Trump anunţă «opţiunea ce este inevitabilă» pentru Coreea de Nord. «Dacă o vom folosi, va fi însă o zi extrem de tristă»

 

Preşedintele american Donald Trump a declarat în data de 7 septembrie că va fi o zi „foarte tristă” pentru Coreea de Nord dacă Statele Unite vor decide să acţioneze militar pentru a contracara ameninţările nucleare şi cu rachete balistice din partea Phenianului, relatează site-ul televiziunii CNN.

Trump a precizat că Phenianul „se comportă greşit şi trebuie să se oprească”, dar a reiterat că preferă înăsprirea sancţiunilor economice în detrimentul unei intervenţii militare.

„Acţiunea militară este cu siguranţă o opţiune. Dacă este inevitabilă? Nimic nu este inevitabil. Aş prefera să nu merg pe varianta militară. Dar dacă o vom folosi, va fi o zi foarte tristă pentru Coreea de Nord. Ar fi minunat dacă ar putea exista o altă soluţie, dar varianta «discuţii, discuţii, discuţii» nu a funcţionat în ultimii 25 de ani”, a spus preşedintele american.

Statele Unite vor să impună un embargo asupra exporturilor de produse petroliere şi textile către şi din Coreea de Nord şi să interzică angajarea muncitorilor nord-coreeni în străinătate, potrivit unui proiect de rezoluţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. China, principalul aliat economic al Coreei de Nord, a fost de acord ca ONU să ia măsuri suplimentare împotriva regimului de la Phenian, după ultimul test nuclear.

Între timp, regimul de la Phenian promite „contramăsuri dure” la presiunile şi eventualele sancţiuni suplimentare cerute de Statele Unite, adăugând că Washingtonul vrea să provoace un război.

Tot pe 7 septembrie, ultimele componente ale sistemului american antirachetă au ajuns pe teritoriul Coreei de Sud. Este vorba de sistemul antirachetă THAAD, care a fost amplasat la baza din Seongju.

China şi Rusia au protestat puternic împotriva instalării sistemului american de apărare antirachetă, despre care spun că va destabiliza securitatea regională şi va fi folosit pentru a extinde influenţa militară a Washingtonului în Peninsula Coreeană. În plus, China susţine că sistemul afectează propria securitate din cauza radarului performant.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in şi premierul japonez Shinzo Abe sunt de părere că „este timpul intensificării presiunilor împotriva Coreei de Nord”, din moment ce dialogul cu Phenianul nu dă rezultate.

Surpriza „aniversară” a Phenianului

Pe 9 septembrie, când se împlineau 69 de ani de la formarea Republicii Democrate Coreea de Nord, existau temeri că nord-coreenii vor lansa o nouă rachetă balistică intercontinentală. Ei însă au preferat să aniverseze această zi printr-o gala organizată în cinstea oamenilor de știință care au participat la efectuarea celui mai mare test nuclear de până acum.

„Situaţia este foarte gravă. Nu a mai rămas mult timp până ce Coreea de Nord va avea un armament nuclear complet. Sunt necesare măsuri speciale pentru a le opri nesăbuinţele”, a declarat prim-ministrul Coreei de Sud.

Han Tae Song, ambasadorul Coreei de Nord la ONU, a declarat, după ultimul test balistic efectuat de nord-coreeni, că Statele Unite vor mai primi „pachete cadou” atât timp cât vor continua „provocările şi presiunile” asupra regimului de la Phenian.


Tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord au escaladat gradat, ambele părți recurgând la amenințări și riposte una la adresa celeilalte. În continuare trecem în revistă câteva repere importante în evoluția evenimentelor care au avut loc în ultimele două luni.


Manevre militare SUA lângă Coreea de Nord. Riscul unui război nuclear e la un punct „critic”

Coreea de Nord a criticat duminică, 9 iulie, manevrele militare ale SUA şi Coreei de Sud, acuzând Washingtonul şi Seulul că duc riscul unui război nuclear în Peninsula Coreea spre un „punct critic”.

