Îndulcitorii din băuturile răcoritoare dietetice „te fac să acumulezi kilograme, nu să scapi de ele”, arată un studiu

Băuturile acidulate dietetice, pe care mulți dintre cei care țin la siluetă le preferă, te fac să acumulezi kilograme în loc să te ajute să-ți menții greutatea sau să elimini un eventual exces, arată un nou studiu. Sucraloza, substanță întâlnită în băuturile dietetice Coca Cola, Pepsi, dar și ale altor producători, crește apetitul alimentar în cazul femeilor sau al persoanelor supraponderale.

Același efect este observat și în cazul bărbaților cu greutate normală.

Cercetătoarea Kathleen Page spune că „băuturile îndulcite artificial păcălesc creierul să inducă senzația de foame, ceea ce te poate face să consumi mai multe calorii”.

Gavin Partington, director al Asociației Britanice a Băuturilor Răcoritoare, crede că studiul ar fi necesar să fie tratat cu prudență, pentru că se bazează „pe un număr mic de participanți.

Îndulcitorii artificiali sunt siguri, potrivit autorităților de reglementare din domeniu, motiv pentru care sunt folosiți pe scară largă în domenii precum cel alimentar, farmaceutic, medical”, spune el. „Utilizarea lor le-a permis producătorilor să reducă procentul de zahăr din băuturi cu 43,5% între martie 2014 și martie 2020.”

Sucraloza este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și nu are calorii.

Boli asociate

Mulți oameni preferă produsele care înlocuiesc zahărul cu sucraloza, deși s-a descoperit o legătură între îndulcitorul artificial și diabetul de tip 2, potrivit Prof Page, o asociație din Los Angeles.

De altfel, sucraloza afectează flora intestinală, potrivit altor studii.

Băuturile îndulcite artificial „cresc riscul de deces”, iar consumatorii sunt mai afectați de bolile cardiovasculare, avertizează cercetătorii.

Experții Universității Zhengzhou din China au monitorizat 1,2 milioane de adulți timp de 20 de ani pentru a descoperi efectele consumului de băuturi răcoritoare.

Citiți și:
Înlocuitorii de zahăr – între mit și adevăr
În curând mulţi americani vor avea creierul atât de afectat încât nu vor mai putea nici măcar să pună în discuţie substanţele chimice din alimente
Drumul către iad este pavat cu aspartam

 

yogaesoteric
10 februarie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More