Un studiu constată că imunitatea naturală la covid-19 este de 27 ori mai puternică decât cea după vaccinare, la 3 luni

Un studiu major efectuat de cercetători israelieni asupra imunității naturale a constatat că imunitatea dobândită prin infecție de la covid-19 este superioară imunității de la vaccinul Pfizer.

Cercetătorii de la Maccabi Healthcare și Universitatea din Tel Aviv au comparat rezultatele a peste 76.000 de israelieni distribuiți în trei grupuri: cei dublu vaccinați (cu vaccinul Pfizer), cei infectați anterior, dar nevaccinați și cei infectați anterior și care au primit o singură doză de vaccin. Ei au descoperit că persoanele complet vaccinate, dar neinfectate, au fost mult mai susceptibile „de a se trezi infectate” cu covid decât persoanele care au fost anterior infectate și recuperate după boală.

Studiul a constatat că imunitatea naturală la covid-19 este de 27 de ori mai puternică decât cea oferită de vaccinare, după 3 luni.

Acest studiu a demonstrat că imunitatea naturală conferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infecțiilor, formelor simptomatice și spitalizării cauzate de varianta Delta, concluzionează autorii.

Studiul este publicat doar ca preimprimare în această etapă și nu a fost revizuit de către colegi.

Critici, inclusiv imunologul britanic Andrew Croxford, au subliniat potențiale limitări ale studiului, dar profesorul Francois Balloux, expert în boli infecțioase, l-a descris ca fiind o „bombă”.

Dacă aceste constatări sunt confirmate, implicațiile pentru politica globală covid vor fi profunde.

Rezultatele studiului nu subminează importanța vaccinării pentru grupurile mai vulnerabile din societate. Însă nu susțin vaccinarea copiilor, în ciuda faptului că programul a fost confirmat în Marea Britanie, întrucât aceștia (și oamenii din jurul lor) ar beneficia de o protecție superioară în viitor de a contracta boala.

Cu certitudine însă, aceste constatări reprezintă o provocare fundamentală pentru accentul singular pus pe pașapoartele de vaccinare pentru călătorii și evenimente mari, dacă persoanele nevaccinate care au avut deja covid prezintă de fapt un risc mai mic.

Citiți și:
Un studiu din Israel arată că imunitatea naturală este de 13 ori mai eficientă decât vaccinurile în a combate varianta Delta
Deși este o tribună vaccinistă, The New York Times recunoaște că imunitatea naturală este de preferat, pentru că durează ani de zile sau chiar o viață întreagă

 

yogaesoteric
19 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More