„Nu vă jucaţi cu focul pe un butoi de pulbere”, a avertizat cotidianul nord-coreean Rodong într-un editorial în care acuză Washingtonul şi Seulul că accentuează presiunea prin manevre militare comune.

Cei doi aliaţi au efectuat în ajun o demonstraţie a puterii lor de foc, un fapt rar, în timp ce tensiunile cresc în peninsulă după primul test cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) efectuat de către Coreea de Nord, la 4 iulie. Testul, care a reprezentat o încălcare a rezoluţiilor ONU, a provocat preocupări în cadrul comunităţii internaţionale în măsura în care o astfel de rachetă ar fi capabilă să lovească teritoriul american până în Alaska.
Manevrele americano-coreene efectuate sâmbătă, 8 iulie s-au dorit un „răspuns sever” la potenţiale lansări de rachete de către Nord.

Două bombardiere americane au distrus în cadrul manevrelor baterii de rachete „inamice” şi avioane sud-coreene au lansat tiruri de precizie împotriva unor posturi de comandament la sol.


Coreea de Nord ameninţă SUA cu un atac nuclear dacă vor încerca schimbarea regimului de la Phenian

Coreea de Nord va lansa un atac nuclear împotriva Statelor Unite dacă americanii vor încerca schimbarea regimului de la Phenian, a anunţat marţi, 25 iulie, agenţia de presă nord-coreeană KCNA, ca răspuns la remarcile recente din partea directorului CIA, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

În cadrul unui forum de la sfârșitul lunii iulie, Mike Pompeo, directorul CIA, a făcut aluzie la posibilitatea unei schimbări a regimului nord-coreean, spunând că lucrul cel mai important pe care SUA îl pot face este „să separe capacitatea nucleară de persoanele care ar putea avea intenţie nucleară”.

„În cazul în care SUA ar îndrăzni să arate chiar şi cel mai mic semnal de încercare de a elimina conducerea noastră supremă, vom efectua un atac nemilos în inima SUA, cu ajutorul puternicului nostru ciocan nuclear, întărit în timp. Remarcile lui Pompeo au întrecut orice limită şi este clar că scopul final al administraţiei Trump este schimbarea regimului”, a declarat un purtătorul de cuvânt al ministrului nord-coreean de Externe, citat de agenţia KCNA.

Potrivit Coreei de Nord, declaraţiile directorului CIA reflectă „analfabetismul acestuia în privinţa Republicii Populare Democrate Coreene şi este o ilustrare explicită a incompetenţei comunităţii americane de informaţii”.

„Dacă este ameninţată demnitatea supremă a ţării, Coreea de Nord trebuie să anihileze preventiv acele state şi entităţi implicate direct sau indirect, prin mobilizarea tuturor mijloacelor de atac, inclusiv a celor nucleare. Cei precum Pompeo vor experimenta cu amărăciune consecinţele catastrofale cauzate de faptul că au îndrăznit să-şi arate pumnii către conducerea supremă”, a precizat oficialul nord-coreean, cu referire la liderul Kim Jong-Un.

Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au intensificat după ce, la 4 iulie, regimul de la Phenian a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, despre care experţii spun că ar avea capacitatea de a atinge Alaska sau alte părţi ale coastei de vest a SUA.


Coreea de Nord a băgat frica în SUA și Japonia: Anunțul șoc făcut la comun de Trump și premierul nipon

Statele Unite ale Americii şi Japonia şi-au exprimat duminică, 30 iulie, îngrijorarea faţă de ameninţarea „serioasă şi tot mai mare” din partea Coreei de Nord, care a efectuat un nou test cu rachetă intercontinentală, rachetă despre care susţine că poate atinge teritoriul american, relatează AFP.

„Coreea de Nord reprezintă o ameninţare serioasă şi tot mai mare pentru SUA, Japonia, Republica Coreea (Coreea de Sud – n.r.) şi alte ţări din apropiere sau mai îndepărtate”, au convenit preşedintele american Donald Trump şi premierul japonez Shinzo Abe în cursul unei convorbiri telefonice care a avut loc duminică, 30 iulie, se menţionează într-un comunicat al Casei Albe, conform Agerpres.

