Tatuajele sunt asociate cu un risc crescut de limfom, iar mărimea nu contează: Studiu

Noile cercetări ridică îngrijorări cu privire la ingredientele posibil toxice ale cernelii

Un nou studiu constată că cerneala folosită la crearea tatuajelor conține ingrediente toxice legate de un risc mai mare de limfom, cancer care începe în sistemul limfatic care luptă împotriva germenilor. Faptul de a avea un singur tatuaj pare să crească riscul de îmbolnăvire.

Tatuajele cresc riscul de cancer cu 21 de procente.

Tatuajele au devenit din ce în ce mai populare ca așa-zis mijloc de auto-exprimare. Aproximativ 32 la sută dintre americani au cel puțin un tatuaj, iar aproximativ 22 la sută au mai multe. Cu toate acestea, pe măsură ce tatuajele au devenit mai răspândite, la fel a crescut și incidența limfomului malign – cu 3 până la 4 la sută în ultimii 40 de ani. Cercetări recente de la Universitatea Lund din Suedia, publicate în The Lancet’s eClinicalMedicine, sugerează o potențială legătură.

Studiul a analizat date de la aproape 12.000 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, asortate cu un grup de control de aceeași vârstă și sex fără limfom. Participanții au completat chestionare despre factorii legați de stilul de viață, inclusiv tatuaje. Cercetătorii au constatat că cei cu tatuaje aveau mai multe șanse de a dezvolta limfom malign în comparație cu cei fără tatuaje.

Persoanele cu tatuaje au avut un risc cu 21% mai mare de a dezvolta orice tip de limfom după ajustarea altor factori. Riscul de limfom a fost cel mai mare (cu 81% mai mare) pentru cei care și-au făcut primul tatuaj cu mai puțin de doi ani înainte de a fi diagnosticați. Riscul a scăzut în cazul celor care își făcuseră tatuajele cu trei până la 10 ani în urmă, dar a crescut din nou (risc cu 19 la sută mai mare) pentru cei care își făcuseră primul tatuaj cu 11 ani sau mai mult în urmă.

Mărimea nu pare să conteze

O dimensiune totală mai mare a tatuajului nu a părut să crească și mai mult riscul.

Nu știm încă de ce s-a produs acest fenomen”, a declarat Christel Nielsen, care a condus studiul, într-un comunicat de presă. „Se poate doar specula că un tatuaj, indiferent de dimensiune, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care, la rândul său, poate declanșa cancerul. Imaginea este astfel mai complexă decât se credea inițial”, a precizat ea.

Cercetarea este prima care investighează tatuajele ca factor de risc pentru cancer în sistemul limfatic, a declarat doamna Nielsen pentru The Epoch Times. Alte studii care investighează potențialele legături între tatuaje și alte tipuri de cancer sunt în curs de desfășurare.

Deși recunoaște că tatuajele vor rămâne probabil foarte populare în continuare, doamna Nielsen a spus: „Este important să facem oamenii să conștientizeze că tatuajele pot avea efecte adverse asupra sănătății și că este necesar să solicitați asistență medicală dacă aveți tulburări pe care le asociați cu un tatuaj”.

Dovezi din ce în ce mai numeroase privind riscurile de cancer legate de tatuaje

Știm că cerneala pentru tatuaje conține adesea substanțe chimice periculoase și că se depune în ganglionii limfatici”, a declarat dna Nielsen pentru The Epoch Times. Sistemul imunitar „încearcă întotdeauna să curețe particulele de cerneală pe care le percepe ca fiind ceva străin, care nu ar fi cazul să fie acolo”, a adăugat ea.

Un studiu din 2022 publicat în Toxicology and Industrial Health a identificat substanțe toxice în cernelurile pentru tatuaje și a avertizat că acestea „ar putea prezenta riscuri toxicologice pentru sănătatea umană”.

Cercetarea dnei Nielsen se adaugă la lucrările anterioare care leagă tatuajele de un risc crescut de cancer. Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului 2023 a identificat o legătură potențială între a avea trei sau mai multe tatuaje mari și riscuri mai mari de cancere de sânge, neoplasme mieloide (cancere ale măduvei osoase) și limfom.

Constatările au arătat că, în comparație cu a nu avea niciodată un tatuaj, obținerea unui prim tatuaj înainte de vârsta de 20 de ani a fost asociată cu un risc ridicat de neoplasm mieloid, în timp ce obținerea unui prim tatuaj la vârsta de 20 de ani sau mai mult a fost legată de un risc mai mare de limfom. Cu toate acestea, autorii au avertizat că aceste estimări au fost „imprecise”.

Anumite culori de cerneală au fost legate de riscurile de cancer de piele. O serie de cazuri din 2021 a constatat că cernelurile negre și roșii au fost asociate cu riscuri crescute de cancere cutanate mortale, cum ar fi melanomul, carcinomul bazocelular (cel mai frecvent tip) și dermatofibrosarcomul protuberant, o tumoră rară, cu creștere lentă a țesuturilor moi.

Citiți și:
Jumătate dintre cernelurile pentru tatuaje conțin substanțe cancerigene. Expunerea la soare declanșează pericolul
De ce tot mai mulți se tatuează? Cu ce doresc păpuşarii să ne obișnuiască? Cu tatuajele electronice de identificare? Și cu mai ce?
Tatuajele şi piercingul – o modă periculoasă

 

yogaesoteric
27 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More