Succesul MISA este mai mult decât eşecul autorităţilor şi eşecul campaniei mediatice de denigrare a şcolii de yoga

Către Jurnalul Naţional
În atenţia directorului Marius Tucă

În urma articolului Eşecul MISA, semnat de Vasile Surcel, apărut în data de 26 martie 2008, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică.

DREPT LA REPLICĂ

Succesul MISA este mai mult decât eşecul autorităţilor şi eşecul campaniei mediatice de denigrare a şcolii de yoga

Articolul Eşecul MISA publicat de Jurnalul Naţional din 26 martie sub semnătura lui Vasile Surcel conţine o serie de afirmaţii false şi calomnioase despre şcoala de yoga MISA şi profesorul de yoga Gregorian Bivolaru. Ţinând cont şi de faptul că jurnalistul nu a solicitat punctul de vedere al MISA înainte de a publica acest articol, aşa cum prevede deontologia profesiei de jurnalist, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică prin publicarea următoarei replici.

Eşecul justiţiei – triumful dreptăţii

Articolul prezintă o retrospectivă denaturată asupra cazului MISA şi trece sub tăcere anumite aspecte semnificative. Considerăm că aşa-zisul eşec al justiţiei române în cazul MISA este de fapt triumful dreptăţii, deoarece şcoala de yoga MISA nu este şi nu a fost niciodată implicată în activităţi ilegale. În „scandalul MISA” forţa motrice a fost întotdeauna mass-media care, avidă de senzaţional, a repetat la nesfârşit şi a amplificat până la proporţii groteşti unele minciuni care de la bun început nu au avut nimic în comun cu realitatea. O dovadă zdrobitoare în acest sens este şi faptul că Gregorian Bivolaru şi alţi practicanţi yoga din cadrul MISA au câştigat diferite procese intentate jurnaliştilor care i-au calomniat. În loc să respecte faptul că justiţia s-a pronunţat, ziariştii dau dovadă de o stranie solidaritate de breaslă înţeleasă într-un sens negativ, manifestând o ură greu de înţeles împotriva yoghinilor. În acest context, vă semnalăm faptul că procesele respective au fost intentate după ce ziarele au publicat articole calomnioase fără a prezenta şi punctul de vedere al MISA, iar ulterior au ignorat complet solicitările de a publica dreptul la replică. O abordare profesionistă din partea presei ar fi fost suficientă pentru a evita aceste procese.

Trucuri de manipulare

Focalizarea mediatică în cazul MISA este fără precedent şi fără termen de comparaţie în presa românească. Refuzând să accepte faptul că activităţile MISA au fost ani la rând sub lupa SRI, a poliţiei, a procuraturii, care nu au reuşit să găsească nimic ilegal, jurnaliştii s-au pretat în acest caz la acţiuni fără precedent. Ziarele Ziua şi Gardianul au pus un premiu pe capul lui Gregorian Bivolaru în 2005. 17 jurnalişti care au pierdut procese de calomnie datorită minciunilor pe care le-au publicat despre MISA au organizat o conferinţă de presă în anul 2002 pentru a presa autorităţile să ia măsuri împotriva MISA – ignorând cu încăpăţânare faptul că autorităţile au efectuat investigaţii şi controale ani de zile şi nu au găsit nimic în neregulă.
Articolul din Jurnalul Naţional este tipic pentru campania mediatică anti-MISA. El porneşte de la premisa falsă că la MISA se petrec ilegalităţi, doar că ele nu au fost descoperite şi documentate de reprezentanţii legii. Şi pentru că nu mai ţine la public refrenul cu pornografie, droguri şi trafic de persoane – s-a vorbit prea mult despre asta şi nu s-au adus niciun fel de dovezi – se recurge la mici trucuri de manipulare.
Semnalăm doar câteva:
– Încă din debutul articolului, se mizează pe confuzia intenţionată dintre Gregorian Bivolaru şi Gabriel Bivolaru (un infractor condamnat deja pentru devalizarea BRD).
– Urinoterapia este adusă repetat în discuţie pentru ca nu cumva să treacă cu vederea cititorii peste acest aspect menit să trezească repulsie. Menţionăm că urinoterapia este o metodă terapeutică tradiţională şi nu este o tehnică yoga.
– Spălarea creierului care a dus pe unii practicanţi yoga la psihiatrie – menţionăm că singurele cazuri documentate de acest gen reprezintă exact contrariul, abuzuri cutremurătoare ale unor familii care şi-au internat cu forţa şi cu complicitatea autorităţilor „copiii” (majori) la psihiatrie pentru că nu au putut să-i convingă să renunţe la yoga.

Succesul MISA

Ignorând faptul că „scandalul MISA” este o producţie mediatică 100%, autorul articolului ridiculizează autorităţile pentru anumite afirmaţii gogonate care de fapt de la bun început au aparţinut doar presei. Degeaba recunoaşte autorul că „operaţiunea Christ” a fost o diversiune… dacă porneşte de la premisa eronată că yoghinii sunt vinovaţi, nu are cum să prezinte obiectiv şi realist acest caz!
În încheiere, remarcăm şi faptul că titlul articolului este tendenţios. În loc de „Eşecul MISA”, era mult mai corect un titlu de genul „Eşecul autorităţilor în cazul MISA”. Vă asigurăm de succesul deplin al activităţilor MISA – repetăm că acestea se referă la predarea de cursuri YOGA. Mai mult decât atât, succesul MISA nu este simplul eşec al campaniei de denigrare a MISA sau al atacurilor ordonate politic împotriva lui Gregorian Bivolaru şi a şcolii de yoga. Succesul MISA se referă la o activitate fructuoasă realizată cu perseverenţă de-a lungul anilor, spre folosul tuturor oamenilor care vor să îşi îmbunătăţească viaţa prin intermediul practicii yoga.

Biroul de Presă MISA
29 martie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More