Cei doi lideri s-au angajat „să crească presiunea economică şi diplomatică” asupra Phenianului şi „să convingă şi alte ţări să facă acelaşi lucru”, conform comunicatului.

Donald Trump a avertizat sâmbătă, 29 iulie, că nu va mai permite Chinei, pe care o presează să potolească ambiţiile recalcitrantului său vecin, „să nu facă nimic”.

Coreea de Nord a reacţionat şi a ameninţat că va riposta în cazul unor provocări militare din partea SUA.

Testul cu rachetă intercontinentală (ICBM) „este destinat de data aceasta să trimită un avertisment sever Statelor Unite ale Americii, care şi-a înmulţit afirmaţiile lipsite de sens, agitând frenetic sancţiuni şi o campanie vizând exercitarea de presiuni la adresa” Phenianului, a declarat Ministerul de Externe nord-coreean.

SUA au efectuat cu succes duminică, 30 iulie, un nou test de interceptare a unei rachete cu rază medie de acţiune. O rachetă lansată dintr-un un avion cargo C17 deasupra Pacificului a fost interceptată de sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), desfăşurat în Alaska, a indicat agenţia de apărare antirachetă MDA (Missile Defense Agency).

La rândul său, Coreea de Sud a anunţat că, după noul test nord-coreean, va accelera desfăşurarea THAAD pe teritoriul său, atrăgându-şi severe avertismente din partea Chinei, care se opune ferm acestui proiect. Dar THAAD nu este destinat să intercepteze o rachetă balistică intercontinentală. În acest scop, armata americană contează pe un alt sistem, GMD (Ground-based Midcourse Defense), instalat în Alaska şi în California.


Coreea de Nord ameninţă că va ataca baza americană din Guam. Trump promite o reacţie „aşa cum lumea nu a mai văzut până acum”

Coreea de Nord ia în calcul atacarea bazei americane din insula Guam, potrivit unei declaraţii apărute pe agenţia oficială a regimului de la Phenian, la doar câteva ore după ce preşedintele SUA, Donald Trump avertizase Coreea de Nord să înceteze cu ameninţările la adresa Statelor Unite, invocând o reacţie „aşa cum lumea nu a mai văzut până acum”.

„Coreea de Nord ar face bine să nu mai ameninţe SUA. Vor fi întâmpinaţi cu foc şi furie aşa cum lumea nu a mai văzut până acum”, a spus el.

Phenianul susţine că „analizează cu atenţie” planul de atac asupra Guam, ameninţând „cu un foc care să învăluie zona cu ajutorul rachetei balistice strategice cu rază medie-lungă Hwasong-12”.

Ameninţările au venit în contextul în care un raport al serviciilor secrete americane nota că regimul de la Phenian a reuşit să construiască un focos nuclear care să poată fi transportat de o rachetă intercontinentală, intrând practic într-o nouă etapă în procesul de a se dota cu armament atomic.

„Comunitatea de informaţii din Statele Unite apreciază că regimul din Coreea de Nord a reuşit să producă arme nucleare care pot fi lansate inclusiv cu rachete balistice intercontinentale”, arată un raport de evaluare al Agenţiei americane pentru Informaţii Militare obţinut de cotidianul The Washington Post.

Potrivit experţilor, regimul Kim Jong-Un are deja 60 de arme atomice.
Recent, Coreea de Nord a efectuat două teste cu rachete intercontinentale, iar preşedintele Kim Jong-Un a ameninţat Statele Unite cu un atac nuclear.

Până acum, experţii internaţionali considerau că Phenianul nu a deprins tehnologia fabricării de focoase nucleare care să poată fi transportate de rachete. Evaluarea Agenţiei americane pentru Informaţii Militare nu a fost confirmată public de Washington şi nici de specialişti independenţi.

