Sunt în elementul meu!

Există activităţi în care excelăm, poziţii care ne vin „ca o mănuşă”… Gândim şi ne comportăm conform unor şabloane definite de „elementul nostru”

În funcţie de elementul care le este asociat, cele 12 zodii se grupează în :
- semne de pământ: Taur, Fecioară,  Capricorn
- semne de apă:  Rac, Scorpion, Peşti
- semne de foc: Berbec, Leu, Săgetător
- semne de aer: Gemeni, Balanţă, Vărsător.

Astrologia consideră că este important să cunoaştem care din cele 4 elemente este predominant în fiinţa noastră şi să căutăm ca prin tot ceea ce facem, gândim şi simţim „să fim în elementul nostru”. Acest element arată de unde vine fiecare,  unde îşi are fiinţa rădăcinile, cu ce lume (a pământului, a apei, a focului sau aerului) este acordată şi de unde îşi extrage forţa vitală. La fel arată care sunt energiile deficitare sau în exces pe care este necesar ca fiecare să şi le echilibreze pentru a evolua.

Elementul predominant arată de asemenea ce consideră fiinţa respectivă că este real şi în ce domeniu îşi focalizează în mod spontan energiile. Pentru semnele de aer de exemplu, gândurile şi ideile sunt la fel de reale cum sunt obiectele materiale pentru semnele de pământ. La fel, pentru semnele de apă emoţiile şi stările sunt mult mai reale decât obiectele materiale, după cum pentru semnele de foc acţiunile şi scopurile sunt cel mai important lucru.

Aşadar, elementul căruia îi „aparţine” (ca gamă predilectă de rezonanţă) o persoană dă informaţii despre “combustibilul” vieţii pe care aceasta îl stăpâneşte cel mai bine şi îl utilizează în mod spontan. Aşa cum există mai multe varietăţi de combustibil (benzină, motorină, gaz, etc), la fel se poate spune că din punct de vedere energetic sunt patru tipuri de combustibil vital, care tipuri sunt apoi modulate şi nuanţate în funcţie de modurile vibraţionale rezultând cele 12 semne zodiacale. Această energie de bază care este cheltuită în fiecare zi trebuie continuu refăcută şi pentru aceasta este important să ţinem cont de echilibrul elementelor din tema natală şi mai ales de elementul specific zodiei în care este plasat Soarele natal. “Hrănirea” (care este bazată pe rezonanţă) se poate realiza prin mai multe moduri: prin alimentaţie, prin implicarea în activităţi corespunzătoare elementului natal, prin implicarea în relaţii armonioase cu alte fiinţe la care elementul ce trebuie echilibrat este predominant şi nu în ultimul rând prin activarea conştientă în fiinţă a energiilor ce trebuiesc amplificate şi reducerea celor care sunt în exces. Atenţie! elementul predominant pentru fiecare fiinţă umană nu este neapărat elementul specific zodiei natale.

De exemplu, dacă o persoană la care predomină elementul aer are o profesie care implică multă muncă fizică şi aceasta îi ocupă majoritatea timpului astfel că nu se mai poate dedica şi unor activităţi sociale sau mentale care corespund naturii sale, aceasta va ajunge în scurt timp să se simtă epuizată, iritată, nervoasă, nu se va mai simţi la locul ei şi nici nu va fi eficientă. Pe când în aceeaşi profesie o fiinţă “de pământ” va face faţă cu mult mai mult succes şi se va simţi mai împlinită. Cunoscând care element este predominant în structura ei, fiinţa “de aer” îşi poate reface echilibrul vital orientându-se spre o activitate care implică să lucreze mai mult cu idei şi să comunice cu ceilalţi, mergând de exemplu mai des la munte pentru a respira aer pur şi căutând compania unor “persoane de aer”. Va observa astfel că deşi acordă acestei activităţi la fel de mult timp ca profesiei precedente, nu se va simţi deloc epuizată şi va avea mai mult succes pentru că lucrurile vor merge de la Sine.

Persoanele „aparţinând” elementului pământ (la care elementul predominant este elementul pământ) se simt cel mai bine în activităţi ce implică rezultate concrete, palpabile, practice, folositoare şi care presupun asumarea de obligaţii şi sarcini clar precizate. Se spune despre ele că sunt încăpăţânate (în sens pozitiv perseverente), rigide, zgârcite şi că nu se lasă până nu obţin un rezultat, dar acest lucru vine din nevoia lor interioară de rezultate materiale. “Prefer fapte nu vorbe” este motto-ul lor, iar despre cei “de aer” care au prea multe idei vor spune că nu te poţi baza pe ei pentru că le  lipseşte simţul practic. Pe cei “de foc” în schimb  îi vor percepe ca fiind prea impetuoşi, agresivi chiar în goana lor după realizarea unor ambiţii.

