Teoria conspirației devine globală. George Soros, persona non grata în Europa și SUA

 

Acum cinci ani, prim-ministrul ungar îl acuza pe miliardarul George Soros că vrea să umple țara cu imigranţi din Orientul Mijlociu. O teorie foarte asemănătoare a apărut recent în Statele Unite: site-urile care susţin teoriile conspiraţioniste, dar şi unii politicieni republicani, l-au acuzat pe Soros, fără nicio dovadă, că ar fi finanţat caravana de refugiaţi din America Centrală care se îndreaptă spre hotarele SUA. Cum s-a ajuns aici, s-a întrebat Financial Times, într-o amplă analiză.

Întrebat dacă el crede că Soros susţine caravana, Donald Trump nu a confirmat, nici nu a negat, întreţinând teoria conspiraţiei: „Nu ştiu cine este în spatele acesteia, dar nu aş fi deloc surprins. Multă lume zice că el este”.

Soros a negat orice legătură cu această caravană. Frecvenţa cu care apar astfel de idei şi viteza cu care se propagă de-a lungul Statelor Unite arată însă cât de divizată este opinia publică în privinţa imigraţiei ilegale – de altminteri, una din temele favorite de campanie electorală pentru Trump. În egală măsură însă, este şi un semnal de alarmă pentru nivelul de popularitate al teoriilor antisemite şi conspiraţioniste în rândul politicienilor din prim-planul Europei şi al Statelor Unite.

Cele mai virulente atacuri la adresa lui Soros au fost lansate de Viktor Orban, premierul Ungariei, în 2015, când Europa Centrală a fost traversată de un val de emigranţi din Orientul Mijlociu.

„Numele său este cel mai sonor din rândul celor care ar face orice să slăbească statele naţionale”, a spus Orban într-un interviu radio, cu referire la George Soros, de altminteri născut chiar la Budapesta. „Toţi activiştii ăştia care îi ajută pe imigranţi fac parte din reţeaua internaţională de trafic de persoane a acestui individ”, a continuat Orban.

Soros a negat cu tărie orice astfel de plan, însă, într-un articol semnat în 2016, vorbeşte despre cum Europa ar putea face faţă valului de refugiaţi nu doar prin întărirea frontierelor externe, ci şi prin implementarea unui plan de primire a unui număr de 300.000 de refugiaţi anual.

Laura Silber, purtătorul de cuvânt al milionarului fondator al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, a acuzat guvernul ungar că a preluat o campanie negativă la adresa lui Soros, pe tema averii sale imense, şi încearcă să o direcţioneze către propriile scopuri.

„Vedem cum graniţele a ceea ce considerăm inacceptabil devin din ce în ce mai vagi”, susţine Silber, făcând referire la campania susţinută de guvernul ungar prin care imaginea lui Soros, supravieţuitor al Holocaustului, a fost imprimată până şi pe autobuze, pentru ca publicul să vadă obiectul urii, fapt ce aminteşte izbitor de metodele folosite în epoca nazistă.

Gyorgy Schopflin, deputat Fidesz, a negat orice legătură a acestei campanii cu originea evreiască a miliardarului american: „Guvernul pur şi simplu şi-a dat seama că ONG-urile finanţate de Soros fac tot posibilul să transforme Ungaria într-o ţară de imigranţi”.

Disputa a escaladat permanent. Universitatea fondată de Soros în Budapesta în 1991 va fi desfiinţată şi mutată la Viena ca urmare a acţiunilor guvernului ungar împotriva sa.

Administraţia Trump a părut iniţial că susţine Universitatea Central Europeană în dispută cu Viktor Orban. Însă preşedintele şi susţinătorii săi au început ei înşişi să-l demonizeze pe Soros.

