Sodoma și Gomora revin în actualitate: Peste 100 de preoți și angajați ai Bisericii Catolice din Germania au recunoscut public că sunt gay. „E timpul să arătăm că existăm”

Preoți, profesori, administratori și voluntari ai bisericii din Germania, în total peste o sută de persoane, și-au făcut publică orientarea sexuală și denunță, într-o amplă campanie numită #OutInChurch, atitudinea discriminatorie a Bisericii Catolice față de minoritățile sexuale, scrie Deutsche Welle.

Aceștia au publicat luni, 24 ianuarie, o scrisoare deschisă prin care cer ca persoanele LGBTQ+ să poată fi slujitori ai Bisericii sau pur și simplu enoriași fără teamă și fără a fi discriminate.

Orientarea sexuală sau identitatea sexuală n-ar trebui să fie motiv de concediere sau interpretată ca o încălcare a loialității față de biserică. Biserica nu ar trebui să respingă sau să interzică minorităților sexuale și cuplurilor LGBTQ+ dreptul la a primi binecuvântarea lui Dumnezeu și Sfânta Împărtășanie. O biserică ce se bazează pe Iisus și pe mesajul Lui trebuie să se opună hotărât discriminării și să promoveze, în schimb, o cultură a diversității”, se arată în scrisoarea deschisă a celor peste 100 de angajați ai Bisericii Catolice din Germania.

Semnatarii manifestului mai cer, pe lângă drepturi egale, ca biserica să-și asume responsabilitatea pentru discriminarea persoanelor LGBTQ+ de-a lungul timpului.

Facem parte din biserică, mereu a fost așa

Nu vreau să-mi mai ascund identitatea sexuală”, spune Uwe Grau, un preot din Stuttgart, într-un mesaj publicat pe site-ul campaniei #OutInChurch, parte a unei serii de mărturii ale angajaților bisericii. Câteva dintre ele sunt anonime.

Facem parte din biserică. Mereu a fost așa. Este timpul să arătăm că existăm”, spune și Raphaela Soden, care lucrează într-un centru al unei biserici care are grijă de tineri. Soden este o persoană non-binară queer.

Preotul Stephan Schwab a dezvăluit și el că este gay și în urmă cu un an, Schwab a ținut o liturghie pentru cuplurile gay în biserica sa din Würzburg. „Sunt ferm convins că îmi fac bine treaba ca preot gay”, spune el.

Vreau să lucrez într-o biserică unde toți oamenii, indiferent de orientarea sau identitatea lor sexuală, sunt acceptați, astfel încât nimeni să nu mai fie nevoit să se ascundă sau să-și nege o parte din sine”, continuă el.

În vârstă de 45 de ani, preotul Frank Kribber mărturisește că nimeni nu a știut până acum că este gay, dar manifestul colectiv i-a dat curaj să facă dezvăluirea: „Vreau să fac parte dintr-o biserică ce nu exclude pe nimeni și unde toți sunt la fel de bine primiți”.

Ca teolog, ar trebui să-mi pot iubi soția și în același timp, să pot să lucrez în biserică”, este și mesajul Juttei Hamm-Ullmann, o femeie în vârstă de 52 de ani, bisexuală.

Campania este susținută și de înalte fețe ale bisericii, una dintre ele fiind arhiepiscopul de Hamburg, Stefan Hesse.

O biserică în care oamenii este nevoie să se ascundă din cauza orientării lor sexuale nu funcționează, în opinia mea, în numele și spiritul lui Hristos”, susține Stefan Hesse, arhiepiscopul de Hamburg.

Mărturiile catolicilor LGBTQ+ care lucrează pentru biserică au fost incluse într-un documentar intitulat „How God created us” („Cum ne-a creat Dumnezeu”), difuzat de televiziunea publică germană. Documentarul denunță și actele de discriminare ale bisericii asupra lor.

