Spania: Noua lege trans și LGTBI va permite schimbarea sexului de la vârsta de 14 ani și fără un raport medical

Guvernul spaniol de stânga a validat un proiect de lege care le va permite persoanelor transgender să-şi schimbe genul de la vârsta de 14 ani printr-o simplă declaraţie depusă la administraţie, fără a mai avea nevoie de o terapie hormonală sau de un diagnostic medical.

Potrivit actualei legislații, cei care doresc să își schimbe genul este necesar mai întâi să urmeze o terapie hormonală timp de doi ani şi au nevoie de o evaluare psihologică. Textul noului proiect prevede, în schimb, o autorizare din partea părinţilor în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, potrivit Reuters.

Acest proiect, susţine ministrul spaniol al Egalităţii, Irene Montero, va permite „garantarea egalităţii reale şi efective a persoanelor trans”, precum şi „un ansamblu important de drepturi pentru persoanele LGBT”.

Conform textului avizat de guvernul de la Madrid, orice persoană cetăţean spaniol în vârstă de cel puţin 14 ani va putea cere „rectificarea” menţiunii privind sexul său în registrul populaţiei. Altfel spus, această lege îi va permite oricărui spaniol să-şi schimbe sexul şi numele în documentele de identitate, iar aceasta printr-o simplă formalitate, potrivit Agerpres.

Ideea a provocat anumite tensiuni în interiorul guvernului, în final soluţionate, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi stânga radicală Podemos, care formează coaliţia minoritară. Compromisul la care au ajuns cele două părţi este să fie inclus un termen de trei luni între depunerea cererii de schimbare de gen şi soluţionarea ei, la finalul căruia solicitantul să confirme că într-adevăr doreşte să fie înscris în acte cu alt sex decât cel din naştere.

Proiectul de lege va intra în dezbatere publică, înaintea unei a doua lecturi în guvern şi apoi va ajunge la vot în parlamentul spaniol. Spania ar deveni astfel una dintre puţinele ţări europene care permit autodeterminarea genului.

Procedură simplificată

Proiectul de lege pentru egalitatea reală și efectivă a persoanelor trans și pentru garantarea drepturilor persoanelor LGTBI prevede că procesul de rectificare a înregistrării mențiunii referitoare la sex se va iniția prin prezentarea persoanei legitimate la Oficiul Registrului Civil unde a obținut o programare prealabilă și că acolo le va fi livrat formularul care va înregistra dezacordul cu sexul menționat în certificatul de naștere și solicitarea sa de a se efectua rectificarea corespunzătoare.

Acest document va include alegerea unui nou nume propriu, cu excepția cazului în care persoana dorește să-l păstreze pe cel pe care îl are deja.

În această prezentare inițială, persoana care se ocupă de Registrul Civil va informa persoana solicitantă despre consecințele juridice ale rectificării preconizate, inclusiv regimul de reversiune, precum și despre existența măsurilor de sprijin voluntar care sunt la dispoziția persoanei solicitante pe parcursul întregii proceduri, inclusiv măsuri de protecție împotriva discriminării, promovarea respectului și promovarea tratamentului de egalitate. De asemenea, va informa persoana legitimată cu privire la existența asociațiilor și a altor organizații pentru protecția drepturilor în acest mediu la care se pot adresa.

În cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, toți cei implicați în procedură este necesar să ia în considerare interesul superior al minorului în orice moment. Textul indică, în acest sens, că persoana responsabilă cu Registrul Civil le va oferi informații despre consecințele juridice într-un limbaj clar, accesibil și adaptat nevoilor lor.

După ce solicitanții semnează că sunt de acord, aceștia urmează să fie citați din nou în termen de maximum trei luni să se prezinte la Registrul Civil și să ratifice cererea, afirmând că nu și-au modificat decizia.

Odată ce cererea a fost semnată și depusă, va fi emisă o rezoluție cu privire la rectificarea de înregistrare solicitată în termen de maximum o lună de la data celei de-a doua înfățișări. Adică, întregul proces pentru schimbarea sexului ar dura maximum patru luni.

Aceleași surse din Minister au subliniat, de asemenea, includerea unor măsuri pentru a garanta drepturile persoanelor intersexuale sau, în cazul cuplurilor de lesbiene, că acestea nu este necesar să fie căsătorite pentru a apărea ambele ca mame ale unui copil.

Proiectul include, deși nu complet, unele dintre măsurile pe care Federația de Stat LGBT (FELGTB), Fundația Triángulo și „Chrysallis”, o asociație de familii de copii trans, le-a înmânat Guvernului într-o întâlnire care a avut loc la începutul lunii iunie.

