Ultima comunitate matriarhală din Europa

 

În largul Estoniei, în Marea Baltică, o mică insulă de 16,4 kilometri pătraţi găzduieşte una dintre ultimele societăţi matriarhale din Europa: Kihnu. De secole, aici femeile sunt adevăraţii „gardieni ai comunităţii“, în timp ce bărbaţii sunt plecaţi pe mare, la pescuit, cu lunile. În 2008, UNESCO a declarat acest teritoriu cu 500 de locuitori „patrimoniu intangibil“.

Pierdută în Golful Riga, insula Kihnu adăposteşte doar 500 de locuitori răspândiţi în patru sate. Particularitatea acestui loc este că aici întâlneşti, în cea mai mare parte a anului, doar femei, dacă îi excludem pe cei câţiva băieţi. Ele se ocupă de tot, de la muncile agricole şi gospodăreşti la creşterea copiilor şi păstrarea tradiţiilor, politică, administraţie, comerţ. Marile decizii se iau în jurul unei ceşti de ceai.

„Totuşi, salariile bărbaţilor asigură baza noastră economică“, spune Mare Matas, liderul acestei comunităţi. Ea este şi membră în Parlamentul estonian, apărând tradiţiile şi meseriile locale, în capitala Tallin. Faptul că insula este încă un exemplu unic al unei societăţi matriarhale se datorează izolării sale şi locuitorilor săi care au rămas fideli obiceiurilor ancestrale.

„Cultura din Kihnu este interesantă pentru că purtăm mereu costume tradiţionale, avem melodii şi dansuri populare vechi. Cântecele şi tradiţiile de nuntă din Kihnu au o vechime de peste 2000 de ani“, spune Mare Matas, citată de Great Big Story.

Aici nu-i vine nimănui ideea de a contesta autoritatea feminină. Când se întorc de pe mare, bărbaţii recunosc că fără ele viaţa este imposibilă.

De trei ori pe săptămână se întruneşte un comitet al celor mai influente femei de pe insulă, într-o clădire centrală situată în faţa pitoreştii biserici ortodoxe. În jurul orei 17.00, în faţa unei ceşti de ceai aburinde, femeile iau decizii importante pentru comunitate. De exemplu, păstrarea a şase ore pe săptămână pentru predarea dialectului local în şcoala primară sau obligaţia fetelor tinere de a învăţa să coasă şi să ţeasă.

Citiți și:

Ultima societate matriarhală din lume – viața în tribul Mosuo din China, condus de femei

Fiecare femeie este o întrupare a Mamei Divine 

 

yogaesoteric
25 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More