Struțocămila UE

Îmi place acest cuvânt. Deși are conotații nefaste. Și efecte dezastruoase. Este o combinație toxică. Între state națiuni și state subordonate. Cu suveranitatea ciopârțită. Între state puternice și state slabe. Între guverne poziționate diferit. UE ori dispare, ori iese din starea de struțocămilă în cealaltă direcție. Și se creează Statele Unite Europene.

Nimic nu poate fi mai rău decât este. Uniunea Europeană a devenit treptat dintr-o piață a liberului schimb, a liberei circulații de persoane și de mărfuri, a relaxării taxelor vamale, o asociere alandala de state europene. Pe parcurs, așa-numitul nucleu dur din jurul Germaniei a devenit dominant și a reușit practic să-și subordoneze politic și economic statele din „nucleul slab”. Cele venite în UE șontâc, șontâc, după căderea Cortinei de Fier. Aceste numeroase state din a doua categorie au fost practic invadate de capitalurile celor din nucleul dur și obligate, rând pe rând, să cedeze în favoarea statelor mai puternice importante prerogative ale suveranității. Și, odată cu ele, au fost cedate și numeroase bogății naționale, începând chiar cu forța de muncă.

Uniunea Europeană a devenit astfel nu o organizație alcătuită din entități egale, ci un mecanism cu unic sens, în care unii pierd și alții câștigă. Înaintea declanșării războiului din Ucraina, Germania, condusă cu mână de fier de cancelarul Angela Merkel, devenise atât de puternică încât, pe bună dreptate, din ce în ce mai mulți analiști o comparau cu un nou Reich. Instaurat de astă dată pe o cale pașnică. Dar la fel de periculos și de nociv ca și proiectul avut în vedere de Adolf Hitler. În mod ironic, războiul din Ucraina a reglat cumva situația. În sensul că, în urma sancțiunilor aplicate Federației Ruse, Germania a fost decuplată de la petrolul și gazul rusesc. Și, vrând nevrând, a devenit dependentă de energia furnizată de Statele Unite. Iar Statele Unite, deranjate ani în șir de agresivitatea economică a Germaniei, au dinamitat în doar doi ani poziția acesteia de hegemon.

A apărut astfel posibilitatea ca statele mai slabe din Europa centrală și de est să se emancipeze în interiorul Uniunii Europene. Această șansă crește exponențial, pe măsură ce suveranismul câștigă teren în fața neomarxismului, de fapt a neocomunismului promovat mai cu seamă de statele nucleului dur. În același timp însă, Uniunea Europeană a devenit o struțocămilă.

O struțocămilă care se mișcă din ce în ce mai greu, pe cale de a se scleroza și de a exploda sub greutatea unui aparat birocratic din ce în ce mai supraponderal. O struțocămilă, pentru că, nefuncționând în baza unei constituții, necoalizându-se până la capăt, statele Uniunii Europene funcționează în baza unor interese diferite, deseori divergente, și nu au nicio șansă de a avea putere egală de decizie. O Uniune Europeană a statelor națiune devine pe zi ce trece tot mai mult o Fata Morgana. O simplă iluzie. Și mergând în aceeași direcție, UE este condamnată să se destrame. Și care este atunci singura șansă?

Singura șansă este adoptarea de către state a constituției UE, care este scrisă de mai mulți ani, dar până una alta a rămas literă moartă. Uniunea Europeană are o constituție care, dacă ar fi pusă în vigoare, ar garanta drepturi egale pentru fiecare stat membru, șanse egale la prosperitate pentru cetățenii săi și, cel mai important, o conducere unică a statelor europene, nediscriminatorie, suplă și eficientă. Și reducerea birocrației la dimensiuni rezonabile. Funcționând sub forma Statelor Unite ale Europei, cu o politică unitară, coerentă în plan economic și militar, Uniunea Europeană are șansa de a deveni cu adevărat o forță într-o lume din ce în ce mai globalizată. Iar cetățenii Statelor Unite ale Europei ar putea avea în fine șanse egale. În caz contrar, UE intră în disoluție. Și dispare în acest deceniu.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Citiți și:
Celor care mai aveți naivitatea să credeți că Uniunea Europeană nu se îndreaptă spre o epocă atroce de dictatură
Uniunea Europeană a fost creată de CIA cu ajutor financiar din partea Fundațiilor Ford și Rockefeller

 

yogaesoteric
14 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More