Studiu. Universitatea Yale: Răceala comună poate combate covid-19

Într-un nou studiu condus de Yale, cercetătorii au descoperit că, la pacienții care suferă doar de infecția covid-19, apărarea antivirală este scăzută, iar încărcătura virală SARS-CoV-2 este ridicată, așa cum este reprezentat în cercul din stânga. Atunci când pacienții au, de asemenea, răceală comună la începutul infecției covid-19, apărarea antivirală este ridicată și încărcătura virală SARS-CoV-2 este scăzută, așa cum se arată în cercul din dreapta, transmite Yale News.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că virusul respirator comun declanșează activitatea genelor stimulate de interferon, molecule de răspuns timpuriu din sistemul imunitar care pot opri replicarea virusului SARS-CoV-2 în țesuturile căilor respiratorii infectate cu răceală.

Declanșarea acestor mecanisme de apărare la începutul infecției cu covid-19 promite să prevină sau să trateze infecția, a declarat Ellen Foxman, profesor asistent de medicină de laborator și imunobiologie la Școala de Medicină Yale și autor principal al studiului. O modalitate de a face aceasta este tratarea pacienților cu interferon, o proteină a sistemului imunitar care este disponibilă și sub formă de medicament.

Dar totul depinde de momentul potrivit”, a spus Foxman. Rezultatele au fost publicate în data de 15 iunie în Journal of Experimental Medicine.

Lucrările anterioare au arătat că, în stadiile mai avansate ale covid-19, nivelurile ridicate de interferon se corelează cu o boală mai gravă și pot alimenta răspunsuri imune hiperactive. Dar studiile genetice recente arată că genele stimulate de interferon pot fi, de asemenea, protectoare în cazurile de infecție cu covid-19.

Deoarece studiile anterioare ale laboratorului lui Foxman au arătat că virusurile răcelii comune pot proteja împotriva gripei, aceștia au decis să studieze dacă rinovirusurile ar avea același impact benefic împotriva virusului covid-19. Pentru studiu, echipa sa a infectat țesutul căilor respiratorii umane cultivat în laborator cu SARS-CoV-2 și a constatat că, în primele trei zile, încărcătura virală din țesut s-a dublat la fiecare șase ore. Cu toate acestea, replicarea virusului covid-19 a fost complet oprită în țesutul care fusese expus la rinovirus. Dacă apărarea antivirală a fost blocată, SARS-CoV-2 s-a putut replica în țesutul căilor respiratorii expus anterior la rinovirus.

Aceleași sisteme de apărare au încetinit infecția cu SARS-CoV-2 chiar și fără rinovirus, dar numai dacă doza infecțioasă a fost mică, ceea ce sugerează că încărcătura virală din momentul expunerii face diferența în ceea ce privește capacitatea organismului de a lupta eficient împotriva infecției.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, mostre de tampoane nazale de la pacienții diagnosticați aproape de începutul infecției. Aceștia au găsit dovezi ale unei creșteri rapide a SARS-CoV-2 în primele câteva zile de infecție, urmată de activarea apărării organismului. Potrivit constatărilor lor, virusul a crescut rapid în mod obișnuit în primele câteva zile de infecție, înainte ca apărarea gazdei să se activeze, dublându-se la aproximativ fiecare șase ore; la unii pacienți, virusul a crescut chiar mai repede.

Se pare că există un punct de atracție virală la începutul covid-19, în timpul căruia virusul se replică exponențial înainte de a declanșa un răspuns puternic al apărării”, a declarat Foxman.

Tratamentul cu interferon este promițător, dar ar putea fi dificil, a spus ea, deoarece ar fi eficient mai ales în zilele imediat după infecție, când mulți oameni nu prezintă simptome. În teorie, tratamentul cu interferon ar putea fi utilizat profilactic la persoanele cu risc ridicat care au fost în contact strâns cu alte persoane diagnosticate cu covid-19. Testele cu interferon în covid-19 sunt în curs de desfășurare și, până în prezent, arată un posibil beneficiu la începutul infecției, dar nu și atunci când este administrat mai târziu.

Aceste constatări pot ajuta la explicarea motivului pentru care în perioadele din an în care răcelile sunt frecvente, ratele de infecții cu alte virusuri, cum ar fi gripa, tind să fie mai scăzute, a declarat Foxman. Există temeri că, pe măsură ce măsurile de distanțare socială se atenuează, virusurile răcelii comune și ale gripei – care au fost latente în ultimul an – vor reveni în forță. Interferența dintre virusurile respiratorii ar putea fi un factor de atenuare, creând o „limită superioară” a gradului în care virusurile respiratorii co-circulă, a spus ea.

Există interacțiuni ascunse între virusuri pe care nu le înțelegem prea bine, iar aceste descoperiri sunt o piesă din puzzle pe care abia acum o analizăm”, a spus Foxman.

Nagarjuna R. Cheemarla, asociat postdoctoral în laboratorul lui Foxman, a fost primul autor al studiului, care a fost realizat de o echipă de oameni de știință de la Yale din cadrul departamentelor de medicină de laborator, imunobiologie și genetică.

Alți autori de la Yale au fost Timothy Watkins, Valia Mihaylova, Bao Wang, Marie Landry, Dejian Zhao și Guilin Wang.

Citiți și:
Un studiu constată că imunitatea naturală la covid-19 este de 27 ori mai puternică decât cea după vaccinare, la 3 luni
Te-ai întrebat de ce autoritățile medicale nu ne învață cum să amplificăm imunitatea naturală?

 

yogaesoteric
3 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More