Succesele răsunătoare ale Academiei de yoga din Uruguay au atras atacuri răuvoitoare din partea unor organizaţii guvernamentale

 
 

În urmă cu câteva săptămâni, site-ul yogaesoteric.net a prezentat un articol referitor la atacul deosebit de agresiv la care a fost supusă în luna august 2015 Academia de yoga Ananda din Uruguay. Reamintim că în acea situaţie reprezentantul unei organizaţii anti-secte împreună cu un fost preot catolic au declanşat în presă un scandal penibil în care, printe alte afirmaţii mincinoase, au susținut că trei studenţi care urmează acele cursuri de yoga ar fi fost „răpiţi” de o „sectă europeană cu profil sexual”. În realitate, aşa cum a fost deja evidenţiat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului Soteria International şi LAYMS, cei trei studenţi veniseră de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni la Simpozionul Internaţional de Yoga de la Costineşti. Cei trei au mers chiar la Ambasada Uruguay-ului din România şi au declarat că sunt cât se poate de bine şi că a fost alegerea lor să vină în tabăra de yoga de la Costineşti. Pentru a stopa escaladarea scandalului, Soteria International şi LAYMS au trimis comunicate de presă la televiziuni şi alte organizaţii oficiale din Uruguay.

Revenim în prezentul articol cu mai multe detalii care indică fără dubii manevrele insidioase de culise prin care organizaţii guvernamentale aşa-zis „anti-secte” în colaborare cu anumite instituţii de presă au urmărit să distrugă această mişcare spirituală din Uruguay, tocmai datorită succesului tot mai mare pe care îl are.

În cei patru ani de când a fost înfiinţată, Academia de yoga Ananda a atras oamenii într-un număr tot mai mare. Cursurile gratuite de yoga ale acestei Academii s-au adresat în primul rând studenţilor din cadrul Universităţii de stat din Republica Uruguay (UDELAR). Dacă în anul 2012 erau cam 30 de persoane care urmau aceste cursuri, în anul 2013 au venit aproximativ 250, în 2014 au fost peste 1400 de cursanţi, iar anul acesta numărul celor înscrişi a depăşit 1700. Este vorba de studenţi, profesori, absolvenţi sau diverşi funcţionari ai Universităţii. Anul trecut, Serviciul de Bunăstare al UDELAR a fost încântat să ofere sprijin administrativ în vederea integrării cursurilor de yoga pentru cât mai multe persoane, întrucât rezultatele apărute s-au dovedit a fi larg apreciate de către toţi cei care participaseră. Academia de yoga Ananda a fost înfiinţată şi este condusă de instructorul român de yoga Octav Fercheluc, care este totodată şi profesor universitar doctor în matematică.

Renumele deosebit de pozitiv al cursurilor de yoga ale Academiei Ananda a depăşit însă cu mult cadrul Universităţii. Aceste cursuri au fost prezentate la diferite televiziuni din Uruguay. Un astfel de exemplu puteţi viziona aici.
Au apărut articole în presa scrisă despre succesul activităţilor yoga precum şi prezentări la diferite radio-uri naţionale.
Unul dintre posturile de radio a popularizat activitatea Academiei Ananda prin mai mult de 35 de emisiuni. (https://www.facebook.com/sintoniayoga)

Academia Ananda a organizat manifestări în pieţe publice, meditaţii colective, conferinţe gratuite la Universitatea de stat şi chiar un prim Simpozion Ştiintific pentru Educatie, Bunăstare şi Sănătate, care a adunat mai mult de 500 de persoane și profesori din diferite școli de yoga din Uruguay. Mai multe detalii despre acest eveniment pot fi consultate aici sau aici.

În pofida acestor rezultate cu totul remarcabile – sau, mai exact, tocmai datorită acestor rezultate – la începutul lunii august 2015 au apărut două persoane care au atacat public şcoala de yoga în numele unui Serviciu de Consultanţă şi Educaţie în Secte. Acest serviciu aparţine unei Reţele Ibero-americane de Educaţie în Secte ce are sediul în Madrid şi este un organism subordonat Bisericii Catolice. Cele două persoane – psihologul Alvaro Farias şi fostul preot Miguel Pastorino – au acuzat că Academia Ananda „nu respectă laicitatea instituţiei publice” a Universităţii de stat, Uruguay fiind proclamat stat laic. Ei au invocat ca argument faptul că la aceste cursuri s-ar practica o „yoga esoterică”, ceea ce – spuneau ei –, ar fi inacceptabil din punct de vedere religios. Conform opiniilor expuse de aceşti doi „specialişti în secte”, de exemplu, a realiza exerciţiul arhi-cunoscut numit „Salutul Soarelui” constituie un act foarte religios, ce contravine tradiţiei creştine catolice. Cei doi au mai considerat în plus ca fiind scandalos că Academia de yoga Ananda ar avea o anumită legătură cu Şcoala de yoga MISA din România, pe care ei au catalogat-o ca o „sectă deosebit de periculoasă”, asupra căreia planează acuzaţii internaţionale grave. 

