Jumătate dintre cernelurile pentru tatuaje conțin substanțe cancerigene. Expunerea la soare declanșează pericolul

Aproape jumătate dintre cernelurile pentru tatuaje folosite în SUA conțin substanțe chimice care cauzează cancer, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York au analizat 56 de cerneluri populare folosite de tatuatori și au descoperit că 23 dintre ele conțin compuși azoici periculoși.

Expunerea la lumină și bacterii

Colorantul azoic este un compus chimic care este unul dintre cei mai importanți coloranți sintetici, utilizat pe scară largă în producția de textile și hârtie.

Compușii azoici nu sunt periculoși în sine, ci expunerea la lumina UV sau la bacterii îi poate descompune și îi poate transforma în substanțe cancerigene. Iar Soarele este cea mai importantă sursă de raze UV (ultraviolete).

Sunt disponibile foarte puține informații despre compoziția cernelurilor de tatuaj, așa că am început să analizăm mărcile populare”, a explicat autorul principal al studiului, John Swierk, după o reuniune a Societății Americane de Chimie.

Pigmenții din industrie

În mod deosebit de surprinzător, niciun producător cunoscut de coloranți nu produce pigmenți special destinați pentru cerneala de tatuaj. „Marile companii produc pigmenți pentru orice, de la vopsele la textile. Aceiași pigmenți sunt folosiți însă și în cerneala pentru tatuaje”, adaugă cercetătorul, potrivit TVA Nouvelles.

Tatuajele sunt considerate o procedură cosmetică în SUA. Astfel, produsele utilizate pentru această procedură nu este necesar să fie aprobate de agenția de reglementare FDA (Food and Drug Administration).

Europa interzice anumite cerneluri de tatuaj

În Europa, două cerneluri verzi și albastre utilizate în mod obișnuit au fost interzise din ianuarie. Autoritățile europene de reglementare au declarat că acestea conțin substanțe chimice periculoase.

Studiul american, care a descoperit compuși azoici în 23 dintre pigmenții analizați, a găsit și alte ingrediente care nu sunt menționate pe etichete. Într-unul dintre cazuri, etanolul nu a fost menționat, dar analiza chimică a confirmat prezența acestuia.

Cercetătorii doresc ca producătorii să fie mai transparenți și să dezvăluie ingredientele din cernelurile și pigmenții lor. Printre altele, experții au creat chiar și un site web unde se poate afla ce componente chimice sunt prezente în cele mai folosite cerneluri de tatuaj.

Citiți și:
Vaticanul promovează tatuaje „binecuvântate”
TATUAJUL – o treabă pentru rebelii sclavi
Portofelul digital va fi înlocuit de tatuajul digital. Bill Gates profețește că telefoanele smart vor fi înlocuite de un tatuaj electronic, produs de Chaotic Moon

 

yogaesoteric
15 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More