Te numeri printre persoanele atacate cam prea des de câini? Ar putea totuși exista o explicație… psihologică!

 

Există persoane care deși s-au aflat deseori în locuri sau în împrejurări în care ar fi putut fi atacate de către câini au scăpat mereu nevătămate, după cum există și persoane care au fost mușcate de câini în multiple rânduri. Specialiștii arată că anumite comportamente greșite, cum ar fi încercarea de a scăpa cu fuga de un câine care se apropie furios, fac să deveniți aproape sigur o victimă. Este cert că instinctul de prădător al câinelui intră imediat în acțiune de îndată ce observă cum o altă ființă o rupe la fugă, terifiată, la primele sale semne de nervozitate.

Cercetătorii de la Institute of Infection and Global Health din cadrul Universității Liverpool au efectuat, recent, un studiu din care a reieșit că anumite persoane (sau tipuri de personalitate) riscă într-o măsură mult mai mare să fie atacate de câini (cu sau fără stăpâni). Rezultatul respectivului studiu a fost publicat în Journal of Epidemiology and Community Health. Răspunsul găsit de oamenii de știință la întrebarea „De ce unele persoane sunt atacate mai frecvent de către câini?” este că, surprinzător sau nu, cele mai predispuse la atacurile acestor patrupede sunt persoanele anxioase. 

Un număr de 694 de persoane au fost intervievate cu privire la atacurile canine. Apoi, persoanele respective au fost supuse unei testări psihologice menite să evidențieze anumite trăsături psihologice, printre care și stabilitatea emoțională. Cele mai predispuse la atacurile câinilor – indiferent de împrejurări – s-au dovedit a fi persoanele cu o fire anxioasă, temătoare.

Persoanele care au obținut un scor ridicat în ceea ce privește stabilitatea emoțională prezentau un nivel de risc cu 23% mai mic de a fi mușcate de către câini. Unul din patru participanți fusese mușcat de câini cel puțin odată în viață și, surprinzător, bărbații prezentau șanse duble să fie mușcați, comparativ cu femeile. Probabil că femeile, mai prudente din fire, știu mai bine să evite împrejurările în care ar putea fi atacate. Cu toate că deținătorii de câini prezintă un risc mai mare de a fi mușcați, mai mult de jumătate dintre persoanele mușcate au fost atacate de către câini necunoscuți.

Totuși, de ce sunt atacate mai des persoanele anxioase, temătoare? Se spune că apariția sentimentului puternic de frică determină modificarea mirosului transpirației, element ce ar amplifica agresivitatea câinilor care se apropie cu intenții „dușmănoase”. Pe de altă parte, frica produce, la orice om, modificări comportamentale care, întrucât reprezintă „semnale” corporale clare de temere, nu fac decât să-i încurajeze pe câini să atace.

Cea mai greșită tactică este încercarea de a scăpa cu fuga de un câine agresiv ce se apropie în viteză, în loc să adoptăm o conduită fermă, calmă, fără mișcări bruște și fără a-i întoarce spatele animalului. Această tactică are șanse mari de a face câinele să se oprească, să ezite, crezând că are de-a face cu un opozant puternic, din moment ce pare să nu se teamă.

Fuga poate fi o soluție numai dacă dulăul cu evidente intenții agresive este departe iar scăparea (ușa unei clădiri, autoturismul etc.) este foarte, foarte aproape. Lupul – strămoșul câinelui – poate alerga cu o viteză maximă de 60 km/h, dar există rase de câini ce pot atinge viteze cu 20% mai mari de atât. Un câine normal, tânăr și sănătos, poate ajunge lejer la viteza de 45 km/h!


Citiți și:

Biruiește-ți frica pentru totdeauna, pășește triumfător pe tărâmul extazului divin

Un act de curaj

Câinii vor fi folosiți pentru a detecta tumorile canceroase. Cum ne pot ajuta să luptăm împotriva bolii…
 

yogaesoteric
14 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More