La rândul său, Ministerul Apărării din Japonia a avertizat la începutul lunii august că programul nord-coreean de înarmare atomică probabil a intrat într-o „nouă etapă”. „Este posibil ca regimul din Coreea de Nord să fi reuşit deja fabricarea unor focoase nucleare care să poată fi lansate cu rachete. Începând de anul trecut, când au fost efectuate două teste atomice şi peste 20 de teste balistice, riscurile de securitate au intrat într-o nouă etapă”, relevă un raport al Ministerului japonez al Apărării.

Donald Trump a avertizat că va elimina „pericolul” reprezentat de Coreea de Nord. „După mulţi ani de eşecuri, ţările au ajuns la o poziţie unanimă în legătură cu abordarea pericolelor reprezentate de Coreea de Nord. Trebuie să fim duri şi hotărâți!”, a transmis preşedintele SUA, Donald Trump, prin Twitter.


Tensiuni în creştere, Kim Jong-Un a sărit calul. SUA vorbesc despre „un răspuns militar masiv”

Statele Unite au promis duminică, 3 septembrie, „un răspuns militar masiv” în cazul în care Coreea de Nord ameninţă teritoriul american, inclusiv Guam, sau pe cel al aliaţilor săi, insistând pe unitatea comunităţii internaţionale de a cere denuclearizarea Peninsulei Coreea, transmit AFP şi DPA.

„Avem numeroase opţiuni militare. (…) Avem capacitatea să ne apărăm şi să ne apărăm aliaţii, Coreea de Sud şi Japonia”, a declarat ministrul apărării Jim Mattis, într-o scurtă alocuţiune la Casa Albă. Orice ameninţare la adresa SUA sau a aliaţilor săi va primi „un răspuns militar masiv, un răspuns deopotrivă eficient şi zdrobitor”, a adăugat el.

Preşedintele american Donald Trump a fost informat în legătură cu toate opţiunile militare posibile împotriva Coreei de Nord, a spus Mattis, care a subliniat că SUA nu caută sub nicio formă „anihilarea totală” a Coreei de Nord, dar că au „multe opţiuni pentru a o face”.

Potrivit EFE, ministrul apărării american a venit pentru scurt timp în faţa presei de la Casa Alba după ce a participat la o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump pentru a analiza ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, cel mai puternic de până acum.


Anunţ în premieră al Casei Albe: „SUA sunt pregătite să-şi folosească capacităţile nucleare”

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să-şi folosească capacităţile nucleare în cazul în care Coreea de Nord continuă să le ameninţe sau să-i ameninţe pe aliaţii lor, a declarat duminică, 3 septembrie, Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

După noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, preşedintele american Donald Trump a vorbit duminică la telefon cu premierul nipon Shinzo Abe, a indicat Casa Albă într-un comunicat.

„Cei doi lideri au condamnat continuarea acţiunilor de destabilizare şi de provocare din partea Coreii de Nord şi au confirmat angajamentele reciproce de neclintit între cele două ţări în materie de apărare şi s-au angajat să continue să coopereze îndeaproape”, se afirmă în text.

„Preşedintele Trump a reafirmat angajamentul SUA de a apăra patria noastră, teritoriile noastre şi pe aliaţii noştri folosind întreaga gamă de capacităţi diplomatice, convenţionale şi nucleare de care dispun”, precizează comunicatul preşedinţiei americane.

Cu câteva ore mai devreme, Statele Unite au avertizat Coreea de Nord că ar putea declanşa „un răspuns militar masiv” dacă aceasta din urmă le va ameninţa teritoriul sau pe cel al aliaţilor lor.

Avertismentul a fost formulat de ministrul apărării american Jim Mattis în finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de Donald Trump cu consilierii săi în domeniul securităţii naţionale. Reuniunea a vizat examinarea consecinţelor celui de-al şaselea test nuclear nord-coreean care, potrivit Phenianului, a fost unul cu bombă cu hidrogen sau o bombă H, mult mai puternică decât bomba atomică sau bomba A.


Citiți și:

Statele Unite versus Coreea de Nord

SUA, Coreea de Nord, China – diplomație și zăngănit de săbii
 

yogaesoteric
14 septembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More