Spania recunoaște oficial 37 de sexe și 10 orientări sexuale

Simplitatea s-a încheiat, nu există doar două sexe, există și persoane intergender, transgender, transsexuale… și așa mai departe până la cele 37 de genuri existente. S-a dus vremea când puteai să alegi între heterosexuali, homosexuali sau bisexuali. Acum poți fi pansexual, demisexual sau ciudat (queer), printre multe alte opțiuni. În prezent, sexualitatea umană este foarte diversă, iar combinațiile sunt multiple.

În cadrul genului trans (persoanele care își schimbă sexul), există mai multe categorii: transgender, bărbat trans, persoană trans, femeie trans, de la femeie la bărbat, bărbat la femeie, transsexual femeie și transsexual bărbat. Unele pot părea la fel, dar nu sunt, pentru că există bărbați care își schimbă sexul și sunt acum femei, dar nu se simt nici femeie, nici bărbat. Atunci se califică ca persoană transsexuală.

Un transsexual englez în vârstă de 30 de ani, cunoscut sub numele de Matthew înainte de a face o operație de schimbare a sexului, susține că a fi femeie este „epuizant”. Chelsea Attonley a suferit o schimbare de sex pentru 10.000 de lire sterline (mai mult de 16.000 de dolari), dar acum urmărește să determine Serviciile Naționale de Sănătate Britanice (NHS) să plătească pentru o nouă procedură de 23.000 de dolari pentru a deveni din nou bărbat.

Identități de gen pe care nu le cunoașteți

În cele din urmă, există și alte identități, cum ar fi non-binar, fără gen, bisexual, gen fluid, pangender, poligender sau intergender.

În cazul orientărilor sexuale, se petrece ceva similar. Vremurile în care exista doar heterosexualitate, homosexualitatea sau bisexualitate au rămas demult în urmă. Acum, te poți clasifica ca o persoană queer (stranie), conform definiției oficiale a acestei categorii: „care nu sunt heterosexuali sau de gen binar”.

În contextul identității politice occidentale, persoanele care se identifică drept stranii tind să caute să se deosebească de discursul, ideologia și stilul de viață care caracterizează comunitățile LGBTI de masă – lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex – pe care le consideră „apăsătoare sau predispuse la asimilare”.

De asemenea, poți fi pansexual, adică poți experimenta atracția pentru oricine, indiferent de sex. Nu este însă același aspect cu a fi bisexual.

Există, de asemenea, demisexualitate, care este un termen folosit pentru a „face referire la atracția sexuală exclusiv față de persoanele cu care au fost dezvoltate anterior legături emoționale puternice, stabile și / sau de durată. Înainte de aceasta, demisexualul se comportă ca un asexual și se poate chiar identifica ca atare”.

Tipuri de gen

Lesbiană: persoană feminină homosexuală, adică o femeie (cis sau trans) care este atrasă de femei.

Gay: bărbat homosexual, adică un bărbat (cis sau trans) care este atras de bărbați.

Transsexual: persoană care dobândește caracteristicile fizice ale persoanelor de sex opus prin tratament hormonal sau chirurgical.

Bisexual: persoană care simte atracție romantică, afectivă și / sau sexuală față de persoane care nu aparțin doar unui anumit sex, nu neapărat în același timp, nu neapărat în același mod și nu neapărat în același grad sau cu aceeași intensitate.

Pansexual: o persoană care este atrasă de alte persoane, indiferent de identitatea sau orientarea lor.

Omnisexual: o persoană care este atrasă de toate sexele și genurile.

Skoliosexual: persoană care este atrasă de oameni care nu se identifică în mod binar, adică oameni care nu sunt cisgen.

Grisexual: persoanele grisexuale sunt foarte apropiate de asexualitate, dar diferă prin faptul că, în anumite circumstanțe, pot experimenta atracție sexuală limitată sau într-un grad ceva mai mare decât persoanele asexuale.

Asexual: o persoană care nu are nicio atracție sexuală față de ceilalți sau nu are interes pentru relațiile sexuale. Asexualitatea este, de asemenea, considerată ca absența orientării sexuale.

Poliamoros: persoană care întreține mai multe relații intime în același timp, cu consimțământul deplin și cunoașterea tuturor persoanelor implicate.

Intersex: Orice persoană născută cu o anatomie sexuală sau reproductivă care nu se potrivește definițiilor tipice de „bărbat” sau „femeie” este considerată intersex.

Agender: o persoană care nu se asimilează spectrelor genurilor binare (masculin și feminin) și care se află în afara cisnormativității, identitatea lor putându-se manifesta ca o gamă de genuri departe de genurile binare.

Gen fluid: acei oameni care nu se identifică numai cu o singură identitate de gen, ci cu mai multe.

Citiți și:
Babilonia de gen
12 cauze ale confuziei de gen

 

yogaesoteric
26 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More