SRI-ul este Croitoraşul cel viteaz

Se urmăreşte cu îndârjire să se creeze românilor o anumită impresie subiectivă care să sprijine ideea-forţă aberantă lansată de S.R.I. cum că Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut este o organizaţie paramilitară. Diferite articole apărute în presă o dovedesc din plin. Dar de ce acest efort? Pentru ca cititorii să nu realizeze faptul că SRI-ul este de fapt Croitoraşul cel viteaz din poveste. Vă aduceţi aminte de el? Este cel care a nimicit „şapte dintr-o lovitură”. Care devine un mare erou şi îşi atârnă decoraţii pe piept. A luptat el cu şapte eroi, cu şapte balauri, cu şapte monştri, cu şapte războinici? Nuuu… Erau şapte muşte, de fapt. 


Deci: SRI-ul supraveghează MISA, concepe campania anti-MISA, lansează atacuri repetate asupra yoghinilor. Are el motivele lui pe care nu ni le-a spus cinstit niciodată. Dar periodic devine evident ridicolul situaţiei, faptul că SRI-ul „căută” droguri, arme, prostituţie, trafic de carne vie acolo unde nu există nimic de genul acesta. Cu alte cuvinte faptul că SRI-ul „dă după muşte”! În loc să scoată probele (ce bine că şi-a schimbat numele! Securitatea ar fi produs aceste probe, dacă nu le avea), SRI-ul pune din nou placa acuzaţiilor fantastice.


SRI-ul are foarte mulţi informatori la cursurile de yoga
Noi credem că SRI-ul ştie foarte bine ce se petrece la cursurile de yoga şi la alte acţiuni organizate de MISA. Ştim că avem colegi de curs care sunt colegii „lor” de servici. Şi dacă nu era ceva în regulă, de mult ar fi ieşit la iveală probe concrete. Pe dumneavoastră nu v-a frapat lipsa acestor dovezi concrete? Faptul că o instituţie care ar trebui să fie capabilă să deconspire lovituri de stat, să neutralizeze atacuri teroriste, să investigheze reţele mafiote, nu reuşeşte să găsescă nimic într-un loc unde se trâmbiţează că există nenumărate ilegalităţi?! Chiar vor să credem că sunt idioţi? Pe noi nu au reuşit să ne convingă. Mult mai plauzibil e faptul că sunt rău intenţionaţi. Sau că inventează justificări pentru că cheltuiesc banii contribuabililor.


Ce face această superorganizaţie care trebuie să se ocupe de securitatea naţională? Instigă populaţia, prezintă argumentaţii (i)logice care să le susţină fantasticele supoziţii. Face un proces de intenţie. Şi nu dovedeşte nimic. Nu ştim dacă mai reuşesc să convingă pe cineva. Dar este periculos faptul că încearcă în continuare să o facă, cu concursul mai mult sau mai puţin conştient al presei (cu foarte puţine excepţii).


Procedeul de instigare şi manipulare a cititorilor este relativ simplu: se folosesc într-un context normal, în asociere cu o situaţie, organizaţie sau persoană  (care este perfect normală) sintagme consacrate şi expresii specifice unui context scandalos. Se repetă asocierile periodic. În scurt timp, cititorii vor asocia direct acea situaţie, organizaţie sau persoană cu totul normală cu acel CEVA SCANDALOS vizat şi insinuat. În cazul M.I.S.A. există mai multe teme favorite, printre care pe primele locuri sunt sexul, „organizaţia paramilitară”, secta.