Miliardarul s-a implicat pentru prima dată în politică în 2004, cheltuind 27 milioane de dolari pentru a stopa re-alegerea preşedintelui George W. Bush. O sumă similară a fost cheltuită pentru campaniile democraţilor, inclusiv a lui Hillary Clinton, în 2016. La ultimele alegeri, din 2018, Soros a declarat că a cheltuit mai bine de 10 milioane de dolari.

Soros a devenit aşadar o ţintă favorită a republicanilor. În campania prezidenţială a lui Trump din 2016, numele lui Soros era pus alături de fostul şef al US Federal Reserve, Janet Yellen, şi de CEO-ul băncii Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, care întâmplător sunt şi ei evrei, toţi fiind învinuiţi că manevrează din umbră „manetele puterii de la Washington”.

„Recunosc că am devenit mai preocupat de imaginea mea în ultimul timp, pentru că toate aceste minciuni sunt foarte periculoase”, a declarat Soros pentru New York Times Magazine la începutul anului trecut.

Nimic nu s-a schimbat nici în timpul alegerilor recente „mid-term” din SUA. Imaginea lui Soros a apărut pe un afiş electoral în Minessota, pe fundal fiind un munte de teancuri de bancnote.

„Milionarul George Soros e cel care alimentează mişcarea rezist”, se aude şi într-un material video promovat în acest stat de către Comitetul Naţional Republican pentru Congres.

Matt Gaetz, congresman republican din Florida, este cel care a lansat pe Twitter teoria că Soros susţine caravana de migranţi din America Centrală, iar numeroşi comentatori de orientare conservatoare au început imediat să o repete pe Fox News.

Miliardarul a fost chiar ţinta unor ameninţări violente în timp ce păienjenişul conspiraţiei se ţesea în jurul numelui său. Astfel, el a fost unul dintre primii destinatari ai bombelor artizanale pe care Cesar Sayoc, un adept al teoriilor conspiraţiei din Florida, le-a trimis unor personalităţi de orientare liberală, asta după ce l-a ameninţat pe Soros în mod repetat cu moartea pe Twitter.

Robert Bowers, autorul atacului de la sinagoga din Pittsburgh, unde au murit 11 oameni, avea şi el numeroase postări pe social media despre caravana imigranţilor, pline de mesaje antisemite şi conspiraţioniste.

Recent, Kevin McCarthy, numărul doi al Partidului Republican din Camera Reprezentanţilor, a publicat un tweet în care-i acuza pe Soros şi pe alţi doi miliardari de origine evreiască, Michael Bloomberg şi Tom Steyer, că încearcă să cumpere alegerile. Biroul de presă al lui McCarthy, care tocmai condamnase violențele recente, a susţinut că este vorba doar de un mesaj de avertisment. După scandalul bombelor trimise prin poştă, mesajul a dispărut de pe Twitter.

„Soros este în secolul 21 ceea ce Casa Rothschild a fost înainte”, susţine Deborah Lipstadt, profesor de Istoria Holocaustului la Universitatea Emory şi autor al unui volum despre anti-semitismul din zilele noastre. „Nimeni nu mai spune explicit că Soros e evreu, dar este grăitoare reacţia pe care o trezeşte în rândul celor de dreapta”.

Robert Goldberg, profesor la Universitatea din Utah şi autor al unei cărţi despre cultura conspiraţionistă din SUA, spune că nu este o noutate ca un bancher evreu bogat să fie ţapul ispăşitor, pentru tot felul de extremişti, însă ceea ce surprinde este viteza cu care teoriile conspiraţiei sunt diseminate în social media. „Cred că ne-am obişnuit deja cu situaţia asta, în care teoriile conspiraţiei au devenit normalitatea.”


Citiți și:

George Soros finanțează o aplicație pentru smartphone care ajută imigranții să evite autoritățile federale 
George Soros: «Pot afirma cu siguranţă că ultima generaţie de copii albi se naşte acum» 
Serviciile secrete austriece acuză: SUA şi George Soros finanţează fuga imigranţilor spre Europa 

 

yogaesoteric
13 aprilie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More