Tipuri de practică Hatha Yoga, ce au ca ţel principal igiena fizică, psihică şi în sfera conştiinţei a fiinţei umane
Adeseori, Hatha Yoga este numită și „yoga fizică”, spre deosebire de cele trei tipuri de yoga practicate în Occident care se adresează altor nivele ale fiinţei umane, şi anume:
1. nivelului mental şi al conştiinţei (practica yoga în această direcţie cuprinde mai multe subdiviziuni: concentrare, meditație, înţelegere corectă).
2. nivelului spiritual propriu-zis – practica yoga la acest nivel implică adorarea lui Dumnezeu Tatăl, repetarea verbală sau lăuntrică a mantra-elor etc. Remarcăm lucrările lui Arnaud Desjardins pe această temă, cum ar fi: À la Recherche du Soi (În căutarea Sinelui), Les Chemins de la Sagesse (Căile înţelepciunii), Retour a l’Essentiel (Întoarcerea la Esenţă).
3. nivelului integral – care implică toate structurile ființei (cea fizică şi cele subtile) – în sensul în care a fost el denumit de Sri Aurobindo în The Synthesis of Yoga (Sinteza căilor şi practicilor yoga).
Având cunoștință de această clasificare generală, putem spune că yoga fizică (Hatha Yoga) în Occident a devenit, în mod gradat, un ansamblu complex și extrem de util oamenilor datorită efectelor sale benefice, adeseori uluitoare, pe care le produce în ființele acestora. Tocmai de aceea, mulți dintre înțelepții yoghini din Orient au afirmat în repetate rânduri că fiecare fiinţă umană care este capabilă să practice Hatha Yoga este indicat să facă din aceasta un pilon al programului ei zilnic.
În zilele noastre, yoga fizică sau Hatha Yoga este asimilată cu o practică autentică de natură psihosomatică ce este abordată de tot mai mulți oameni, mai ales pentru faptul că ea implică, din punctul de vedere al efectelor pe care le conferă, aproape tot ceea ce îşi doreşte omul modern.
Urmărind să prezentăm în sinteză ceea ce reprezintă yoga fizică în Occident, putem sistematiza cuprinsul ei în 10 părţi distincte ce eşalonează practica aspirantului perseverent:
1. „partea fizică“ ce implică practica atitudinilor trupeşti (posturi fizice sau asana-e, mudra-e, bandha-e etc.);
2. „practica fizică” a respirației (în India aceasta este numită pranayama, fiind complet diferită de tehnicile occidentale pentru ritmarea şi controlul suflului respirator, atât din punct de vedere conceptual, cât și metodic);
3. dieta sau alimentația corectă;
4. arta de a ne relaxa profund (relaxarea yoghină completă etc.);
5. arta de a ne odihni corect în timpul nopţii (somnul yoghin conştient, Yoga Nidra);
6. realizarea stabilității și focalizării în sfera conştiinţei (la un nivel elementar și relativ simplu);
7. practica înțeleaptă a amorului erotic − care implică iubirea reciprocă, consacrarea roadelor către Dumnezeu Tatăl, transfigurarea şi continenţa erotică amoroasă − realizat în cuplu de către fiinţe umane de sex opus;
8. folosirea unor elemente ajutătoare care țin de factorii ambientali (localizare, orientare etc.);
9. arta reîntineririi şi a dobândirii longevității;
10. folosirea agenţilor fizio-terapeutici (apă, aer, Soare, felurite tipuri de purificări interne și externe).
Țeluri globale şi obiective pe care fiinţele umane şi le propun atunci când abordează practicile yoga
Majoritatea celor care se interesează de practica yoga şi care mai apoi chiar încep să practice yoga la sală o fac, în general, pentru unul dintre motivele următoare:
1. pentru dobândirea unei stări de sănătate perfectă;
2. pentru o viaţă fericită, care să fie trăită plenar şi care să fie ordonată după principiile acţiunii eficiente;
3. pentru dobândirea anumitor puteri paranormale;
4. pentru realizarea armonioasă și simultană a primelor trei obiective, care au fost expuse mai sus;
5. pentru a regăsi prin yoga credința pe care au pierdut-o (cazurile de insatisfacție spirituală, de căutare a identității esențiale în condițiile unei societăți care şi-a pierdut reperele spirituale, funcţia ei religioasă fiind erodată de spiritul aşa-zis modern);
6. pentru a intra în contact, prin intermediul teoriei și practicii yoga, cu o perspectivă viabilă și plină de satisfacţii a lumii în care trăim;
7. pentru a susține, completa şi eficientiza practica spirituală din cadrul propriei confesiuni religioase;
8. pentru a acţiona cu maximă eficiență la nivel social şi politic, atingând totodată cunoașterea integrală şi profundă a sursei esenţiale a existenței.
Cele 8 opțiuni sunt grupate în ordinea descrescătoare a „atractivității” lor pentru cei care vor să practice yoga. Statisticile au demonstrat că în medie, din 10.000 de adepţi occidentali declarați ai practicilor yoghine, doar unul este un căutător sincer al comuniunii cu Dumnezeu. Acest rezultat bulversant ne demonstrează faptul că, în Occident, adepţii yoga sunt de fapt practicanți ai sistemului Hatha Yoga care a fost „privat” de menirea sa profund spirituală și care mai apoi a fost adaptat la cerințele omului modern, care este constrâns să facă față oboselii și epuizării ce rezultă dintr-o existență trepidantă şi competitivă. Astfel, pentru aproape toți cei care sunt interesați, „yoga” a devenit sinonimă cu un nou mod de viață, care permite restabilirea, conservarea, ameliorarea şi îmbunătățirea sănătății ființei umane.
În Occident, această stare de fapt apare totuşi ca fiind normală, dacă vom ţine seama că în zilele noastre foarte puțini oameni sunt cu adevărat pregătiţi să urmeze calea nobilă şi profund spirituală a sistemului yoga, pentru a ajunge astfel la țelul suprem al căutării de sine. Statisticile actuale ne arată că aproape toți oamenii au nevoie să se relaxeze, să se reechilibreze, să se revitalizeze, să se alimenteze rațional și sănătos. În acest context, Hatha Yoga este precum o fântână cu apă proaspătă şi rece într-un deşert arzător, tehnicile şi metodele ei oferind mijloacele pentru însănătoşirea şi armonizarea fizică şi psihică a tuturor celor care sunt afectați de modul de viață stresant şi dezechilibrant al societăţii occidentale.
Fragment din cartea Hatha Yoga pentru yoghinii începători şi avansaţi care sunt plini de aspiraţie, autor Swami Mahasiddhananda, carte apărută la Editura Shambala
Citiţi şi:
Câteva consideraţii despre felul în care este înţeleasă şi practicată yoga în Occident
Alegi yoga, alegi fericire, armonie, împlinire
Ce crezi, merită să devii infinit?
yogaesoteric
25 septembrie 2021