Croitoraşul cel viteaz (SRI-ul) se foloseşte de presă ca să îşi păstreze aparenţa eroică de apărător al patriei şi poporului
A doua temă are ca leit-motive pericolul (inventat) pe care îl reprezintă MISA pentru societate şi  agresivitatea (născocită şi ea) a yoghinilor.
Modalităţi de inducere a acestor idei şi manipularea opiniei publice:
1. Punctul de pornire este dimensiunea descinderilor din 18 martie şi brutalitatea lor: un om cinstit greu îşi poate imagina că anchetatorii au făcut acest circ pentru nimic!
2. Reluarea obsesivă, nejustifică, în presa scrisă şi pe diferite posturi de televiziune, a imaginilor cu Gregorian Bivolaru arestat, după gratii, în lanţuri sau înconjurat de jandarmi. Nici cei mai mari  infractori nu au fost „trataţi” cu atâta prudenţă! Numărul mare de jandarmi care-l păzeau pe domnul Bivolaru se datorează mai degrabă fricii ca nu cumva dumnealui să evadeze. Dar de ce se repetă mereu aceste imagini? De ce suntem bombardaţi cu imaginea domnului Bivolaru în lanţuri, înconjurat de mascaţi, atunci când se face un reportaj de la spirala yoghinilor de la Costineşti, sau de la audierile de la proces? Merita dumnealui acest tratament? Pentru o presupusă relaţie sexuală cu o minoră care neagă acest lucru, pentru o înscenare de trecere a graniţei în condiţiile în care dl. Bivolaru era liber să treacă graniţa? Puţini mai judecă fondul problemei. Publicul asociază deja armele şi măştile jandarmilor cu numele lui Gregorian Bivolaru şi ajunge să îl considere pe acesta din urmă periculos.
3. Folosirea unor termeni cu o conotaţie specifică. Un prim exemplu, în vogă în luna martie, este sintagma „locotenenţii lui Bivolaru”. Această sintagmă este folosită de regulă pentru capii mafioţi, ai unor reţele de trafic de arme sau droguri. E suficient să foloseşti această expresie ca să îi arunci pe cei în cauză în familia gangsterilor.
4. Folosirea expresiei „MISA a testat forţa SRI” este o găselniţă nouă (Libertatea, 25 noiembrie) în ton cu ideile de mai sus. Dacă „MISA a testat forţa SRI” (şi doar toţi ştim ce puternic e SRI-ul şi subconştient măcar încă ne mai temem de el, pentru că este doar aceeaşi Securitate de pe vremea lui Ceauşescu, cu o altă pălărie) …atunci e clar că MISA asta are ceva forţă!
5. Folosirea unor expresii care să sugereze agresivitatea yoghinilor de câte ori aceştia fac demersuri legale, paşnice şi mai nou pline de umor şi originalitate, pentru a-şi apăra drepturile civice. Yoghinii sunt prezentaţi ca nişte scandalagii agresivi, care atacă, contraatacă, acuză, ameninţă, lansează atacuri, ies în stradă, luptă etc.
6. Faptul că yoghinii reuşesc să se mobilizeze şi să riposteze prin replici, comunicate de presă, mitinguri de protest este prezentat tendenţios ca o dovadă că sunt o „organizaţie organizată”, şi iată că prin acest pleonasm spunem totul. Ce, dacă eşti spontan când te insultă cineva şi răspunzi rapid, atunci eşti periculos?!
7. Scrierea unor articole care enunţă nişte idei, dar nu le demonstrează prin nimic. Se afirmă (tot în Libertatea, 25 noiembrie): cazul Simona Lungu a demonstrat cu prisosinţă că temerile SRI sunt justificate. CUM???!!! Simona Lungu este adusă la rangul de Elena din Troia?! Se repetă din nou şi din nou anumite lucruri în stilul: „vedeţi, avem dreptate, s-a dovedit, vedeţi, este aşa cum spunem noi, vedeţi, acum chiar că avem dovezi”. Dar dovezile nu au mai încăput în articolul deja destul de lung. E ceea ce se tot face din martie şi până acum la adresa noastră.
8. Asocierea cu Osama ben Laden sau cu Al Quaeda este culmea triumfală a aberaţiilor în domeniu. Câţi dintre dumneavoastră aţi văzut acel documentar incendiar al BBC care demonstrează că Al Quaeda este o invenţie pentru a manipula societatea cu ajutorul ameninţării terorismului? Posibil să fie real, dar oricum asocierea rămâne o modalitate abjectă de instigare la ură şi represalii. Dacă americanii pornesc un război de proporţii împotriva terorismului, instigarea e evidentă: trebuie şi românii să facă ceva împotriva versiunii locale Al Quaeda pe care le-o oferă SRI-ul!


Acum haideţi să tragem linie şi să socotim cât de viteaz este Croitoraşul din povestea noastră adevărată şi cu cine se luptă el?! SCOATEŢI DOVEZILE, domnilor securişti, sau mai bine RENUNŢAŢI LA ACEASTĂ MASCARADĂ pentru că noi nu vă credem!


26 noiembrie 2004

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More