Studiu: Quercitina, molecula naturală care ucide coronavirusul. Se găseşte din abundenţă în capere

 

Quercitina – un compus natural – acţionează ca un inhibitor specific al coronavirusului SARS-CoV-2. Substanţa prezintă o acţiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele care se află la baza replicării agentului patogen, arată un studiu publicat într-o revistă de specialitate.

Descoperirea a fost prezentată în cadrul unui studiu demarat de Fundaţia spaniolă HNA, în colaborare cu Institutul de nanotehnologie al Consiliului Naţional de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza, publicat în Jurnalul Internaţional de Macromolecule Biologice.

Dezvoltarea unor medicamente antivirale specifice pentru coronavirusul responsabil pentru covid-19 constituie o direcţie majoră de studii care a intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă. Cercetările conduse de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec, alături de un grup de cercetători din Zaragoza şi Madrid, arată că quercitina, prin blocarea activităţii enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2.

Simulările pe computer au arătat că quercitina acţionează exact asupra situsului activ al proteinei 3CLpro, împiedicând funcţionarea corectă a acesteia. Deja, în acest moment, molecula este la acelaşi nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispoziţie împotriva coronavirusului.

„Într-o primă fază a lucrării a fost studiată sensibilitatea la diferite condiţii de temperatură şi PH, cu diferite tehnici experimentale: un rezultat important, deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, în virtutea faptului că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. Pentru această proteină, moleculele care acţionează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor lor secundare”, explica Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al studiului.

Proprietăţile quercitinei

„Este prezentă din abundenţă în legumele obişnuite, precum capere, ceapă roşie şi ridiche, şi este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice şi anti-proliferative. Proprietăţile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute şi este foarte bine tolerată de om”, explica cercetătorii de la CNR.

Mai mult, quercitina „poate fi uşor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză şi mai puternică, datorită dimensiunilor reduse şi a grupurilor funcţionale deosebite prezente în structura sa chimică. Deoarece nu poate fi brevetată, oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări”.


Citiți și:
După ce s-a vindecat de coronavirus, Gabriela Szabo a vorbit despre leacul la îndemâna oricui pe care medicii nu îl recomandă
Una dintre cele mai cunoscute flori ar putea vindeca noul coronavirus
Un medic chinez susține că a găsit tratamentul pentru bătrânii bolnavi de coronavirus. În câteva zile s-au vindecat

 

yogaesoteric
6 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More