„Ucigașul tăcut”: infecția cu covid poate provoca un răspuns inflamator la nivelul creierului
Cercetătorii de la o universitate australiană au descoperit un efect necunoscut anterior pe care covid pare să îl aibă asupra creierului uman.
Cercetătorii australieni au descoperit că SARS-CoV-2 activează același răspuns inflamator în creier ca și boala Parkinson, expunând potențial oamenii la un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative.
O echipă de la Școala de Științe Biomedicale a Universității din Queensland, condusă de profesorul Trent Woodruff și dr. Eduardo Albornoz Balmaceda, s-a alăturat studiului cu virologii de la Școala de Chimie și Bioștiințe Moleculare, ale căror descoperiri au fost publicate în revista științifică Molecular Psychiatry.
„Am studiat efectul virusului asupra celulelor imunitare ale creierului, microgliile, care sunt celulele cheie implicate în progresia bolilor cerebrale precum Parkinson și Alzheimer”, a spus profesorul Woodruff.
„Echipa noastră a crescut microglia umană în laborator și a infectat celulele cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă covid-19. Am descoperit că celulele au devenit efectiv «furiose», activând aceeași cale pe care o pot activa proteinele prezente în Parkinson și Alzheimer.”
Activarea acestei căi creează un „foc” în creier, care duce la un proces „cronic și susținut” de ucidere a neuronilor.
„Este un fel de ucigaș tăcut, pentru că nu vezi mult timp niciun simptom exterior”, a explicat doctorul Albornoz Balmaceda.
„Ar putea explica de ce unii oameni care au avut covid-19 sunt mai vulnerabili la dezvoltarea unor simptome neurologice similare cu boala Parkinson.”
Cercetătorii au descoperit că efectele unei infecții cu covid au fost exacerbate dacă existau deja proteine în creier legate de boala Parkinson.
„Dacă cineva este deja predispus la Parkinson, a avea covid ar putea fi ca și cum ai turna mai mult combustibil pe acel «foc» din creier”, a spus profesorul Woodruff.
„Același aspect s-ar aplica și pentru o predispoziție pentru Alzheimer și alte demențe care au fost legate de inflamazomi.”
Totuși, studiul a oferit și o speranță de vești bune, cercetătorii identificând un potențial tratament pentru inflamație.
Administrarea de medicamente inhibitoare dezvoltate de Universitatea din Queensland, care sunt utilizate în prezent în studiile clinice cu pacienți cu Parkinson, „a blocat cu succes calea inflamatorie activată de covid”.
Cu alte cuvinte, medicamentele „stingeau în esență focul”, a spus doctorul Albornoz Balmaceda.
„Medicamentul a redus inflamația atât la șoarecii infectați cu covid, cât și la celulele microgliale de la oameni, sugerând o posibilă abordare de tratament pentru a preveni neurodegenerarea în viitor”, a spus el.
„Sunt necesare cercetări suplimentare, însă pentru aceasta este necesară o nouă abordare pentru tratarea unui virus care altfel ar putea avea ramificații nebănuite asupra sănătății pe termen lung”, a adăugat profesorul Woodruff.
Citiți și:
Un studiu recent publicat în Vaccines Journal demonstrează că proteina Spike rămâne în inimă și în creier după vaccinarea anticovid
Scleroză laterală amiotrofică după vaccinul covid. Cercetătorii avertizează: pot să apară noi forme de boli neurodegenerative cu progresie rapidă (II)
yogaesoteric
18 ianuarie 2023