„Succesiunea” nu are nimic de-a face cu Davos: Elitele se gândesc la următorul lider
Klaus Schwab va rămâne în funcție până la moarte, spun cei care îl cunosc pe fondatorul Forumului Economic Mondial.
Davos, Elveția – Este cursa politică despre care toată lumea se teme să vorbească.
Timp de 52 de ani, Forumul Economic Mondial a fost sinonim cu fondatorul și președintele său executiv Klaus Schwab, al cărui comportament umil ascunde ceea ce mulți dintre cei care îl cunosc descriu ca fiind o mare ambiție și o energie nelimitată, chiar și la cei aproape 85 de ani.
Schwab a transformat capitalul de pornire al WEF, de 6.000 de dolari în 1971, într-o afacere de 390 de milioane de dolari pe an, transformând o organizație cândva amorțită în think tank-ul FIFA al lumii.
Astăzi, reuniunea anuală a WEF atrage mai mulți miliardari și directori executivi decât orice alt eveniment de pe glob și mai mulți lideri politici decât orice altă adunare, în afara Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Ce (și cine) vine după Klaus Schwab?
Schwab împlinește 85 de ani în luna martie și este o întrebare deschisă dacă va preda ștafeta. Rupert Murdoch nu a făcut-o. Warren Buffet nu a făcut-o. Într-o eră a îmbătrânirii active, de ce ar fi nevoie să o facă Schwab?
Politico a vorbit cu 29 de parteneri strategici corporativi ai WEF, cu actuali și foști membri ai personalului WEF și cu membri ai comitetelor și comunităților forumului.
Cu toții sunt de acord: Schwab controlează strâns discuția despre succesiune.
Chiar și cei care îl cunosc bine pe Schwab mărturisesc că știu foarte puțin despre planurile sale. Angajații forumului s-au obișnuit ca Schwab să propună o figură politică de profil înalt în cadrul succesiunii, doar pentru a vedea cum ideea dispare înainte de a deveni un plan. Schwab a fost reticent să vorbească despre succesiune și a refuzat în mod constant să discute un calendar.
Cinci dintre persoanele cu care Politico a vorbit au spus că bănuiesc că va rămâne în funcție până la moarte, la fel ca monarhii și papii cu care criticii săi spun că se aseamănă.
Persoanele din interiorul WEF nu sunt de obicei dispuse să vorbească în mod oficial despre viitorul organizației după Schwab. Toate cele 29 de persoane au declarat pentru Politico că se tem să nu li se interzică accesul la evenimentele WEF, în timp ce alții au spus că până și vorbind sub anonimat ar putea fi concediați.
Afaceri de familie
WEF este înregistrat ca organizație non-profit, dar reprezintă și o afacere de familie multigenerațională.
Copiii lui Schwab, Nicole și Olivier, dețin poziții de rang înalt în cadrul organizației, iar soția sa, Hilde, prezidează o fundație și o ceremonie de premiere la Davos. Statutul de conducere al WEF oferă membrilor familiei drepturi la locuri în consiliul de administrație.
În 2017, Schwab l-a adus pe Børge Brende, fost ministru de Externe norvegian, în funcția de președinte al WEF, în timp ce Schwab însuși a rămas președinte executiv. Dacă unele persoane din exterior se așteptau ca bărbatul de 79 de ani de atunci să iasă încet din scenă, s-au înșelat: Conform site-ului web al WEF, cei 800 de angajați ai organizației sunt în continuare „conduși de fondatorul și președintele executiv, profesorul Klaus Schwab”.
Mandatul îndelungat al lui Schwab și lipsa unui plan de predare-primire a permis organizației să evite întrebările dificile cu privire la viitorul său, a declarat Marietje Schaake, fost membru olandez al Parlamentului European și absolventă a programului Young Global Leaders al WEF. Ea a spus că aceasta include întrebări precum: „Toate declarațiile nobile duc la schimbări semnificative? Există loc pentru o linie de bază mai principială atunci când vine vorba de drepturile omului sau de corupție?”.
Plecarea lui Schwab ar „crea un impuls pentru a regândi rolul și identitatea WEF”, a declarat Schaake, care se află în prezent la Centrul de politici cibernetice al Universității Stanford.
Unii dintre cei mai mari susținători financiari ai WEF se întreabă dacă reticența lui Schwab de a numi un succesor pune în pericol viitorul organizației: „Toată lumea vorbește despre asta”, a șoptit un partener strategic al WEF în timp ce își făcea testul covid obligatoriu al forumului, la sosirea la Davos, „iar întreaga chestie [WEF] s-ar putea destrăma dacă nu rezolvă problema”.