Ca urmare a acestor afirmaţii cu totul deplasate, precum şi a poveştii inventate cu aşa-zisa „răpire” a celor trei studenţi în Costineşti, profesorul Octav Fercheluc a reacţionat prompt şi vehement şi a solicitat autorităţilor din Uruguay să îi fie acordat public dreptul său la replică. Justiţia din Uruguay i-a oferit acest drept şi astfel domnul Fercheluc şi-a prezentat foarte clar punctul său de vedere la trei televiziuni, la două posturi de radio şi la o revistă. Aceste exprimări de poziţie au apărut la: TV Canal 10, programul de ştiri Subrayado, TV Canal 12, programul de dimineaţă Desayunos Matinales, TV El Pais (televiziune on-line) Partea 1 şi  Partea 2, Radio Oriental, Radio Universal şi Revista Caras y Caretas (Feţe şi măşti).

Profesorul Fercheluc a demarat totodată şi o acţiune civilă împotriva psihologului şi preotului care au lansat respectivul circ mediatic în Uruguay, demersurile lor fiind în mod evident pline de falsuri şi minciuni grosolane. Investigaţiile au arătat că cei doi au fost de fapt direcţionaţi de organizaţii internationale, iar tot ceea ce au declarat public nu s-a bazat pe niciun fel de cercetări locale. Datorită infracţiunilor comise, ei riscă acum să li se ridice dreptul de a mai profesa. Este de remarcat în acest context că psihologul Alvaro Farias deţine mai multe conturi pe internet, în unul dintre ele afişându-şi fără jenă pornirile sale de sadomasochist şi satanist. Pentru a vă convinge puteţi consulta contul său de la adresa de facebook.

Este semnificativ să mai remarcăm că acţiunea împotriva şcolii de yoga din Uruguay a fost susţinută printr-o suspectă reţea de presă chiar la nivel internaţional. Spre exemplu, în data de duminică 13 septembrie 2015, la ora 14, a apărut în Uruguay un articol ce susţinea poziţia fostului preot Pastorino. Ei bine, în aceeasi zi de duminică, la o diferenţă de numai câteva ore, acelaşi articol a fost deja tradus şi publicat pe un site anti-secte din Italia, ceea ce indică o coordonare evidentă a propagării acestui atac.

În interviurile acordate ca drept al său la replică, domnul Octav Fercheluc a evidenţiat pattern-ul pe care îl au în comun toate aceste atacuri bizare ce au drept ţintă diferite şcoli valoroase de yoga din lume. Aceste atacuri, ce par la prima vedere de-a dreptul aberante, urmează peste tot exact acelaşi tipic, ceea ce arată că ele nu sunt un rod al unor erori sau întâmplări. Domnul Fercheluc a dat în acest sens exemplul atacurilor asupra şcolilor de yoga din România sau din Argentina şi a arătat că este destul de transparent că aceste demersuri sunt dictate de anumite grupări mondiale secrete ce au legătură cu masoneria şi cu aşa-zişii „Iluminaţi”, grupări care sunt, se pare, deranjate de mişcările autentic spirituale ce angrenează un număr mare de oameni.

În faţa acestei situaţii, practicanţii yoga ai Academiei Ananda din Uruguay s-au dovedit a fi deosebit de solidari cu cauza cursului de yoga pe care îl urmează. Ei au protestat cu putere în mediile sociale şi au evidenţiat minciunile ce au vizat manipularea opiniei publice. De asemenea, unii dintre ei au dat declaraţii în presă, ocazie cu care au spus sus şi tare adevărul. De exemplu, Andrea Ricciardi, funcţionară a Universităţii, într-un interviu acordat postului TV Canal 10, a subliniat că ea nu a văzut nimic care să fi ieşit din legalitate în cadrul acestor cursuri de yoga. La fel, medicul pediatru Ana Fraga, care este o colaboratoare a Proiectului de Yoga al Universităţii de stat din Uruguay, a explicat că yoga nu este o religie şi ca atare nu poate fi vorba ca aceste cursuri să intre în contradicţie în vreun fel cu laicitatea Universităţii.

Ca urmare a scandalului provocat, administraţia Universităţii a fost nevoită să suspende deocamdată cursurile de yoga din cadrul UDELAR, până când cercetările administrative ale autorităţilor vor ajunge la un rezultat. Silvia Rivero, preşedinta Serviciului de Bunăstare al universităţii, a declarat că acuzaţiile ce au fost aduse nu sunt plauzibile întrucât ele au apărut brusc, fără a fi prezentată nicio dovadă, după ce timp de patru ani nu a existat nici măcar o singură reclamaţie. Mai mult, ea a afirmat că este foarte semnificativ că dacă psihologul Farias şi fostul preot Pastorino vroiau cu adevărat să facă un denunţ, ei ar fi trebuit să sesizeze mai întâi conducerea universităţii şi nu să-l prezinte direct la televiziune. 

Conform noilor informaţii care ne-au parvenit, Academia de yoga Ananda realizează toate demersurile necesare pentru ca activităţile yoga de la universitate să se reia cât mai curând şi chiar să se poată extinde şi către învaţământul primar şi gimnazial din Uruguay. Întrucât cei care au luat deja contact cu aceste cursuri s-au convins din plin că practica yoga le este deosebit de binefăcătoare, întreaga activitate este gata să continue cu şi mai mult entuziasm.

 

Biroul de Presă MISA
5 octombrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More