Studiu-avertisment: legătura dintre băuturile energizante și gândurile suicidare la copii și la tineri
Copiii și tinerii care au consumat băuturi energizante au prezentat un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate psiho-emoțională, cum sunt depresia, gândurile suicidare, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și anxietatea, potrivit unui studiu recent realizat de Centre for Translational Research in Public Health de la Universitatea Teesside și Universitatea Newcastle din Marea Britanie. Studiul a fost publicat luna trecuta în revista Public Health.
Cercetătorii au analizat datele din 57 de studii în care au fost implicați peste 1,2 milioane de copii și tineri din peste 21 de țări, potrivit Epoch Times.
S-a constatat că băieții consumă mai multe băuturi energizante decât fetele, în timp ce multe studii au raportat o asociere între consumul de băuturi energizante și consumul de alcool, consumul excesiv de alcool și fumat, precum și consumul de alte substanțe.
„Efectele suplimentare asupra sănătății observate în analiza actualizată au inclus risc crescut de sinucidere, suferință psihologică, simptome ale tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție, comportamente depresive și de panică, boli alergice, rezistență la insulină, carii dentare și eroziunea dinților”, se menționează într-un rezumat al lucrării.
În ceea ce privește impactul asupra sănătății psiho-emoționale, s-a constatat că un consum frecvent de băuturi energizante „a fost asociat cu tentative de sinucidere și stres sever” și „au existat, de asemenea, rate mai mari de ideație suicidară și o tendință mai mare de a consuma (băuturi energizante) mai mult de o dată pe zi”.
„Analiza a raportat că consumul de (băuturi energizante) a fost legat de creșterea deficitului de atenție ADHD, tulburări de conduită, depresie și simptome de panică”, se adaugă în studiu.
Un coautor, Shelina Visram, de la Universitatea Newcastle, a declarat într-un comunicat de presă că este „profund îngrijorată de constatările care arată că băuturile energizante pot duce la suferință psihologică și la probleme de sănătate psiho-emoțională”.
Cercetătorii din Marea Britanie au cerut guvernului fie să interzică, fie să restricționeze consumul de băuturi energizante pentru tineri și copii.
Mai multe țări au reglementat consumul de băuturi energizante, Letonia și Lituania interzicând vânzările către minori. Alte țări, precum Finlanda și Polonia, intenționează să interzică vânzarea acestor produse persoanelor sub 18 ani.
Citiți și:
Băutura energizantă Monster Energy ascunde în logo-ul său numărul Fiarei, 666
Depopulare ascunsă: Coca-Cola şi Pepsi contribuie cu aproape 200.000 de decese pe an
yogaesoteric
10 februarie 2024