Teleportarea cuantică bate un nou record de distanță

 
 

 


Fizicienii chinezi au bătut un nou record de teleportare cuantică, cu o distanță de 1.200 km față de 100 km în experimentul precedent, o etapă importantă spre o revoluție a telecomunicațiilor și a criptării informatice pe internet, relatează AFP, conform Agerpres.

Cercetarea publicată în data de 15 iunie 2017 în revista americană Science se sprijină pe proprietățile lumii subatomice, descrise de Albert Einstein, în care particulele pot exista în două stări diferite simultan, ca niște gemeni. Aceste particule, fotoni sau neutroni, aflate în stare cuantică de „inseparabilitate” (entanglement) se comportă ca o singură entitate chiar dacă ele sunt separate fizic.

Cu ajutorul unei raze laser, echipa profesorului Jian-Wei Pan, din cadrul Universității Hefei din China, a emis perechi de fotoni „inseparabili cuantic” de pe un satelit aflat pe orbita Pământului. Cei doi fotoni au fost separați și captați în două stații aflate la sol, la 1.200 km distanță, în munții din Tibet. Altitudinea ridicată a permis reducerea densității aerului prin care acești fotoni fragili s-au deplasat.

Fizicienii au modificat polarizarea unei părți a fotonilor și au observat că „gemenii” lor situați la peste 1.200 km s-au modificat la fel în peste o mie de cazuri, adică mult mai frecvent decât ar putea fi explicat de pura întâmplare, confirmând astfel conservarea proprietăților lor cuantice pe o distanță mare.

„Este o realizare enormă”, a declarat Thomas Jennewein, fizician în cadrul Universității Waterloo din Canada, referindu-se la implicațiile teoretice și practice ale acestui experiment.

Proprietățile cuantice oferă aplicații potențial importante, precum calculatoare dotate cu o capacitate și o rapiditate de calcul mult superioară celor mai puternice mașini de calcul actuale. Echipe europene și americane propun în prezent instalarea de instrumente cuantice la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Unul dintre obiective este de a vedea dacă particulele își pot păstra proprietățile cuantice în lipsa gravitației. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință vor să plaseze un foton, adică o particulă de lumină, în mediul cu microgravitație de pe ISS și să trimită partenerul său „inseparabil” pe Terra, a explicat Anton Zeilinger, fizician în cadrul Academiei Austriece de Științe de la Viena.

„Există puține experiențe care testează legăturile între gravitație și fizica cuantică”, a mai spus el. Aceste experiențe ar putea duce într-o zi la crearea unei rețele de sateliți care să lege calculatoare cuantice.
„Eu personal sunt convins că internetul va fi bazat în viitor pe principiile fizicii cuantice”, a estimat profesorul Zeilinger.


Citiți și:

Cu un pas mai aproape de calculatorul cuantic. «Este Sfântul Graal al ştiinţei». Va da răspunsul la mari întrebări ale lumii

Undele cuantice – punte de legătură între ştiinţă şi spiritualitate

Deplasarea instantanee în spaţiu este pefect posibilă. Cazuri uluitoare de teleportare

 

yogaesoteric
25 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More