Deși acesta ar fi un rezultat extraordinar, nu există nicio îndoială că Schwab frustrează unele dintre comunitățile pe care pretinde că le prețuiește cel mai mult.
„Comunitatea Young Global Leader și-a pierdut speranța că va numi vreodată un înlocuitor. Acum se așteaptă ca el să moară în funcție”, a declarat unul dintre membrii organizației.
Solicitat să răspundă la criticile privind lipsa unui plan de succesiune, Yann Zopf, șef al departamentului media și membru al comitetului executiv al WEF, a declarat că forumul „are o structură de guvernanță instituțională puternică pentru a asigura capacitatea sa continuă de a-și susține pe deplin misiunea”. Zopf a adăugat că, de fapt, consiliul de administrație al WEF, format din 36 de membri, „decide orice viitoare numiri de conducere instituțională”.
WEF nu a răspuns la o întrebare adresată de Politico cu privire la articolul 11 din statutul de conducere al WEF, care prevede că „fondatorul își desemnează succesorul”. Iar Schwab a evitat să îi acorde un interviu.
Organizație publică, privilegiu privat
„Nu există niciun semn că Klaus se va retrage”, a declarat un membru al personalului WEF cu vechime, adăugând că „este, de asemenea, într-o stare de sănătate excelentă”.
Va fi necesar să îl credem pe cuvânt pe acest membru al personalului: la WEF nu există examene medicale de tip prezidențial, ca în SUA, și nu există o limită de vârstă pentru membrii consiliului de administrație în Elveția, unde se află sediul forumului.
Schwab „are complexul lui Dumnezeu și crede că face parte din cei mai apți 0,1 la sută. Dar nimeni nu este nemuritor”, a declarat un veteran cu sediul în SUA care a participat la 20 de conferințe de la Davos. „Este o nebunie că nu au un plan de succesiune în jurul căruia să construiască încrederea publicului”, a spus persoana respectivă.
Atunci când Schwab vorbește despre „sistemul de guvernanță de clasă mondială” al WEF, ceea ce nu menționează este faptul că statutul WEF rezervă privilegii speciale pentru Schwab și familia sa.
Schwab „sau cel puțin un membru al familiei sale apropiate” are dreptul de a fi administrator al WEF. Iar acel membru sau acei membri ai consiliului de administrație dețin, de asemenea, un drept de veto în ceea ce privește dizolvarea organizației, conform statutelor WEF.
Un al doilea membru al personalului cu vechime a susținut că Schwab ar putea intenționa să controleze procesul de dincolo de mormânt.
„Klaus și-a schimbat testamentul de mai multe ori pe an timp de decenii, așa că este pur și simplu imposibil de știut ce va decide în final”, a declarat persoana respectivă.
„Există foști șefi de stat care au crezut că sunt în cursă în urmă cu 20 de ani”, a spus cel de-al doilea membru al personalului, dar fie s-au săturat să aștepte o ofertă, fie Schwab s-a săturat de ei.
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a fost mult timp considerată un candidat ideal pentru acest rol de către cunoscătorii WEF și rămâne un membru al consiliului de administrație al WEF. În 2015, Schwab a mers atât de departe încât a descris-o pentru Financial Times ca fiind o persoană „care ar putea prelua funcția”, la nevoie.
„Dar ea nu întinerește, iar acest aspect este valabil pentru mulți bărbați și femei de la Davos”, a declarat un al treilea fost membru al personalului WEF.
Codirectorul executiv al Salesforce, Marc Benioff, și Peter Maurer, fostul șef al Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie – ambii administratori de lungă durată ai WEF – au fost, de asemenea, sugerați ca potențiali succesori ai lui Schwab, potrivit discuțiilor cu patru parteneri strategici ai WEF.
Benioff a refuzat să comenteze. Maurer nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Printre cei care nu dețin funcții în cadrul WEF, fostul prim-ministru britanic Tony Blair este, de asemenea, deseori indicat de către persoanele din interiorul WEF.
Familia pe primul loc?
Timp de mai mulți ani, cunoscătorii forumului au declarat că au crezut că fiica lui Klaus Schwab, Nicole, va fi unsă succesor.
