Tabăra de yoga de la Costinești vă așteaptă și anul acesta cu un program de excepție
Un articol destinat acelora care, din cauza taxelor mici de participare la evenimentele yoghine, scapă din vedere unele aspecte esențiale
de Anca Munteanu
În ultimii ani, oamenii pare că au prins gust pentru diferite subiecte cu „iz” spiritual. Oferta este pe măsură, venind în întâmpinarea acestui interes: conferințe, scurte workshopuri, cursuri de inițiere cu o tematică inedită (pe care nici nu ne-am fi putut-o imagina cu câțiva ani în urmă) sunt disponibile mai peste tot. Având în vedere preocuparea și curiozitatea oamenilor pentru aceste domenii, prețurile sunt exorbitante și de regulă direct proporționale cu charisma sau faima celui care le prezintă, și nu cu conținutul lor în sine.
Cu siguranţă aţi văzut şi voi numeroase oferte de acest gen şi aţi primit invitaţii la diferite evenimente – aşa că aţi remarcat aspectul pe care vi-l semnalăm legat de preţuri. Workshopurile de două zile de dezvoltare personală, meditaţie, tehnici de respiraţie, diferite alte subiecte inspirate din yoga costă între 350 şi 1000 de RON.
Astfel, cele mai ieftine costă 120 RON (pentru aproximativ 6 ore) şi 350 RON pentru o zi şi jumătate. Pentru un workshop de 3 zile ţinut de un român trebuie să plătiţi 600 de RON, dar dacă sunt invitaţi conferenţiari din străinătate preţurile sar de 250 de euro. De exemplu, două zile şi jumătate la un workshop al lui Brandon Bays costă 350 de euro (Brandon Bays este autoarea cărţii „Călătoria”, un mare succes comercial care a ajuns să-i fascineze şi pe yoghinii leneşi care, decât să facă o tehnică yoga preferă să facă o „călătorie” care le promite că le rezolvă problemele contra cost). Un workshop care promite că vă învaţă tehnici de meditaţie costă 250 de euro pentru 2 zile de program. În ceea ce priveşte taberele, taxele de participare sunt şi mai exorbitante: 250 euro pentru patru zile, 1000 RON pentru cinci zile, 477 euro pentru cinci zile, şi chiar… 777 euro pentru 10 zile.
În România nu prea e la modă cuvântul „yoga” datorită campaniei de presă mizerabile împotriva MISA, aşa că remarcăm că diferite aspecte care sunt elementare în yoga şi alte tehnici inspirate copios după cele yoghine sunt prezentate cu nume sofisticate care să sune modern şi „spiritual”. În Occident însă, cuvântul yoga e cea mai bună reclamă aşa că există numeroase evenimente de yoga sau care se pretind a fi yoga, doar pentru reclamă. Costurile sunt şi mai pipărate. În SUA, o tabără de yoga de 4 zile costă mai mult de 500$ (doar legitimaţia de tabără); pentru o săptămână trebuie să plătiţi 600-700$. În Europa sunt cam aceleaşi preţuri. Un eveniment de 5-6 zile costă cel puţin 400 de euro. De exemplu, pentru cinci zile de practică KALACHAKRA (după ce iniţierea costă mai mult de 500 de euro) trebuie să plătiţi 700 de euro.
Între toate aceste evenimente cu preţuri exorbitante dar un conţinut modest, taberele de yoga organizate sub egida MISA sunt fiecare dintre ele evenimente unice și ieșite din comun. Tabăra de la Costinești din luna august durează în jur de cinci săptămâni și are un program intensiv, în care alternează conferințe, meditații, spirale, inițieri, spectacole. Programul extrem de generos este o provocare la care doar cei foarte entuziaști reușesc să răspundă pe măsură și să țină pasul, mergând la cât mai multe activități. În fiecare vară sunt reluate unele inițieri (pentru cei care doresc să aprofundeze teoria sau pentru cei care vin acum pentru prima dată), dar sunt și foarte multe prezentări noi, inedite și foarte valoroase. De exemplu, numai în anul 2013 au fost peste 50 de ore de conferință ale profesorului yoga Gregorian Bivolaru. Meditațiile au o tematică variată și, alături de experiența meditativă în sine care poate produce adeseori o înțelegere superioară, fiecare dintre ele constituie o sursă de bucurie. Numeroasele spirale îi încarcă pe participanți cu o energie euforică – nu întâmplător ele exercită o atracție irezistibilă, căci toți participanții simt că acest gen de energie îi ajută foarte mult pe toate planurile, inclusiv din punct de vedere vital. În această tabără se oferă cinci inițieri în MANTRA-e pe care nu le veți putea primi în altă parte, în alte școli spirituale, pentru aprofundarea comuniunii cu sfera de forță a lui INDRA, KRISHNA și KALKI AVATAR. Dacă arta (muzică, dans, teatru) vă atrage, vă invităm la spectacolele fastuoase, în care arta este un declanșator al stărilor spirituale de excepție – adeseori „colorate” cu numere de umor spumos.
