Trimisul SUA: Români, vă ordon să treceți Prutul!
Dereck J. Hogan… Un nume care nu le spune mai nimic românilor. Ca și funcția sa, de altfel. Cea de ….… asistent principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Adică un simplu „funcționăraș”, așa cum mai găsești cu zecile, dacă nu chiar cu sutele, pe la Washington.
Și, cu toate acestea, autoritățile de la București s-au făcut „preș”, aproape la propriu, în cele câteva ore petrecute de Dereck J. Hogan la București. Pe data de 13 martie. Atunci când însuși premierul Nicolae Ionel Ciucă nu doar că i-a deschis personal porțile Palatului Victoria, dar generalul chiar și-a riscat celebra sa engleză de unitate pentru a-l întâmpina pe „trimisul special” al Statelor Unite ale Americii.
Altfel fiind greu de explicat de ce șeful Guvernului român îl primește în poziția „ghiocel” pe un asistent adjunct al unui Birou guvernamental din cadrul diplomației americane. Explicația fiind furnizată de singura structură contrainformativă ai cărei ofițeri de intelligence iată că nu au uitat că au depus jurământul militar numai în fața statului român. Și care prin această „decodare” a misterioasei vizite a „funcționărașului” Hogan încearcă să trezească la realitate beneficiarii legali ai raportului care avertizează cu privire la adevăratul mesaj transmis de emisarul Departamentului de Stat.
Asistență tehnică……. Dar pentru ce?
Oficial…….
„Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Dereck J. Hogan, aflat la București pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA.
Oficialul American a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver. Alte teme de discuție au fost cooperarea bilaterală pe dimensiunile politică, economică și militară, situația de Securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina și situația de Securitate din regiunea Mării Negre.
În ceea ce privește cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuțiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părți în domeniile energetic, IT&C și agricultură, șeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România.
Cel de al doilea subiect major abordat în cadrul întrevederii a fost situația de Securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
Premierul român a prezentat sprijinul multidimensional (umanitar, economic, inclusiv pentru exportul de cereale) acordat de România Ucrainei, precum și ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a țării noastre fiind apreciată la nivelul Administrației SUA.
De asemenea, a fost analizată situația de Securitate din regiunea Mării Negre, în contextul Strategiei americane de Securitate la Marea Neagră.
În cadrul dialogului, partea americană a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver”.
Și cu toate că propaganda operativă s-a isterizat ca la un singur ordin cu privire la „asistența tehnică”, este greu de crezut că acesta a fost adevăratul scop al vizitei „asistentului” Hogan. Mai ales că, la un procent anunțat de peste 17% refuzuri, câtă asistență tehnică să ne dea asistentul Hogan ca să scădem sub pragul impus de 3%? Și în câți ani de acum înainte? Așa că, da, este adevărat, Decker J. Hogan chiar a venit să impună Guvernului României să accepte „asistența tehnică” a Departamentului de Stat! Dar într-un cu totul alt domeniu…….
Hopa! Hogan, fostul ambasador la Chișinău!
Dereck J. Hogan, asistentul primit cu ploconeli de premierul României, este însă specialist pe un cu totul alt domeniu. El fiind fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Acolo unde SIS-ul moldovean îl percepea drept un adept al diplomației dure a intrării cu orice preț a Republicii Moldova sub „umbrela” sferei de influență americane. Și a „trecerii Prutului” cu orice preț…….
De altfel, la momentul în care invazia rusă în Ucraina aproape că devenea o certitudine în marile Cancelarii occidentale, Decker J. Hogan acorda, la Chișinău, din postura de ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova un interviu „subliminal” postului de radio Europa Liberă. O ieșire diplomatică rară la acest nivel, și în care nu lăsa loc de interpretări cu privire la noua strategie a Departamentului de Stat. Repetând că se apropie „momentul oportun” în care a venit momentul acțiunii…….
„Avem o șansă unică! Să nu o pierdem”!
„(…) Pot să vă spun că parteneriatul strategic este un parteneriat în care Statele Unite și Republica Moldova se bucură de relații prietenoase și importante pentru dezvoltarea și îmbunătățirea vieții tuturor moldovenilor aici, în Republica Moldova. Acest parteneriat acoperă domeniul strategic al securității naționale, domeniul economic, unde investim în dezvoltarea economică a țării. Noi oferim mult suport tehnic și financiar pentru curățarea sistemului judiciar de aici, pentru că supremația legii este piatra de temelie pentru îmbunătățirea vieții tuturor de aici.
