Un blestem asupra păcii americane
Dacă v-ați întrebat vreodată cum a fost să trăiți în perioada istorică de după cel de-al Doilea Război Mondial, când a început Războiul Rece și Statele Unite au devenit puterea dominantă a lumii, nu vă mai mirați. Trăiți un moment epocal al istoriei. Este plin de pericole, primejdii și o realiniere fundamentală a ordinii internaționale. S-au dus zilele în care Statele Unite puteau ordona unor țări precum Arabia Saudită și Qatar să le execute ordinele, la fel ca un bătrân unchi Ben pe o plantație din sud.
Statele Unite sunt pe punctul de a deveni Hitler, portretizat în filmul „Downfall” – dând ordine unor armate imaginare care nu mai sunt capabile să le execute.
Nu sugerez că Statele Unite se află în pragul unei prăbușiri asemănătoare cu ceea ce s-a petrecut cu cel de-al Treilea Reich în mai 1945, dar cred că epoca în care Statele Unite invadează alte țări după bunul plac și răstoarnă guvernele mai puțin dispuse să facă genoflexiuni la altarul puterii americane a luat sfârșit. Războiul din Ucraina a scos la iveală slăbiciunea Statelor Unite de a controla arena internațională.
Anul 2022 va fi consemnat de istoricii viitorului ca fiind momentul de cotitură în care Rusia a luat pilula roșie și s-a trezit din iluzia că ar putea fi un partener al Occidentului. De la destrămarea fostei Uniuni Sovietice, liderii ruși – nu doar Putin – au crezut naiv că pot fi acceptați ca parteneri în ordinea mondială controlată de Statele Unite.
Vladimir Putin, în discursul său din 21 decembrie 2022 în fața colegiului Ministerului Apărării, s-a învinovățit pentru că a crezut în promisiunile occidentale și a anunțat că Rusia se va baza acum pe ea însăși și va trata Occidentul ca pe o amenințare ostilă. În timp ce Occidentul urmărește cu disperare să îl prezinte pe Putin ca pe un nebun, omul care vorbește acolo este calm, inteligent și coerent. Ce contrast cu piticii politici care populează Statele Unite și Europa!
Acțiunile secrete ale Statelor Unite și ale Europei pentru a destabiliza Rusia au eșuat. Anul 2023 va fi martorul sfârșitului lumii unipolare dominate de petrodolarul american și de intervenția militară americană. Sunt frecvent atacat ca fiind un lingușitor al lui Putin. Este o minciună perfidă. Cred pur și simplu că Rusia nu blufează și recunosc că Rusia este una dintre puținele țări din lume care poate crește și prospera fără să se prostitueze Occidentului.
Statele Unite s-au confruntat cu o singură amenințare existențială în istoria lor – războiul civil din anii 1860. În mod ironic, Rusia a jucat un rol important în împiedicarea britanicilor de a interveni în acel război pentru a ajuta Sudul. Rusia, în schimb, s-a confruntat timp de secole cu amenințări existențiale și a găsit întotdeauna o modalitate de a face față și de a învinge aceste amenințări, cum ar fi invazia lui Napoleon în anii 1800 și invazia nazistă din 1941. Cu excepția unui război nuclear, Statele Unite nu pot face nimic pentru a împiedica Rusia să își securizeze granițele. Statele Unite vor descoperi în 2023 că armata lor de miliarde de dolari este impotentă atunci când vine vorba de proiectarea puterii în Rusia.
Putin și guvernul său înțeleg că actualul război cu Occidentul nu se va purta doar pe câmpurile din Ucraina. Este, de asemenea, o bătălie politică și economică. În acest scop, Rusia forjează relații importante cu China, India și cu fostele colonii imperiale ale Europei și Statelor Unite. Nu există o astfel de înțelegere în rândul liderilor politici de la Washington. Aceștia încă mai lucrează cu iluzia că pot intimida și amenința țările mai slabe pentru a le îndeplini ordinele. Joe Biden a încercat această manevră cu Arabia Saudită, iar acei șeici bogați în petrol i-au spus, de fapt, să se ducă de unde a venit.
Deși le doresc tuturor celor care citesc aceste rânduri un an fericit și prosper, mă tem că 2023 va fi o perioadă de întuneric și suferință pentru Occident. Europa este deja răvășită de inflație și de economiile în contracție. Dacă dubla lovitură a inflației și a deflației economice va lovi America, criza va fi exponențial mai gravă decât dezastrul din 2008. Ne confruntăm cu blestemul apocrif chinezesc, „să trăiești în vremuri interesante”. Mă rog să supraviețuim.
Autor: Larry Johnson
Citiți și:
Jacques Baud, colonel al armatei elvețiene: „Abordarea rusă a războiului este foarte diferită de cea a SUA” (I)
Lecțiile războiului civil din SUA arată de ce Ucraina nu poate învinge
yogaesoteric
24 februarie 2023