Vaticanul, între pro și contra căsătoriilor gay

Campania a venit la câteva zile după ce noi acuzații au fost aduse Bisericii Catolice Germane, legate de abuzurile comise de preoți asupra copiilor, în urma unui raport făcut de mai mulți avocați independenți germani. Aceștia arată că fostul papă Benedict al XVI-lea știa de aceste abuzuri în perioada în care a deținut funcția de arhiepiscop de München, între 1977 și 1982, însă nu a făcut nimic. Vaticanul a negat atunci acuzațiile.

Anul trecut, Biserica Catolică a reafirmat că homosexualitatea este „un păcat” și s-a împotrivit din nou binecuvântării căsătoriilor persoanelor de același sex. Însă regulile de la nivel înalt încep să întâmpine rezistență din partea clericilor. Anul trecut, de exemplu, peste 100 de biserici din țară au oficiat căsătorii pentru „toți cei care se iubesc”, homosexuali, lesbiene sau heterosexuali, potrivit G4Media.

Papa Francisc a susținut întotdeauna tradiția Bisericii în ceea ce privește căsătoria și definiția clasică a ei, adică uniunea dintre un bărbat și o femeie. Cu toate astea, și-a arătat sprijinul față de comunitatea LGBTQ+. De exemplu, în 2013 a spus că persoanele gay nu s-ar cuveni să fie marginalizate.

Dacă un om este gay și îl caută pe Dumnezeu, cine sunt eu să-l judec?”, a declarat el, conform BBC.

Anul trecut, Papa Francisc i-a trimis o scrisoare de încurajare unui preot american, activist pentru drepturile comunității LGBTQ+. „Sunteţi preot pentru toţi bărbaţii şi toate femeile, aşa cum Dumnezeu este tată pentru toţi bărbaţii şi toate femeile”, a scris el, potrivit CNN. El a mai spus că „Dumnezeu îi iubește pe fiecare dintre copiii săi”.

Mai multe parohii catolice țin slujbe de binecuvântare a cuplurilor de același sex

Începând de anul trecut, mai multe biserici romano-catolice din Bavaria țin slujbe de binecuvântare a cuplurilor de același sex, potrivit mass-media locală, citată de DW.

Nu a fost ușor să găsim o biserică”, a spus Renate Spannig, purtător de cuvânt pentru Maria 2.0, inițiativa care susține organizarea acestei slujbe.

De asemenea, Maria 2.0 susține desfășurarea unor astfel de slujbe în toată Germania, sub motto-ul „dragostea învinge”, cu o săptămână înainte de Ziua Internațională a Homofobiei.

Agenția de știri catolice din Germania (KNA) a raportat că în prima jumătate a lunii mai 2021 au fost organizate peste 100 de servicii pentru a binecuvânta uniunile homosexuale.

Unul dintre organizatorii inițiativei, pastorul Bernd Mönkebüscher de la Arhiepiscopia Paderborn, a fost citat de radiodifuzorul Deutschlandfunk spunând că nu a auzit niciun argument convingător care să-i interzică astfel de binecuvântări.

Când oamenii cer binecuvântare pentru dragostea și parteneriatul lor, cine sunt eu să apar ca biserică și să spun … acesta este [un] păcat”, a spus Mönkebüscher.

În martie 2021, Biserica Catolică și-a afirmat politica de primire a homosexualilor în biserică, dar a afirmat că preoții „nu pot binecuvânta păcatul”.

Anunțul Vaticanului i-a supărat pe catolicii germani dornici să vadă biserica îmbrățișând ceea ce vede ca o abordare mai progresivă a parteneriatelor între persoane de același sex.

Peste 230 de profesori de teologie din Germania, Austria, Elveția și Olanda s-au distanțat de poziția Vaticanului în legătură cu uniunile homosexuale.

Citiți și:
Abuzul credinţei: bătăi şi torturi sexuale în orfelinatele Bisericii
Papa Francisc a comparat activitatea pastorală a unui preot catolic american care apără homosexualii cu lucrarea lui Iisus Hristos

 

yogaesoteric
3 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More