Tot ceea ce suntem este determinat de KARMA

Cuvântul KARMA provine din verbul KRI, care înseamnă a face. Orice acţiune este KARMA. Din punct de vedere tehnic, termenul înseamnă de asemenea consecinţele acţiunilor. În domeniul metafizic el înseamnă: efecte ale căror cauze sunt acţiunile noastre trecute.

În KARMA YOGA cuvântul KARMA este folosit în sensul executării unei acţiuni. Tot ceea ce noi facem: respirăm, vorbim, mergem, gândim, intenţionăm, acţionăm fizic, psihic, mental – generează KARMA şi lasă urme asupra noastră. Toate acţiunile pe care le fac oamenii în societate, toate operele care ne înconjoară, nu sunt altceva decât efectul jocului gândirii, manifestarea voinţei omului. Voinţa este produsul caracterului, iar caracterul este generat de KARMA. După cum este KARMA, astfel sunt şi manifestarea voinţei şi nivelul de înţelegere. Tot ceea ce suntem este determinat de KARMA, de acţiunea pe care am realizat-o cândva ca să fim ceea ce suntem.

Ne naştem cu anumite calităţi şi defecte, avem un anumit destin în funcţie de ceea ce am făcut în existenţele anterioare. Proştii însă nu cred în reîncarnare, dovedind astfel că nu îşi pun întrebări fundamentale ale existenţei: De ce ne naştem fiecare cu un anumit statut social? De ce unii sunt geniali şi alţii cretini? De ce unii sunt fericiţi şi alţii nefericiţi? Îşi bate joc, cumva, DUMNEZEU de unii şi pe alţii îi favorizează? Suntem într-o lume a haosului? Dacă nu, dacă suntem în cosmos (care înseamnă „ordine”), cum se manifestă această ordine?

Toate acestea sunt determinate de KARMA, ceea ce am făcut în vieţile anterioare. Aceasta este singura explicaţie de bun simţ la toate „nedreptăţile” lumii pe care nu le înţelegem.

Deşi acest lucru este evident, marea majoritate a creştinilor nu acceptă teoria încarnării datorită faptului că sunt dogmatici şi incapabili să gândească cu luciditate. Dar o fiinţă inteligentă poate înţelege că: ceea ce eşti acum este rezultatul acţiunilor tale anterioare (din alte vieţi) şi că ceea ce facem în prezent va genera destinul nostru viitor este o lege firească, dreaptă, care ne permite să avem exact ceea ce merităm şi astfel să evoluăm spre desăvârşire! Care ar mai fi atunci sensul unei singure existenţe? Ce ne-am face dacă ne-am naşte o singură dată, iar la sfârşitul unei vieţi „păcătoase” am ajunge pentru totdeauna în infern, unde am suferi veşnic? Ce fel de dreptate ar fi aceasta? Vrea DUMNEZEU să-şi bată joc de noi? Oare de ce unii preoţi creştini sunt atât de limitaţi mental şi emit astfel de idei absurde? Oare ei nu gândesc deloc? Nu mai au nici un pic de bun simţ?

Din păcate, însă, la ora actuală mulţi oameni (din cauza comodităţii, prostiei, indolenţei) afirmă foarte siguri pe ei: „Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus!”, nevrând să facă nici cel mai mic efort pentru a-şi schimba destinul. Ei preferă să stea la televizor, la o cafea, la o ţigară, la un pahar de vin şi să piardă timpul, decât să acţioneze cu inteligenţă pentru a se transforma în bine. Ceea ce este mai grav este faptul că oamenii cu funcţii de răspundere – medici, profesori, avocaţi – blamează tehnicile spirituale autentice, participând astfel la declinul societăţii în care trăim.

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More