Sucraloza este îndulcitorul care dăunează ADN-ului și crește riscul de cancer!

Sunteți deja familiarizat cu sucraloza? Este un îndulcitor artificial alternativ la zahăr pe care industria îl folosește pe scară largă pentru o varietate de produse din supermarketuri, suplimente, băuturi și produse sportive.

Un studiu științific publicat la sfârșitul lunii mai 2023 în Journal of Toxicology and Environmental Health constată că o substanță chimică numită sucraloză-6-acetat, care se formează atunci când digerăm alimente sau băuturi care conțin sucraloză, este genotoxică.

Aceasta înseamnă că este capabilă să creeze rupturi în ADN, cu alte cuvinte să deterioreze codul nostru genetic.

Substanța chimică se găsește și în îndulcitorul în sine (înainte de a deriva în urma metabolizării), iar descoperirea ridică întrebări despre modul în care îndulcitorul ar putea contribui la probleme de sănătate, cum ar fi dezvoltarea cancerului, deoarece orice substanță genotoxică este, de asemenea, capabilă să inducă o patologie tumorală.

În practică, substanțele genotoxice sunt și cancerigene. În plus, substanțele genotoxice sunt asociate în cercetarea științifică cu boli cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrânire prematură, disfuncții ale sistemului imunitar.

Da, ați înțeles bine. Iar substanțele genotoxice din aditivii alimentari, conservanți, alimentele în sine, sunt mai numeroase decât s-ar putea imagina.

Noua noastră lucrare stabilește că sucraloza-6-acetat este genotoxică”, spune Susan Schiffman, autorul principal al studiului și profesor adjunct la departamentul de inginerie biomedicală al Universității de Stat din Carolina de Nord.

De asemenea, am descoperit că urme de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza standard, chiar înainte de a fi consumată și digerată”.

Ar putea fi toate acestea periculoase pentru consumatori? Pentru a înțelege acest aspect, dr. Schiffman a spus că „Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice de 0,15 micrograme de persoană pe zi”.

Lucrările noastre sugerează că urme de sucraloză-6-acetat într-o singură băutură îndulcită cu sucraloză depășesc acest prag. Și asta nici măcar nu ia în considerare cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă ca metabolit după ce oamenii consumă sucraloza.”

Pentru studiu, cercetătorii au efectuat o serie de experimente care expun celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și monitorizează markerii de genotoxicitate.

Pe scurt, am descoperit că sucraloza-6-acetat a fost genotoxică și de fapt a rupt ADN-ul în celulele care au fost expuse la substanța chimică”, a spus dr. Schiffman.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, teste care au expus țesutul intestinal uman la sucraloză-6-acetat.

Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta nefast sănătatea intestinului, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea petrece acolo”, spune Schiffman.

Când am expus la sucraloză și sucraloză-6-acetat țesuturile epiteliale intestinale, țesutul care căptușește peretele intestinal, am descoperit că ambele substanțe chimice provoacă un «intestin permeabil».

Practic, ele fac peretele intestinului mai permeabil (casant). Substanțele chimice dăunează zonelor în care celulele din peretele intestinal se conectează între ele. Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că substanțele care ar trece în mod normal din trup în scaun se scurg în schimb din intestin în fluxul sanguin.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, activitatea genetică a celulelor intestinale pentru a vedea cum au răspuns la prezența sucralozei-6-acetatului.

Am descoperit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat au avut o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamație și carcinogenitate”, spune Schiffman.

Această lucrare ridică o serie de preocupări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi.

Este timpul să revizuim parametrii privind siguranța alimentelor și legislația privind sucraloza, deoarece dovezile crescând arată că aceasta prezintă riscuri semnificative.

Dacă nu, îi încurajez pe oameni să evite produsele care conțin sucraloză. Este ceva ce nu ar fi cazul să mănânci”, spune dr. Schiffman.

În ce alimente și băuturi este prezentă sucraloza?

Acest îndulcitor este prezent în înlocuitorii de zahăr ambalați în pliculețe, în unele băuturi carbogazoase și ceaiuri cu gheață, în gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun, biscuiți, gustări, dulciuri, sosuri pentru dressing, iaurturi proteice.

Se găsește în peste 4.000 de produse alimentare, chiar și în combinație cu alți îndulcitori artificiali precum aspartamul, acesulfamul sau siropul de glucoză-fructoză.

Odată cu utilizarea îndulcitorilor, dorința de alimente dulci crește!

Sucraloza nu conține nici calorii, nici glucide, dar crește nivelul de insulină din organism, la fel ca zahărul. Același aspect este valabil și pentru stevia, eritriol, aspartam și mulți alți îndulcitori.

Una dintre caracteristicile acestor îndulcitori este de a stimula dorința pentru anumite alimente: de fapt, prin perceperea gustului dulciurilor fără calorii, creierul are gratificare incompletă. Consecința și riscul acestui fapt este dorința crescută pentru alimente dulci.

Unele studii de rezonanță magnetică cerebrală arată că glucoza (o substanță naturală folosită de trupul nostru și conținută în zahăr și carbohidrați tradiționali) activează complet centrii de recompensă ai creierului, spre deosebire de sucraloză, care îi activează incomplet!

Tocmai de aici riscul stimulării consumului de dulciuri pentru a activa centrii plăcerii într-un mod complet.

Este mult mai bine sa folosești zaharuri naturale, decât îndulcitori alternativi, atunci când vrei să te răsfeți, cu măsură și rar, cu o plăcere legată de o mâncare dulce.

Există studii clinice care atestă o creștere cu 41% a riscului de a fi supraponderal prin consumul de băuturi dietetice îndulcite cu substanțe precum sucraloza, aspartamul și altele asemenea.

În sfârșit, toate aceste substanțe îndulcitoare (dar în acest caz și zahărul tradițional) dăunează direct florei noastre intestinale, despre care știm că este esențială pentru bunăstarea noastră.

Citiți și:
Îndulcitorii din băuturile răcoritoare dietetice „te fac să acumulezi kilograme, nu să scapi de ele”, arată un studiu
Aspartamul a fost catalogat drept posibil cancerigen: lista produselor în care îl găsim
Daniel Reid, maestru taoist: «Ești ceea ce mănânci»

 

yogaesoteric
22 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More