Un camion de 36 de tone circulă folosind drept combustibil… hidrogen!

 

Cu ajutorul tehnologiilor moderne este relativ ușor de transformat un motor pe bază de benzină în unul care să funcţioneze cu hidrogen. Acesta din urmă nu poluează aerul şi face să scadă necesitatea extracţiei de petrol. Iar acest fapt este important pentru ameliorarea situaţiei ecologice în lume. Dar motorul cu hidrogen mai are şi alte avantaje, cu caracter pur tehnic.

În vara anului trecut, între platformele industriale ale Californiei au început să circule semiremorci puternice, din ale căror ţevi de eşapament au ieșit doar… aburi! Acesta este Project Portal în acţiune – un proiect experimental, realizat de compania Toyota împreună cu funcţionarii şi industriaşii americani.

Din camionul Kenworth cu 8 roţi a fost scos motorul diesel şi în locul lui a fost montată o instalaţie ce funcţionează pe bază de hidrogen, ce include celulele de combustibil utilizate deja la automobilele Toyota Mirai. Au fost adăugate motoare electrice la roţi, au fost perfecţionate alte sisteme şi, în final, maşina a demonstrat că are aceleaşi performanțe ca şi produsul de serie. Masa maximă pe care motorul camionului o poate suporta, împreună cu încărcătura, este de 36.200 kg.

La bordul camionului au fost instalate două celule de combustibil, un rezervor pentru păstrarea hidrogenului și un acumulator electric de 12 kWt. Însă cel mai mult inginerii de la Toyota se mândresc cu distanţa pe care camionul o poate parcurge cu o singură alimentare – 322 km. Acesta este un argument forte pentru a opta în favoarea acestor maşini.

După camioane, instalaţiile de hidrogen vor fi instalate şi pe autobuze, iar apoi va veni rândul mașinilor utilizate pentru transportul de serviciu.

„Potenţialul hidrogenului folosit drept combustibil de bază pentru automobilele viitorului este greu de supraestimat”, spun reprezentanţii companiei Toyota. Iar această tehnologie trebuie valorificată înainte ca omenirea să ajungă să se confrunte cu deficitul de petrol.


Citiți și:

O genială invenţie românească ar putea transforma lumea! Maşina care poate merge 5.000 de kilometri cu numai trei litri de apă!

Primii paşi practici către… Motorul cu apă

O provocare tehnico-științifică: motorul cu apă
 

yogaesoteric
1 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More