Persoanele „aparţinând” elementului apă (la care elementul predominant este elementul apă) se simt în largul lor (pentru a utiliza o expresie „de apă”, căci elementul căruia aparţine cineva îşi pune amprenta şi asupra cuvintelor pe care le utilizează cel mai frecvent pentru a se exprima) în activităţi ce presupun o implicare emoţională intensă. Pentru ele cel mai important lucru este să îşi exprime emoţiile şi să aibe răgazul să reflecteze asupra lor. Percep lumea ca pe ceva ce trebuie simţit şi simt nevoia să fuzioneze cu totul . Au nevoie de un anumit timp pentru a simţi lucrurile şi a se „limpezi”, la fel cum apa invadează încet dar sigur şi cele mai ascunse cotloane ale unui loc. Pentru ele a trăi într-o lume pe care nu o pot simţi este ca şi cum ar fi într-un deşert sterp şi uscat. De multe ori se spune despre ele că fac doar ceea ce le place având tendinţa să neglijeze celelalte aspecte, mai ales pe cele materiale sau legate de afirmarea lor publică.

Persoanele „de foc” (la care elementul predominant este elementul foc) se simt în elementul lor în medii competitive, solicitante, stimulative sau printre oameni cu aspiraţii şi scopuri măreţe. Faptul de a câştiga o poziţie importantă, privilegiată, de a nu fi „un nimeni” sau de a face parte din elita grupului căruia îi aparţin îi ambiţionează cel mai tare. În mod cert nu vor putea să rămână în umbră, trebuie să strălucească, să fie în plină lumină, la fel cum focul arde totul în cale pentru a ieşi la suprafaţă. Privesc lumea ca pe un imens cîmp de acţiune şi sunt convinse că numai prin luptă pot ajunge acolo îşi propun, iar la ele ambiţiile, obiectivele sunt foarte importante. De aceea se spune despre ele că doresc cu orice preţ să iasă în evidenţă, să domine, să deţină puterea.

Persoanele „de aer” (la care elementul predominant este elementul aer) caută mediile flexibile, deschise, unde noul este foarte valorizat şi li se permite să îşi exprime ideile. Au nevoie de multă libertate intelectuală şi de stimulare mentală. Au nevoie înainte de toate să înţeleagă de ce un lucru este aşa cum este, apoi să stabilească mai multe ipoteze sau variante de acţiune şi dacă le mai rămâne timp eventual să şi pună în practică ce au planificat… dar de regulă nu prea au timp pentru asta pentru că le vine o altă idee şi mai interesantă! Percep lumea ca pe ceva ce trebuie înţeles. De aceea se spune despre ele că au multe idei, dar fără aplicabilitate practică iar pe multe nici nu  reuşesc să le ducă la bun sfârşit.

Elementul căruia îi aparţinem îşi pune amprenta nu numai asupra activităţilor pe care le preferăm sau în care suntem mai eficienţi, asupra modului în care comunicăm sau cum ne relaţionăm cu ceilalţi,  ci şi aspura modului în care facem faţă obstacolelor şi conflictelor.  Un psiholog care este totodată şi astrolog, Ralph Metzner, a studiat aceste aspecte organizând întâlniri de grup în care reunea diferite persoane astfel încât să genereze anumite combinaţii de elemente. El a demonstrat că elementul predominant este cel care determină modul în care o fiinţă „metabolizează” experienţele şi depăşeşte obstacolele: 

- fiinţele „de pământ” vor avea tendinţa să  respingă obstacolele, dar făcând aceasta e ca şi cum s-ar lovi de un zid pentru a-şi lua avânt şi a reveni apoi asupra lui cu şi mai multă forţă, spulberându-l.

- fiinţele „de apă” acţionează exact ca şi elementul căruia îi parţin atunci când întâlnesc  o stâncă. Nu se lasă deloc perturbate din drumul lor şi se insinuează fie pe sub obstacol, fie îl înconjoară şi în scurt timp îl îneacă trecând pe deasupra lui, fie – dacă nici unul din aceste lucruri nu funcţionează – îl dizolvă pur şi simplu, oricât de mult timp le-ar lua. 

- fiinţele „de foc” nu numai că nu evită conflictul (cum par a face cele de apă şi de pământ) ci îl înfruntă direct, se luptă cu el, şi în final îl supun, fie speriindu-l, fie printr-un adevărat spectacol menit să îl impresioneze.

- fiinţele „de aer” nici nu se străduiesc să înfunte obstacolul, pur şi simplu se ridică deasupra acestuia şi plutesc peste el ca şi cum nu ar fi existat.

Acest articol se vrea a fi o invitaţie la auto-observaţie obiectivă. În mod sigur în viaţă pornim de multe ori pe piste false care ne fac să ne îndepărtăm de adevărata noastră natură, lucru ce aduce în final multă suferinţă şi chiar îmbolnăvirea. Un prim pas în transformarea spirituală îl reprezintă  autocunoaşterea şi armonizarea interioară. A te împăca cu tine presupune a căuta să te iubeşti şi să fii în această lume, cu ceilalţi şi cu tine, cât mai mult în elementul tău. Iar astrologia oferă destule informaţii în aces sens. Chiar dacă nu dispunem de astrograma natală pentru a vedea care este elementul predominant, elementul corespunzător semnului zodiacal în care se află Soarele la naştere modulează foarte mult stilul personal al fiecăruia.  

 

februarie 2005
yogaesoteric.net

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More