Per total, 34 de zile de spiritualitate yoghină: un veritabil festin, un interludiu plin de lumină pentru toţi care vor să-şi încarce bateriile, dar și o sursă de noi informații interesante pentru cei avizi de învățături spirituale, căci în fiecare an sunt incluse în program și inițieri noi și un număr mare de conferințe. Toate acestea la un preț infim în comparație cu restul ofertelor din domeniu. Până acum, acesta era echivalentul a 50 euro pentru 30 de zile, în comparație cu toate celelalte exemple pe care le-am dat mai sus. De curând MISA a decis să mărească taxa de tabără – aceasta rămânând totuși cea mai ieftină ofertă de tabără spirituală (și este chiar mai ieftină decât oricare din workshopurile de week-end cu conferențiari celebri). Având în vedere că din punct de vedere al conținutului, tabăra de la Costinești este de la distanță cea mai bogată, diferența este cu atât mai semnificativă. Tocmai de aceea, nu considerăm că este necesar ca organizatorii unui astfel de eveniment să ofere o justificare publică pentru această decizie, având în vedere că el continuă să fie (în ceea ce privește calitatea și timpul) cel mai „rentabil” eveniment de acest gen dintre toate ofertele care există. Totuși, vă rugăm să aveți în vedere că această decizie s-a luat în primul rând pentru a permite dezvoltarea acestor tabere. Un obiectiv avut în vedere de organizatori este îmbunătățirea calității serviciilor în taberele de la Costinești. În această direcție, principalul aspect care trebuie ameliorat este cel al bazei materiale, despre care s-ar putea spune că nu este pe măsura activităților (mai precis, terenul împrejmuit de la marginea stațiunii Costinești nici măcar nu îi poate cuprinde pe toți cei care vin în tabere). Suntem îndreptățiți să considerăm că activități spirituale de o asemenea ținută și valoare ar merita și un cadrul mai elegant de desfășurare, dar dacă este să găsim un motiv pentru care de ani de zile au rămas aceleași condiții modeste, am putea presupune că asta ține de faptul că până în prezent toate aceste tabere au fost organizate pe principiul prețurilor minimale. Este imperios necesar un nou spațiu pentru desfășurarea conferințelor și a spectacolelor – de altfel, în curând va demara construcția unui amfiteatru.
Desigur că nu ne așteptam la o reacție euforică (ca întotdeauna când este vorba de o scumpire), dar faptul că până acum taxele erau foarte mici i-au făcut pe mulți să își piardă reperele privind calitatea și beneficiile imense pe care le au pe plan personal din aceste tabere. În unele direcții, firea umană este inepuizabil de ciudată și contradictorie. Oamenii efectiv apreciază lucrurile pe criterii rudimentare și nu valorice, mai precis proporțional cu costurile. Și de aceea în mintea lor tot ce e scump e valoros, tot ce e ieftin nu-i la fel de valoros (și se pot dispensa de el). Dacă pentru câțiva ani li s-a oferit gratuitate pentru participarea la spiralele din tabere, unii nu mai apreciază faptul că li s-a oferit ceva gratuit, ci au pretenția ca așa să se desfășoare lucrurile pentru totdeauna. Pentru toți cei care gândesc atât de strâmb și au acum o reacție meschină fiind mai degrabă dispuși să renunțe la tot ceea ce primesc (din punct de vedere spiritual) în aceste tabere decât să plătească taxa, iată și alte argumente de bun simț:
• Până acum taxele de tabără la Herculane și Costinești erau aproximativ egale, în ciuda faptului că tabăra de la Costinești durează de trei ori mai mult. Dacă facem un calcul elementar, este firesc ca taxa să fie proporțională cu numărul de zile.
• La Costinești în 2014, organizatorii permit participarea gratuită la următoarele activități: spirală de Hiatus, conferințele din cadrul inițierii Krishna special (2) și întâlnirile din cadrul Mișcării Charismatice – ori aceasta deja este foarte mult.
• Cei care plătesc integral taxa vor primi gratuit materialele de vacanță (fără test).
• Pentru cei cu o situație materială foarte dificilă, se oferă prin tragere la sorți 14 gratuități.
Oricum, noi considerăm că oricine dorește cu adevărat să vină în tabără poate să facă efortul minim de a strânge acești bani și suntem siguri că, participând la cât mai multe evenimente din program, se va simți din plin recompensat pentru efortul făcut. Dintre cei care comentează acum faptul că taxa s-a mărit se numără în general persoane care nu prea vin în tabere, sau vin doar ca să bifeze unele inițieri (pe care apoi nici măcar nu le fructifică prin practică și de aceea nu le pot aprecia la adevărata valoare). Sau dintre cei care nu ezită să arunce 350 euro pentru un workshop de week-end de care nici nu ar avea nevoie dacă ar aplica măcar elementele practice pe care le învață în primii doi ani la acest curs de yoga. Sau dintre cei care au un smartphone de ultimă generație – oare de ce nu renunță la acest gen de obiecte inutile sau la abonamentul de telefon pentru a face economii?
Pe de altă parte, profităm de ocazie să vă reamintim că pregătirea şi organizarea unei tabere la care participă mii de oameni necesită foarte multă muncă, sute de voluntari care contribuie la buna desfăşurare a activităţilor, începând cu pregătirea anterioară și până la organizarea efectivă. Așa că toți cei care vor să pună umărul și au idei constructive, sunt invitați să ni se alăture.
yogaesoteric
27 iunie 2014