Străvechii locuitori Pueblo înțelegeau geometria la un nivel extrem de avansat, însă nu aveau un sistem numeric sau o limbă scrisă. Cum au reușit?

O descoperire uimitoare a fost făcută în timpul studierii misteriosului Templu al Soarelui din Colorado, SUA, construit în jurul anului 1200 d.Hr. de poporul străvechi Pueblo. Arheologii au reușit să identifice pe construcție mai multe triunghiuri echilaterale, triunghiuri dreptunghice şi chiar un dreptunghi „de aur” – un dreptunghi ale cărui proporții sunt bazate pe secțiunea de aur.

Extraordinara construcție a fost cercetată de dr. Sherry Towers, profesor în cadrul Universităţii de Stat din Arizona, care a petrecut mai mulţi ani studiind situl din Parcul Naţional Mesa Verde. Templul era cunoscut ca un important centru ceremonial pentru oamenii din regiune, inclusiv pentru observarea solstiţiului, însă modul exact în care arhitecții acelor timpuri au reușit să-l construiască așa nu este înțeles pe deplin. Potrivit dr. Towers, există o serie de forme geometrice, cum ar fi triunghiuri echilaterale, pătrate, triunghiuri cu unghiuri de 45 de grade şi triunghiuri pitagoreice, pe care, spre deosebire de egipteni şi greci, poporul Pueblo nu avea cum să le cunoască, acești oameni nefolosind vreo formă de scriere sau vreun sistem numeric. Cu toate acestea, ei au reuşit să realizeze structuri complexe cu măsuri având o eroare relativă de mai puţin de un procent, ceea ce oferă încă o dovadă că civilizaţiile antice erau mai avansate decât se credea.

„Aceasta este ceea ce mi se pare deosebit de surprinzător. Geniul arhitecţilor templului nu poate fi ignorat. Dacă cineva ar vrea să reconstruiască acest templu şi să obţină aceeaşi precizie folosind doar un băţ şi o coardă, este foarte puţin probabil să reuşească aceasta în zilele noastre, mai ales că, să zicem, nici nu s-ar putea folosi de un sistem de scriere. Cum să realizeze o construcție atât de complexă în aceste condiții? Vrem să efectuăm studii aprofundate pentru a ne da seama, însă acestea o să dureze mai mulți ani”, a declarat dr. Sherry Towers.

 

 

Citiți și:

Enigme uluitoare: Omul nu a fost niciodată primitiv

Tibetanii construiesc temple prin forţa sunetului

yogaesoteric

24 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More