Somnul și efectele asupra vieţii

Importanţa somnului pentru copii și adulţi a fost evidenţiată la o convenţie din Minneapolis, unde au fost prezentate o serie de studii despre corelaţiile dintre timpul acordat somnului și diverse aspecte ale vieţii cotidiene.

Există o corelaţie evidentă, la adolescente, între durata somnului și presiunile externe (din partea prietenilor sau a mass-mediei) pentru a avea un trup frumos. Grija fetelor pentru talie şi teama de a nu crește în greutate are efecte vizibile, provocând tulburări ale somnului şi scurtând timpul acordat acestuia. La această concluzie au ajuns Katherine Markzyk şi Allison Wilkerson de la Universitatea Texasului de Nord.

Studiul a fost realizat pe 789 de adolescente din Texas, vârsta medie a acestora fiind de 12 ani. Autoarele studiului au atras atenţia că tulburările somnului sporesc riscul pentru apariţia diverselor probleme de sănătate, precum şi pentru anxietate şi stări de depresie. Scurtarea timpului pentru somn contribuie la dezvoltarea sau la agravarea hiperactivităţii sau a lipsei de atenţie la copiii preşcolari.

Cercetătorii de la Institutul Stanford (SRI) din Menlo Park, California, au analizat date provenite de la 6.860 de copii. „Rezultatele sugerează că unii copii care nu au parte de un somn adecvat prezintă riscul dezvoltării unor probleme de comportament, manifestate prin hiperactivitate, impulsivitate şi dificultăţi în a rămâne liniştiţi şi atenţi“, a declarat Erika Gaylor, cercetător în cadrul institutului. Un nivel mai ridicat al calităţii vieţii şi un risc scăzut de depresie sunt asociate, în cazul adulţilor, cu acordarea unui timp adecvat pentru somn, timp care înseamnă între 6 şi 9 ore pe noapte.

Este concluzia la care a ajuns o echipă de specialişti condusă de neurologul Charles Bae, de la Centrul pentru Tulburări ale Somnului din cadrul Clinicii Cleveland, din Ohio. Bae a atras însă atenţia că nu doar somnul prea scurt poate să aibă efecte negative asupra calităţii vieţii, ci şi somnul prelungit mai mult decât este necesar.

A fost surprinzător să constatăm că un somn mai scurt de şase ore sau mai lung de nouă ore este asociat cu scăderi similare ale calităţii vieţii şi o creştere a simptomelor de depresie“, a precizat neurologul.

Citiţi şi:
Copiii-bufniţă ai erei digitale, generaţia care nu mai doarme noaptea. Ce urmări are obiceiul lor straniu
Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn

yogaesoteric
6 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More