Turbarea DNA – Judecătoarea Risantea Găgescu a oferit o lecţie de demnitate: «Nu voi condamna oameni doar pentru că vrea DNA»

Parchetul Laurei Kovesi a încercat să o scoată din dosarul avocatei Laura Vicol pe judecătoarea Risantea Găgescu de la CAB, în speranţa că făcătura va ajunge la un judecător de culoar care să dispună condamnare. DNA a recuzat-o pe Găgescu pe motiv că a permis avocaţilor să adreseze primii întrebări martorului adus în apărare. Judecătoarea Iuliana Ciolca a respins recuzarea după 9 ore.

Un episod uluitor a avut loc în data de 13 iunie 2017, la Curtea de Apel Bucureşti. DNA a încercat să o scoată pe judecătoarea Risantea Găgescu de la Curtea de Apel Bucureşti din dosarul avocatei Laura Vicol, executată de parchetul anticorupţie pentru că a îndrăznit să o apere pe rivala Laurei Kovesi, Alina Bica. DNA a recuzat-o pe Risantea Găgescu invocând motive aberante, demersul fiind o dovadă a disperării DNA, care vede cum o altă făcătură de dosar se destramă în instanţă.

Parchetul lui Kovesi a încercat, în opinia site-ului LumeaJustitiei.ro, să o îndepărteze din dosar pe Risantea Găgescu în speranţa că înscenarea împotriva Laurei Vicol va ajunge la un judecător de culoar, care să execute ordinele şi să dispună condamnarea avocatei. Ceea ce s-a petrecut la Curtea de Apel Bucureşti ar fi trebuit să intre de urgenţă în atenţia CSM şi a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, care să sancţioneze public presiunile şi acţiunile de intimidare ale DNA la adresa judecătorilor care nu cântă cum vor procurorii.

Astfel, DNA a formulat cerere de recuzare împotriva Risantei Găgescu de la Curtea de Apel Bucureşti – cea care a devenit ţinta Sistemului după ce şi-a permis să o achite pe Mariana Rarinca – acuzând-o că a permis avocaţilor Laurei Vicol să adreseze primii întrebări martorului adus în apărare. Singurul martor al apărării, de altfel. Un al motiv invocat de DNA a fost acela că judecătoarea Risantea Găgescu ar avea, vezi Doamne, o atitudine părtinitoare faţă de Laura Vicol. Întreaga construcţie i-a aparţinut procuroarei Elena Ramona Jardieanu, care a susţinut în instanţă cererea de recuzare. O procuroare venită la DNA în mai 2017, care probabil a dorit să se facă remarcată de şefii ei şi să arate că Laura Kovesi se poate baza oricând pe ea.

Ciolca a dat cu flit DNA

Cererea de recuzare a fost soluţionată de judecătoarea Iuliana Ciolca de la Curtea de Apel Bucureşti. Dezbaterile au fost însă extrem de lungi, durând 9 ore, timp în care judecătoarea Risantea Găgescu a ajuns practic să fie ea însăşi judecată, doar pentru că nu este pe placul DNA. Au fost 9 ore în care procuroarea DNA Elena Ramona Jardieanu a încercat cu disperare să o scoată pe Risantea Găgescu din dosar. Fără succes, totuşi. Judecătoarea Iuliana Ciolca a respins cererea de recuzare a judecătoarei Risantea Găgescu.

Aşa trebuie să gândească un judecător

Pe parcursul celor 9 ore, judecătoarea Risantea Găgescu a avut însă o prestaţie demnă şi o poziţie pentru care ar trebui felicitată. De fapt, Risantea Găgescu ar trebui să reprezinte un model de urmat pentru toţi judecătorii din România. Conform unui martor citat de Evenimentul Zilei, care a luat parte la întreaga mascaradă, judecătoarea Risantea Găgescu nu s-a lăsat în niciun moment intimidată de reprezentanta parchetului condus de Kovesi. Mai mult, Găgescu a transmis un mesaj cât se poate de clar, explicând că nu va accepta să favorizeze un procuror în sala de judecată, că nu îşi va cere scuze că deranjează DNA, dar mai ales că nu va condamna niciodată un om doar pentru că aşa vrea DNA:

„Au ajuns judecătorii să le fie frică de DNA, să îmi cer scuze că deranjez DNA. Nu voi condamna oameni doar pentru că vrea DNA sau orice alt parchet, şi nici nu trebuie să îi dau prioritate procurorului la punerea întrebărilor către martori, şi eventual pe inculpat să îl condamn instant! Nu voi face ce vrea DNA!”

Acţiunea în forţă a DNA de la Curtea de Apel Bucureşti, prin care a încercat scoaterea din dosar a judecătoarei Risantea Găgescu, a fost devoalată prima dată chiar de către Laura Vicol. Aceasta a relatat pe pagina sa de Facebook momentele halucinante de la CAB, explicând că tot ceea ce păţeşte este consecinţa faptului că a îndrăznit să o apere pe prietena sa, rivala Laurei Kovesi, Alina Bica:

„Rarinca vs Livia Stanciu
Vicol vs Kovesi

Acelaşi judecător investit cu soluţionarea cauzelor.

Vicol, un avocat care şi-a permis să o apere pe Alina Bica.

Astăzi, judecătorul investit cu soluţionarea dosarului în care am fost încătuşată, a fost recuzat de către DNA pentru că, la termenul trecut, şi-a permis să respecte legea şi dea dreptul avocaţilor apărării să adreseze primii întrebări singurului martor propus în apărare.
În continuare justiţia înseamnă o răfuială personală între Kovesi şi Bica.
Până când, domnule ministru al Justiţiei, veţi permite existenţa câmpului tactic?
Până când, stimaţi membri CSM veţi permite transformarea vieţii mele în loc de joacă pentru DNA?
Update: tot aici suntem…”

La final, Laura Vicol a revenit cu o nouă postare în care a anunţat deznodământul:

„9 ore. Atât a durat şedinţa de judecată de ieri, care a avut un final fericit în sensul respingerii cererii DNA de recuzare a magistratului investit cu soluţionarea cauzei mele.
9 ore în care magistratul a stat fără robă, în faţa unui coleg, care a judecat demn şi onest o cerere dispreţuitoare şi halucinantă a unei procuroare DNA (ieri am aflat şi eu că a picat de două ori testarea psihologică înainte de a deveni procuror la PJ2, un criteriu important pentru şefa DNA dacă a acceptat un asemenea specimen sub umbrela domniei sale), deranjată de faptul că se respectă procedura legală.
9 ore de umilinţă, pierdute în eter, pentru că aşa a vrut bocancul procuroarei pus pe gâtul judecătorului care nu a cedat în faţa presiunii imense.
9 ore în care judecătorul, în loc să judece, a fost judecat.
9 ore în care maestrul meu s-a răsucit în groapă iar sufletul meu a fost rupt din nou, în bucăţi.
9 ore cât 9 vieţi.
Nu dramatizez, nu mă victimizez, nu cerşesc compasiunea nimănui.
Doar întreb retoric, până când?”


Citiţi şi:

Justiția este grav lovită de sindromul Kovesi

DNA a mers pe burtă cu denunţătorul mincinos
 

yogaesoteric
1 noiembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More