Nicole Schwab deține diplome de masterat de la universitățile Harvard și Cambridge și a fost director fondator al programului Young Global Leaders al WEF. Acesta este un grup pentru elitele de maxim 40 de ani care intră în fiecare an în orbita WEF, incluzând personalități atât de diverse precum prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta și Kirill Dimitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei.
Deși este încă membră a consiliului de administrație al WEF, Nicole Schwab s-a distanțat de forum – lucrând ca și consilier pentru organizații non-profit axate pe „împădurire, bunăstare și împuternicirea femeilor”, inclusiv 1t.org, o „platformă pentru comunitatea celor un trilion de copaci”.
Fratele ei, Olivier Schwab, lucrează cu normă întreagă pentru WEF ca șef al departamentului de tehnologie și este unul dintre cei 10 membri ai consiliului de administrație al WEF. El a condus anterior operațiunile WEF în China.
Schwab a respins sugestiile potrivit cărora fiul său ar fi în poll-position pentru a-l înlocui, declarând pentru CNBC, în 2020: „Ar putea să-și urmeze propriul drum dacă ar vrea”.
Nici Nicole și nici Olivier Schwab nu au răspuns la o solicitare de comentarii, iar echipa lui Olivier a blocat o abordare în persoană a unui reporter Politico.
Unul dintre primii pretendenți la succesiune din afara familiei Schwab care a atras atenția publicului a fost Philipp Rösler, care a sosit la WEF cu mari speranțe de a prelua postul lui Schwab.
Rösler s-a alăturat forumului în 2014, abia după o perioadă în care a fost cel mai tânăr vicecancelar al Germaniei. Chirurg cardiotoracic care a rămas orfan în Vietnam, Rösler a fost atât ministru al Economiei, cât și ministru al Tehnologiei în cabinetul cancelarului de atunci, Angela Merkel – un loc privilegiat pentru interesele economice și intelectuale ale WEF.
Rösler, în vârstă de 41 de ani, avea un pedigree atât de bine asortat cu WEF, încât mulți au presupus că succesiunea sa era un fapt împlinit. „Toată lumea a crezut că va fi Rösler”, a declarat un fost tânăr lider global al WEF. Dar Rösler a plecat după trei ani în Consiliul de conducere al WEF, pe fondul unor sugestii din partea unor membri ai personalului că pur și simplu nu era un bun manager.
Rösler nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Dintre liderii actuali ai WEF, Brende, fostul ministru norvegian de Externe, este văzut ca fiind cel mai probabil candidat de către persoanele cu care Politico a vorbit, posibil ca o figură de tranziție.
„Este suficient de tânăr, are vizibilitatea, acreditările, experiența și este acceptat pe scară largă în cadrul organizației”, a declarat fostul membru al personalului. „Klaus și Børge au dezvoltat cu adevărat o relație solidă de lucru în tandem, într-un mod în care poate nu s-a mai petrecut niciodată în istoria forumului”, a mai spus persoana respectivă.
Brende a avut trei stagii în cadrul forumului. Înainte de a prelua rolul de președinte al WEF în 2017, a lucrat pentru WEF ca director general în 2008 și a revenit din nou la WEF în 2011, pentru doi ani, înainte de a se întoarce la Oslo ca ministru de Externe. Brende nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Dar, la fel ca în cazul jocurilor de culise din jurul numirii președinților la Comisia Europeană (organul executiv al UE) și la Consiliul European (conclavul liderilor naționali), adevărații candidați ar putea apărea abia în ultimul moment.
Un alt concurent din interior este directorul general al WEF, Jeremy Jurgens, care conduce Centrul pentru a patra revoluție industrială al forumului, un proiect preferat al lui Schwab. De asemenea, el supraveghează operațiunile asiatice ale WEF și toate inițiativele industriale și tehnologice.
Jurgens nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
În timp ce WEF este fericit să recomande o „strategie de succesiune proactivă, deschisă și socială” pentru alții pe site-ul său, unii sunt pur și simplu sătui de forma de control a lui Schwab.
„Există în mod clar o valoare pentru această organizație și este o rețea excelentă. Dar este o organizație axată pe personalitate, așa că nu o mai iau în serios”, a declarat fostul Young Global Leader.
Citiți și:
Singurul europarlamentar care pune punctul pe „i” în Afacerea Davos
Klaus Schwab de la Forumul Economic Mondial expus: cei trei mentori ai lui au promis să depopuleze lumea și să introducă „un guvern mondial”
yogaesoteric
20 februarie 2023