Swami Muktananda: Ce este un adevărat Ghid spiritual?

GURU-L

Acela este un adevărat guru,
Care poate revela forma cea lipsită de formă
în faţa ochilor tăi,
Care te învață calea cea simplă, lipsită de rituri şi de ceremonii,
Care nu te va face să închizi poarta,
să-ţi reţii suflul şi să renunţi la lume,
Care te va ajuta să percepi Sinele Suprem
oriunde mentalul se ataşează,
Care te învață să rămâi liniştit
în mijlocul tuturor activităţilor tale.
Lipsit de teamă, mereu cufundat în beatitudine,
el îşi păstrează spiritul în yoga
chiar şi în mijlocul plăcerilor.

Kabir

Ce este un adevărat ghid spiritual?

În perioada în care mi-am realizat SADHANA (practica spirituală), am urmat învăţătura mai multor ghizi spirituali ai mai multor căi spirituale. Am citit multe cărţi despre sfinți și ajunsesem la concluzia că nu voi putea să-mi cunosc Sinele suprem nemuritor (ATMAN) decât cu ajutorul unui ghid spiritual. Şi era cât se poate de adevărat: am primit totul de la ghidul meu spiritual şi chiar şi acum încă mai primesc binecuvântările sale. Tocmai de aceea spun mereu că nu există ceva mai important, ceva mai valoros decât ghidul spiritual.

Astăzi, numărul ghizilor spirituali este într-o creştere spectaculoasă, pentru că numărul oamenilor însetaţi de spiritualitate este din ce în ce mai mare. Dar, în ciuda interesului crescând pentru ghizii spirituali, opoziția pe care aceştia o întâmpină este și ea în creștere. Datorită comportamentului falşilor ghizi spirituali anumite persoane au ajuns să fie foarte iritate la auzul cuvântului „guru”.

Nastratin Hogea a trăit într-o perioadă în care nu erau mulți ghizi spirituali. Întrucât nu exista niciun ghid spiritual în oraşul său, concetăţenii lui au venit şi i-au spus: ,,Nastratin, ne-am bucura dacă tu ai deveni ghidul nostru spiritual”. Nastratin le-a acceptat propunerea. ,,Iată prima mea învăţătură”, le-a spus el. ,,Mâine ne vom aduna cu toţii şi o să mergem împreună la pescuit.”
Dacă o fiinţă joacă rolul unui ghid spiritual fără a fi un adevărat ghid spiritual, ce altceva ar putea ea să facă decât să vă ducă la pescuit?

În fiecare domeniu există imitații, prin urmare nu este oportun să fim surprinşi dacă există imitații și printre ghizii spirituali. Dar aceasta nu înseamnă că toți ghizii spirituali sunt falşi. Cu toate acestea, este foarte bine să fiți prudenţi în ceea ce priveşte ghizii spirituali, deoarece în acest mod ne vom putea exercita discernământul şi vom putea să învăţăm să ne alegem un ghid spiritual veritabil. Un mare înţelept a spus cândva că, dacă vom vizita mai mulți hoți, vom putea să învăţăm să facem diferenţa dintre un hoț și un om cinstit. Tot aşa, observând falşii ghizi spirituali, vom putea să învăţăm să recunoaştem calitățile unui ghid spiritual autentic.

Dar de ce există falşi ghizi spirituali? Aceasta este greşeala noastră. Noi ne alegem ghidul spiritual tot așa cum ne alegem şi politicienii. Piața falşilor ghizi spirituali este în creştere deoarece piaţa falşilor aspiranţi este şi ea în creştere. Datorită egoismului care îl orbeşte, un ghid spiritual fals prinde şi „îneacă” oamenii, tot aşa cum din cauza propriului egoism care îl orbeşte şi a înţelegerii sale greşite, un fals aspirant se lasă prins în capcană. Un adevărat aspirant nu va cădea niciodată în capcana unui fals ghid spiritual.

Falșii aspiranţi își doresc un ghid spiritual de la care să poată obține cu uşurinţă ceva ce merge pe piață. Ei îşi doresc un ghid spiritual care poate să le ofere starea de SAMADHI instantaneu. Ei nu-şi doresc un ghid spiritual care urmează o anumită disciplină şi care exercită un anumit control asupra propriei sale persoane; ei își doresc un ghid spiritual care să participe la propria lor viață dedicată plăcerilor. Ei îşi doresc un ghid spiritual care să fie exact ca ei – care urmează o terapie împreună cu ei, care dansează împreună cu ei, care bea împreună cu ei. Dar o persoană care se comportă în acest mod nu poate, în niciun caz, să fie un ghid spiritual autentic. Aurul e aur. Nu se transformă niciodată în cupru.

În fapt, un ghid spiritual nu este o fiinţă umană obişnuită. Cuvântul „guru” se referă în realitate la creatorul gloriei acestei lumi. În şivaismul caşmirian se spune că Dumnezeu realizează cinci acțiuni: creaţia, menţinerea, resorbţia, ocultarea şi acordarea grației. În Shiva Sutra Vimarshini se spune: ,,Guru-l este puterea lui Dumnezeu de a acorda grația dumnezeiască”. Această putere este aceeași Shakti care creează și susține lumea.

Principiul ghidului spiritual nu este ceva care să fi apărut recent. El a existat înainte chiar ca universul să fi fost creat, și înainte chiar ca apa, pământul, aerul, focul și eterul să fi fost create, căci el a făcut parte din creație încă de la începuturile ei. Principiul ghidului spiritual se află în interiorul fiecărei fiinţe sub forma Sinelui ei suprem nemuritor (ATMAN). Astfel încât, atunci când ne oferim omagiile ghidului spiritual, noi oferim în fapt omagiile propriului nostru Sine suprem nemuritor (ATMAN). Ghidul spiritual nu este nimic altceva decât Conștiința Supremă și Beatitudinea Supremă.

Fragment extras din cartea Din învăţăturile pline de înţelepciune ale marelui yoghin Swami Muktananda


Citiţi şi:

Simpla apelare a Ghidului spiritual îl face pe acesta prezent pentru aspirant

Ghidul spiritual îţi dezvăluie realitatea dincolo de iluzie

 

yogaesoteric
12 martie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More