Studiu Harvard: poluarea crește rata deceselor provocate de Covid-19

 

Bolnavii de Covid-19 din zone unde a fost înregistrat un nivel crescut al poluării aerului înainte de izbucnirea pandemiei prezintă un risc mai mare de deces din cauza infecţiei cu noul coronavirus decât cei care trăiesc în zone cu aer mai curat, spun cercetătorii.

Este vorba despre un studiu realizat la nivelul Statelor Unite care face legătura clară între expunerea prelungită la poluare şi rata deceselor provocate de coronavirus.

Potrivit The New York Times, într-o analiză făcută la nivelul a 3.080 de comitate americane, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că nivelurile ridicate de particule microscopice periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5, sunt asociate cu o rată crescută de decese provocate de infecţia cu Sars-Cov-2.

Autorităţile sanitare americane au presupus, timp de mai multe săptămâni, că există o legătură între aerul poluat şi decesele sau cazurile grave de Covid-19, boala cauzată de coronavirus. Analiza cercetătorilor de la Harvard este prima care arată o legătură semnificativă statistic, dezvăluind „o mare suprapunere” a unui număr crescut de decese provocate de Covid-19 şi alte boli asociate noului coronavirus cu expunerea pe termen lung la o atmosferă cu pulberi în suspensie (aer poluat), potrivit News.ro.

„Rezultatul studiului sugerează că expunerea pe termen lung la aer poluat creşte vulnerabilitatea de a experimenta cele mai severe urmări ale infecţiei cu Covid-19”, au scris autorii.

Dacă în Manhattan, în ultimii 20 de ani, ar fi fost un nivel mediu în aer de particule în suspensie, cu doar o unitate mai scăzut faţă de nivelul actual, cu 1 microgram pe metru cub mai puţin, cartierul ar fi înregistrat cel mai probabil cu 248 de decese Covid-19 mai puţin până la momentul realizării studiului, au afirmat cercetătorii.

Studiul, care a fost transmis spre evaluare şi publicare în revista de specialitate New England Journal of Medicine, a demonstrat că doar o mică creştere în expunerea pe termen lung la poluare ar putea avea consecinţe serioase asupra evoluţiei infecţiei cu noul coronavirus, independent de alţi factori, precum rata fumătorilor şi densitatea populaţiei.

De exemplu: în cazul unei persoane care trăieşte de decenii într-o ţară unde există în atmosfera terestră niveluri ridicate de particule în suspensie, riscul de deces din cauza Covid-19 este cu 15% mai mare faţă de cazul unei persoane care trăieşte într-o regiune unde acest nivel este cu o unitate mai scăzut (cu 1µg/m3 mai puţin).

„Acest studiu oferă dovezi că districtele care au un aer mai poluat vor avea un risc mai mare de decese provocate de Covid-19”, a spus Francesca Dominici, profesor de biostatistică la Harvard, care a condus studiul.

Comitatele cu niveluri ridicate de poluare, a mai afirmat ea, „vor fi cele care vor înregistra mai multe spitalizări, decese şi unde vor fi concentrate mai multe resurse medicale”.

Studiul reprezintă o parte a unei cercetări care oferă o imagine asupra modului în care expunerea timp de o viaţă la aer poluat îi face pe oameni mai vulnerabili în cazul coronavirusului.

Pe termen scurt, Dominici şi alţi experţi în sănătate publică spun că descoperirile făcute prin acest studiu înseamnă că regiuni ca Central Valley din California şi Cuyahoga County, Ohio, ar fi necesar să se pregătească pentru cazuri mai severe de Covid-19.

Analiza nu a avut în vedere date individuale privind pacienţii şi nu răspunde întrebării de ce anumite părţi din SUA au fost afectate mai mult decât altele. Încă nu este clar dacă poluarea cu particule fine în suspensie are vreun rol în răspândirea coronavirusului şi nici dacă expunerea directă pe termen lung duce la un risc mai mare de îmbolnăvire.

Dr. John R. Balmes, purtător de cuvânt al American Lung Association şi profesor de medicină la University of California din San Francisco, a spus că descoperirile sunt importante, în mod special, pentru spitalele din zone sărace şi comunităţile etnice, care tind să fie mai expuse la niveluri ridicate de poluare decât comunităţile înstărite.

Studiul subliniază importanţa continuării impunerii reglementărilor existente privind poluarea aerului pentru protejarea sănătăţii oamenilor, în timpul şi după criza provocată de Covid-19, mai spun cercetătorii.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Harvard au adunat date privind pulberile atmosferice în suspensie din ultimii 17 ani din mai mult de 3.000 de comitate şi numărul deceselor de Covid-19 înregistrate în comitatele respective începând cu data de 4 aprilie.

Cele mai multe particule fine în suspensie provin din arderea combustibilului, de la rafinării şi uzine, precum şi din fumul de tutun. Inspiraţi, aceşti poluanţi microscopici, spun experţii, inflamează şi distrug în timp învelişul plămânilor, slăbind puterea trupului de a se apăra în cazul unor infecţii respiratorii.

De asemenea este important să amintim că gradul crescut de particule microscopice din atmosfera terestră se datorează şi chemtrails-urilor. Şi, aşa cum s-a arătat de multe ori de către cercetătorii independenţi, aceste dâre ucigaşe de pe cer conţin negru de fum şi alte particule rezultate în urma arderilor diverşilor combustibili, bacterii, virusuri, substanţe toxice, substanţe cancerigene şi chiar metale grele – plumb, bariu, stronţiu etc. Acestea, fiind o agresiune cvasi permanentă în cele mai multe regiuni ale globului în ultimii ani, cu siguranţă afectează bariera imună pulmonară şi rezistenţa ţesutului pulmonar în faţa unor infecţii virale intracomunitare.


Citiţi şi:

Experţi împotriva isteriei COVID

Virgiliu Gheorghe: Vitamina C sau despre cum să tratăm coronavirus Covid-19

 

yogaesoteric
18 iulie 2020

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More