Televiziunea publică va difuza „prognoza meteo privind energia electrică”. „Echipe climatice” și trei niveluri de alertă

France Télévisions, televiziunea publică din Franța, s-a angajat să îi sensibilizeze pe francezi cu privire la ceea ce pot face pentru a evita întreruperile de curent în această iarnă.

Grupul va transmite în special Ecowatt, „prognoza meteo privind energia electrică”, pe canalele sale și speră să sensibilizeze „patru din cinci francezi în fiecare săptămână. Președinta grupului public de radiodifuziune, Delphine Ernotte, și omologul său de la RTE (rețeaua de transport de electricitate), Xavier Piechaczyk, au semnat un „nou parteneriat” în acest sens.

„Echipe climatice” în rândurile jurnaliștilor

France Télé va afișa pe undele sale pictograme concepute în cadrul sistemului Ecowatt, care permite utilizatorilor să vadă în timp real nivelul de energie electrică disponibilă în țară, grație unui semnal în trei culori: verde (normal), portocaliu (tensionat) și roșu (foarte tensionat, sinonim cu pene de curent inevitabile dacă nu se face nimic pentru a reduce consumul).

Concret, telespectatorii vor fi invitați să își modifice practicile în funcție de pictograma de pe ecran, culoarea roșie încurajându-i să își limiteze consumul în perioadele de vârf, între orele 8.00 și 12.00 și între orele 18.00 și 20.00, informează Europe1.

Dacă nu este necesar să opriți televizorul, care nu este cel mai mare consumator de energie, puteți, de exemplu, să porniți mașina de spălat la ora 22.00 și nu la 19.00”, a explicat Delphine Ernotte, iar Xavier Piechaczyk a adăugat că este posibil să se amâne și gătitul de la ora 19.00 la 19.45, subliniind că încălzirea și gătitul consumă multă energie.

Tot atâtea gesturi la care publicul France Télé, adică „patru francezi din cinci în fiecare săptămână”, va fi sensibilizat, în special în timpul emisiunilor de știri sau al buletinelor „meteo și climatice”, potrivit lui Delphine Ernotte, care revendică o misiune de serviciu public.

Nu este vorba de „a deconecta Franța”, ci doar de „a fi atenți la consum atunci când este necesar”, insistă Xavier Piechaczyk, care speră să „economisească cel puțin 5% din energia electrică seara, la ora 19.00”. Pentru France Télé, această inițiativă se înscrie într-o „schimbare ecologică” mai amplă pentru a răspunde așa-zisei „urgențe climatice”, inclusiv prin crearea unei „echipe climatice” în rândul jurnaliștilor.

Grupul se angajează, de asemenea, să respecte diverse măsuri interne de economisire a energiei, cum ar fi stingerea luminilor în toate clădirile sale după ora 21.30, și să lucreze cu companii de producție care respectă anumite criterii, în special în ceea ce privește amprenta de carbon.

Citiți și:
Bursa virtuală din Amsterdam. Raționalizările continuă în UE
Noi descoperiri şi invenţii epocale: putem avea în felul acesta acces la o energie gratuită şi nelimitată

 

yogaesoteric
5 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More