UE aprobă controversata Directivă Copyright

 

Parlamentul European a votat în luna septembrie 2018 în favoarea adoptării aşa-numitei Directive Copyright, un controversat proiect de lege ce urmăreşte să actualizeze legile privind dreptul de autor în mediul online.

Directiva a fost iniţial respinsă de europarlamentari în luna iulie 2018, după valul de critici faţă de două prevederi cheie: Articolele 11 şi 13, numite „taxa pe link” şi „filtrul pentru upload”. Totuşi, Parlamentul European a aprobat o versiune actualizată a directivei, cu versiuni modificate ale celor două articole controversate. Votul final a fost de 438 în favoarea directivei şi 226 împotrivă, potrivit publicaţiei The Verge.

Uniunea Europeană a convenit la începutul lunii ianuarie o revizuire a legislaţiei drepturilor de autor care garantează că artiştii şi editorii de ştiri sunt remuneraţi corect pentru munca lor care apare online. Criticii spun că măsurile vor afecta liberul schimb de informaţii pe internet, şi asta pentru că firmele mai mici care activează pe internet nu vor mai putea funcţiona.

Cele mai importante părţi ale directivei sunt Articolele 11 şi 13. Articolul 11 urmăreşte să ofere editorilor şi ziarelor o cale pentru a câştiga bani când companii precum Google creează linkuri către articolele lor, permiţându-le să ceară licenţe plătite. Articolul 13 cere ca anumite platforme, precum Youtube şi Facebook, să blocheze utilizatorii să distribuie fără licenţă materiale aflate sub incidenţa dreptului de autor.

Criticii Directivei Copyright susţin că aceste prevederi sunt dezastruoase. În cazul Articolului 11 ei notează că încercările de a taxa platforme precum Google News pentru distribuirea articolelor au eşuat în repetate rânduri şi că sistemul va permite comiterea de abuzuri.

Articolul 13 e chiar mai nociv, susţin criticii. Proiectul de lege cere ca platformele să lucreze proactiv cu deţinătorii de drepturi de proprietate pentru a opri utilizatorii să încarce conţinutul protejat de legile privind copyright-ul. Singura cale pentru a face aceasta ar fi scanarea tuturor datelor ce sunt încărcate pe site-uri precum Youtube şi Facebook. Acest fapt va constitui o povară imensă pentru micile platforme şi măsura ar putea fi folosită ca un mecanism pentru cenzură extinsă. Din acest motiv persoane precum fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales şi inventatorul World Wide Web (www), Tim Berners-Lee au criticat puternic directiva.

Totuşi, cei care susţin aceste prevederi afirmă că argumentele de mai sus sunt rezultatul răspândirii de temeri de către marile companii hi-tech, dornice să păstreze controlul asupra celor mai mari platforme de pe internet. Susţinătorii directivei indică legile existente şi amendamentele aduse la directivă ca dovadă că aceasta nu va fi abuzată în acest mod.

În ciuda neînţelegerilor, este clar faptul că, în cazul în care Directiva Copyright va primi aprobarea finală din partea Parlamentului European, aceasta va avea un impact imens şi perturbator asupra Internetului, atât în cadrul Uniunii Europene cât şi în lume. Depinde de naţiunile independente cum vor interpreta textul Directivei, dar o modificare în balanţa puterii este clară: cele mai mari companii hi-tech din sfera internetului îşi vor pierde priza puternică pe care o au acum asupra acestuia.

Reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului şi ai Parlamentului European au găsit în cele din urmă o înţelegere asupra unei versiuni comune a reformei Directivei Copyright. Totuşi, nu este încă sfârşitul acestui dosar. Acordul provizoriu realizat la începutul lunii ianuarie 2019 mai trebuie acum adoptat, pe de o parte, de Consiliu şi, pe de altă parte, de plenul PE, înaintea alegerilor europene din mai. Obiectivul reformei, discutată dur de la prezentarea sa în septembrie 2016 de către executivul european, este de a moderniza drepturile de autor în epoca digitală.

Însă ea a dat naştere unei dispute uriaşe, prin interpunerea lobbyiştilor, între mass-media şi creatori, pe de o parte, care vor să fie mai bine remuneraţi, şi, de cealaltă parte, giganţii internetului, care îşi apără modelul de afaceri şi cărora li s-au alăturat, în mod neaşteptat, militanţii libertăţii internetului.

Citiți și:

Europa, razna. Comisie a UE votează în favoarea filtrelor de cenzură şi a taxei pe link

Cenzura noastră cea de toate zilele

 

yogaesoteric
23 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More