece peste aceste alergii. În prezent are depresie, insomnie, a devenit dependentă de xanax și prezintă foarte des stări gripale care nu au nicio explicație. Eu am încercat să o conving să își schimbe locul de muncă, dar refuză, pentru că este un loc de muncă bine plătit. Poate va reuși să o convingă psihologul”, a spus dr. Dogaru.

Un alt caz prezentat de medicul de familie este cel al unui bărbat de 55 de ani care folosea permanent casca bluetooth și care în ultimul an a prezentat o tumoră neoplazică la sistemul nervos central, invazivă și foarte agresivă, iar după intervenția chirurgicală, medicii i-au interzis să mai folosească telefonul mobil și mai ales bluetoothul.

Adriana Dogaru a mai spus că a terminat facultatea în 1986, iar pe timpul cursurilor nici nu a învățat despre autism, ADHD, tiroidă autoimună, care erau boli foarte rare, dar citate în literatura de specialitate, iar în ultimii 10-15 ani a început să crească foarte mult incidența acestora la copii, după ce timp de 15 ani de profesie, de la terminarea facultății, nu a întâlnit niciun astfel de caz.

„Dacă dna Simoiu încearcă să prevină apariția unor cazuri de cancer, eu mă lovesc deja de cazuri apărute și urmăresc să fac ce pot, dacă se poate să îi vindec pe acești copii. Chiar alaltăieri am avut un băiețel de doi ani diagnosticat cu leucemie. Am cazuri de cancer la copii cu orice localizare, ca și la adult, mai frecvente sunt cancerele de sânge, leucemiile. Ne străduim să creștem durata de supraviețuire a acestor copii, dacă se poate să ajungem la vindecare, considerăm un copil vindecat când a depășit 10 ani de la debutul bolii. Problema este că la acești copii tratați cu citostatice pot ele să producă cancer, printre alte cauze, cum sunt radiațiile și putem să ne așteptăm în timp la un cancer secundar. Am impresia că părinții copiilor nu își dau seama ce înseamnă o cauză principală care este iradierea. Sunt copii care vin la două luni, patru luni, cu telefonul lângă urechea lor, că doarme bine copilul dacă ascultă muzică la telefon. Vin copii care stau permanent pe telefon. Avem televizor în fiecare salon, dar nu mai contează televizorul, pentru că ei sunt cu telefoanele, cu jocuri pe telefon, cu povești pe telefon, cu muzică pe telefon, durata de expunere este foarte mare și este de la vârsta cea mai fragedă. Copii care abia stau în șezut, dar butonează telefonul”, a menționat șefa compartimentului de Oncopediatrie din cadrul Spitalului de Urgență din Craiova, prof. univ. dr. Polixenia Stancu.

Ea a adăugat că dintre tumorile solide, cele cerebrale sunt cele mai frecvente la copii, sunt greu abordabile neurochirurgical și rămân cu consecințe cum ar fi epilepsia, hidrocefalia.

„OMS confirmă că orice iradiație poate fi o cauză potențială a apariției cancerului. Eu mă confrunt cu foarte multe trombocitopenii, cu risc major pentru sănătatea copiilor, iar mamele nu vin decât cam în ultimul moment, când văd că micuţul sângerează mult și deja nu se mai ține pe picioare. Nu există perioadă în spital să nu avem copii cu epilepsie. Tulburările pe care le au din cauza iradiațiilor pot să fie funcționale, adică nu găsești ceva organic, dar există modificări ale traseelor de activitate electroencefalografice care apar. Sunt copii cu foarte multe probleme și în ultimul timp sunt foarte multe cazuri”, a spus dr. Polixenia Stancu.

Conf. univ. dr. Ionel Ungureanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a felicitat Asociația Civică pentru Viață pentru inițiativa de a-i determina pe oameni să caute să înțeleagă ceea ce se petrece în jurul lor, cu ei și cu cei din jurul lor, și să își exprime o atitudine față de aceste realități.

„Acestea sunt atitudini pe cale de dispariție și de această nepăsare unii profită foarte bine. Dumneavoastră încercați să stați puțin în răspăr. La nivelul fundamental este faptul că toată miza în acest fenomen este una economică, cu multe avantaje pentru unii, iar România este prima țară în care s-a experimentat această tehnologie. Nu este pentru prima dată când oamenii politici români tratează cu atâta ușurință fenomenul în care, practic, își trădează cetățenii care i-au ales. Și de aceea cred că la presiunile care se vor face dinspre cercurile de afaceri care promovează această tehnologie vor ceda foarte repede. Deci, nu sunt șanse ca oamenii politici români, indiferent de partid, să se opună acestui demers. Dimpotrivă, slugărnicia noastră veche față de marile puteri și lipsa de demnitate se vor manifesta din nou și vor face tot ce vor vrea cu noi. Dar asta nu înseamnă să nu facem astfel de demersuri de conștientizare și de chemare la o atitudine comunitară. După războaie, din anumite căderi, oamenii s-au ridicat, dar structura umană în componenta ei spiritual-materială nu a fost afectată. Această tehnologie a informației digitale afectează omul cum nu a afectat nimic în istorie, îl afectează pe el în sine însuși, în relația cu Dumnezeu și în relațiile cu ceilalți”, a susținut Ionel Ungureanu.


Citiţi şi:

Acțiuni de stopare a tehnologiei 5G în diferite țări – De ce nu sunt făcute teste asupra siguranţei acestei tehnologii? 
Modul în care companiile de telecomunicaţii pierd bătălia de impunere a reţelei 5G împotriva voinţei cetăţenilor (I) 

 

yogaesoteric
23 februarie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More