Ştiaţi că există PEŞTI CARE POT ZBURA zeci sau chiar sute de metri?
Peştii zburători fac parte din familia Exocoetidae, trăiesc de obicei în mările calde şi i-au fascinat pe navigatori încă din cele mai vechi timpuri, prin capacitatea lor de a evada din mediul acvatic şi de a plana deasupra suprafeţei mării, asemenea pescăruşilor. Capacitatea acestor vieţuitoare marine de a se deplasa în zbor planat este datorată înotătoarelor pectorale, care s-au adaptat acestui scop. Se crede că posibilitatea de zbor a acestor peşti a apărut ca un mijloc de a scăpa de prădători. Printre duşmanii lor naturali se numără macroul, tonul şi peştele-spadă, la care se adaugă diferitele specii de păsări marine.
Forma de torpilă a peştilor din familia Exocoetidae îi ajută să atingă în mediul acvatic o viteză suficient de mare pentru a se desprinde de suprafaţa apei, a se înălţa puţin şi apoi a plana pe distanţe considerabile. În mod natural, aceşti peşti pot plana pe distanţe de 50 de metri, dar s-au înregistrat situaţii în care zborul lor planat a atins lungimi de peste 200 de metri.
Unele specii de peşte zburător prezintă aripioare pelvine şi pectorale cu suprafaţă extinsă, care le îngăduie să planeze până la 400 de metri. Forma curbată a aripilor acestor peşti este comparabilă cu forma aerodinamică a unei aripi de pasăre. Peştii zburători pot profita de curenţii ascendenţi de aer, pentru a-şi prelungi timpul de zbor. Pentru a se desprinde de suprafaţa apei, este necesar ca peştii zburători să atingă viteze de peste 60 de kilometri pe oră. Înaintea „decolării”, coada unui peşte zburător poate efectua 70 de mişcări pe secundă.
Citiţi şi:
Specia zburătoare cea mai rapidă la zborul orizontal nu este drepneaua neagră, așa cum se credea până acum, ci un… liliac!
Delfinii – doctori de suflet pentru oameni
yogaesoteric
11 noiembrie 2017
Also available in: Français