SUA la un pas de incapacitatea de plată – FMI a intrat în trepidații

Fondul Monetar Internațional și-a exprimat recent îngrijorarea privind repercusiunile asupra economiei mondiale pe care le-ar putea avea o intrare în încetare de plată a Statelor Unite.

Avertismentul FMI are loc pe fondul unei ciocniri între Republicani și administrația Biden privind ridicarea plafonului de îndatorare a țării.

În cadrul unei conferințe de presă, directoarea pentru Comunicare a FMI, Julie Kozack, a declarat, potrivit AFP:

Vor fi repercusiuni foarte grave, nu doar asupra Statelor Unite ci și asupra întregii economii mondiale în cazul unei încetări de plată a datoriei americane. Îndemnăm cu putere părțile din Statele Unite să ajungă la un consens pentru a rezolva de urgență această problemă.

Printre efectele posibile asupra economiei lumii, Kozack a citat „dobânzi mai mari, o instabilitate mai amplă și repercusiuni economice”.

În SUA, Democrații și Republicanii s-au angajat într-o confruntare politică: cei dintâi doresc să treacă prin Congres o lege pentru ridicarea din nou a plafonului de îndatorare, susținând că fără această măsură cea mai puternică economie a lumii nu va mai putea să își plătească facturile, intrând de facto în încetare de plată de la 1 iunie.

Pe de altă parte, Republicanii au declarat că vor vota o ridicare a plafonului de îndatorare doar cu condiția ca guvernul să opereze tăieri bugetare importante.

Măsură pe care administrația Biden a refuzat categoric să o ia, mai ales în contextul apropierii alegerilor cruciale de anul viitor.

Datoria externă a a Statelor Unite a ajuns și așa la un nivel exorbitant (31,4 trilioane de dolari), iar ridicarea plafonului nu va face decât ca aceasta să crească, în special prin continuarea tipăririi de dolari fără acoperire.

Donald Trump și-a îndemnat colegii de partid să „provoace o incapacitate de plată” dacă Democrații nu acceptă „tăieri masive” de cheltuieli.

Șefa Trezoreriei administrației Biden, Janet Yellen, a avertizat însă că până și simplul fapt de a cocheta cu incapacitatea de plată „poate duce la costuri economice foarte mari”.

Riscul unei intrări a economiei SUA în încetare de plată, fie și doar pentru câteva zile, este de natură să creeze panică în rândurile deținătorilor de titluri asupra datoriei americane.

Aceștia vor fi tentați să scape de titluri, aruncându-le pe piață, ceea ce va accelera tendința mondială tot mai puternică de dedolarizare, declanșată de Războiul din Ucraina.

Mai mult, nu doar titlurile asupra datoriei SUA ci și dolarul însuși va fi perceput ca un risc, ceea ce va duce la o „fugă de dolari” peste tot în lume și orientarea către alte „monede de rezervă” sau către aur.

Citiți și:
Lupta BRICS împotriva dolarului
Interesul poartă fesul: SUA nu confiscă activele rusești pentru a evita prăbușirea dolarului
Ce putere au amenințările la adresa hegemoniei dolarului?

 

yogaesoteric
27 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More