(…) Republica Moldova ocupă un loc foarte special și foarte important în politica regională a Statelor Unite, pur și simplu, pentru că vedem că oamenii Republicii Moldova au ales o cale spre democrație, spre libertate, suveranitate și autodeterminare, liberă de influența externă nefastă și, desigur, când vedem că o societate este hotărâtă să se îmbunătățească, vrem să o ajutăm.”
Maia Sandu, pregătită din iulie 2021
În continuarea discursului pe care unii ofițeri de intelligence aproape că ar băga mâna în foc că, în cel mai scurt timp, „marii bărbați” de stat români îl vor repeta papagalicește, fostul ambasador anunță inclusiv „prepararea” președintei Maia Sandu pentru declanșarea „Jihadului” anticorupție peste Prut. Ceea ce s-a și petrecut, în ciuda suspiciunilor rezonabile că lupta anticorupție este folosită și peste Prut pentru operarea unei mascate „epurări politice”.
Deci, în iulie 2021, același Hogan dezvăluie că lupta împotriva corupției este un aspect foarte important pentru Guvern, Parlament și, desigur, pentru Președinție. Și noi înțelegem unde vrea să meargă acest guvern în acest domeniu și dacă putem lua în calcul faptul că societatea așteaptă foarte curând rezultate pe acest domeniu, societatea internațională, partenerii de dezvoltare, noi este necesar să oferim suportul nostru cât mai rapid posibil și asta o să facem. Recent, noi am stabilit un dialog cu președinta țării, la această ședință a fost prezent noul șef al USAID și noi am oferit tot suportul nostru pentru a reforma sistemul judecătoresc și asta o să facem.
„Totul este posibil”!
Astfel răspundea ambasadorul Hogan la următoarele întrebări ridicate la fileu: „V-ați creat o impresie cât de ușor este să fie reglementată problema transnistreană? Ați mai trecut Nistrul? Există șanse ca cele două maluri ale Nistrului să fie reunificate?”.
Confirmând astfel implicit existența unui astfel de scenariu.
„Totul este posibil, sunt absolut sigur de asta și cred că noul guvern are o responsabilitate de a face tot ceea ce este posibil pentru a realiza acest scop. Statele Unite sunt un observator în acest proces 5+2, sub egida OSCE, și am văzut că atunci când există voință politică se poate mișca înainte.
(…) Eu cred că se poate acum, dar, desigur, oamenii de pe ambele maluri este necesar să înțeleagă că este o muncă grea, foarte dificilă, dar este posibilă. Și dacă conducătorii țării fac tot ce este necesar pentru a crea condițiile necesare, pentru ridicarea înțelegerii între ambele părți și dacă noi, partenerii de dezvoltare, oferim suportul nostru, eu cred că acum se poate merge înainte”!
Prutul……. Dar și Nistrul?
Cum însă Parteneriatul, mai ales unul strategic, se dovedește oricum unul pe bani, prima grijă a emisarului Departamentului de Stat a fost să se asigure că Guvernul României, indiferent de culoarea politică a acestuia, va asigura și pârghiile politice necesare pentru ca să propună – iar Parlamentul să voteze – un nou „pachet” de 10,7 miliarde USD. Nu „pachet” umanitar pe care să îl primim, ci unul militar, pe care să îl achităm înainte! Astfel că, mult mai curând decât se așteaptă românii, vor fi anunțați printr-o știre seacă despre „noile achiziții pentru Armata Română”. Unele de 10,7 miliarde USD, vă spunem noi de pe acum…….
După care Hogan a putut să transmită Guvernului României și „sugestia noastră” cu privire la faptul că „noi credem” că „este posibil” ca România să joace un rol mai activ în Republica Moldova……. Dar și în Transnistria! Ceea ce înseamnă nu doar că americanii ne-ar acorda „sprijinul nostru” dacă „am trece Prutul”, dar și dacă „am trece Nistrul”! Ceea ce însă ar complica deja exploziv situația și așa inflamabilă de la frontierele noastre.
Astfel că rămâne de văzut cât de repede se vor conforma liderii de la București prețioaselor indicații primite de la Hogan și vor scăpa prima afirmație diplomatică despre faptul că „ne vrem Moldova înapoi”. Dar mai ales prima referire la „reunificarea malurilor”, vorba lui Hogan. Dar nu doar cele ale Prutului. Dar și ale Nistrului!
Citiți și:
Fostul premier al Moldovei, Iurie Leancă, spune că în 2014 s-a discutat despre Unirea Basarabiei cu România
Păguboși prin vocație
„Patriotul” Ciucă, spulberat de George Maior: intelect rudimentar, posibile probleme psihice!
yogaestoteric
8 iunie 2023