Trump critică Google pentru rezultate de căutare părtinitoare

 

Preşedintele american Donald Trump a condamnat Google pe Twitter, etichetând motorul de căutare ca fiind „măsluit” pentru favorizarea publicaţiilor de ştiri liberale şi ale establishmentului în ceea ce priveşte rezultatele de căutare.

Trump a sugerat că gigantul hi-tech s-ar putea comporta într-o manieră ilegală prin influenţarea rezultatelor de căutare. Anterior, Trump a mai declarat că Google a fost părtinitor în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016.

Mesajul său a fost postat după un raport publicat de o jurnalistă conservatoare, care a susţinut că 96 dintre rezultatele căutărilor sale după cuvântul „Trump” în Google News au fost surse de ştiri ale establishmentului şi de stânga.

Trump şi-a îndreptat focul spre Silicon Valley în luna august 2018, după o campanie de suprimare fără precedent desfăşurată de platforme precum Twitter şi Youtube împotriva conţinutului conservator şi anti-establishment. Preşedintele a precizat că este „periculos” ca platformele de social media să închidă conturi şi a acuzat aceste platforme de discriminare împotriva conservatorilor şi republicanilor.

Declaraţiile sale reiterează critici lansate împotriva Sillicon Valley de alţi republicani de top, inclusiv Kevin MccCarthy, lider al majorităţii republicane, Ted Cruz, senator din Texas, Ronna McDaniel, preşedintă a Comitetului Naţional Republican, şi managerul campaniei lui Trump, Brad Parscale.

Deşi rezultatele de căutare părtinitoare sunt mai greu de detectat decât interdicţiile aplicate conservatorilor proeminenţi pe platformele de social media, acest aspect poate avea un impact mult mai mare asupra alegerilor. O cercetare realizată de psihologul dr. Robert Epstein estimează că rezultatele de căutare negative referitoare la un candidat pot duce la modificarea cu până la 43,4% a preferinţelor de vot în rândul alegătorilor nedecişi.

Google a fost subiectul unei mari controverse cu privire la părtinirea sa politică. În anul 2017, compania a fost subiectul unei serii de scurgeri de informaţii din partea unor angajaţi conservatori, care au afirmat că gigantul hi-tech este caracterizat de o monocultură de extremă stânga care forţează criticii politicilor progresiste să îşi ascundă poziţia şi viziunea politică pentru a-şi proteja carierele.

Într-una dintre scurgerile respective, angajaţi ai Google au dezvăluit că liderii companiei „au avut lacrimi în ochi” a doua zi după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016.

Gigantul hi-tech se confruntă în prezent cu un proces colectiv din partea unor foşti angajaţi care susţin că Google face discriminări în funcţie de punctul de vedere politic, rasă şi sex.

Citiți și:

Uriaşa manipulare «Cambridge Analytica – Trump» încearcă să-i ascundă pe adevăraţii manipulatori

Noam Chomsky: 10 strategii de manipulare a populației aplicate zi de zi de «elite»

 

yogaesoteric
6 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More