Un exerciţiu simplu pentru obţinerea unei cât mai profunde centrări (echilibrări) interioare

de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

Termenul „centrare” are aici sensul de focalizare a atenţiei asupra propriei fiinţe şi de trăire a momentului prezent (în sensul de a nu divaga sau de a nu proiecta mentalul în reminescenţele unor evenimente trecute sau în imaginarea unor evenimente viitoare). Această „centrare” sau echilibrare a fiinţei proprii mai înseamnă şi acţiunea de a ne armoniza profund toate energiile (mentale, spirituale sau fizice), însoţite de liniştirea cât mai deplină a agitaţiei psiho-mentale obişnuite (gânduri parazite, emoţii auxiliare etc.). În această stare de centrare interioară ne va fi mult mai uşor să ne concentrăm atenţia asupra oricărui subiect de meditaţie, deoarece lăuntric, noi suntem în acelaşi timp prezenţi, lucizi, destinşi şi superior-receptivi.

Pentru acest procedeu foarte simplu este preferabil să ne aşezăm pe un scaun, cu coloana perfect dreaptă şi cu întreaga talpă sprijinită de sol, cu palmele pe coapse şi cu ochii închişi.

Mai întâi vom realiza o priză a conştiinţei asupra întregului corp, de jos în sus, foarte lent, de la tălpi până în zona creştetului. În acelaşi timp, ne deconectăm cât mai profund segmentele musculare asupra cărora ne focalizăm atenţia; respiraţia decurge în mod firesc, fără să intervenim cu nimic asupra ei.
După ce am încheiat această „explorare” deconectantă asupra întregului corp fizic, ne vom orienta în continuare atenţia asupra actului respirator, care decurge mai departe normal, de la sine. În acelaşi timp vizualizăm în jurul nostru o sferă de lumină alb-strălucitoare. Atunci când inspirăm, conştientizăm că această lumină alb-strălucitoare intensă pătrunde şi în fiinţa noastră din ce în ce mai mult, până la umplerea ei totală, iar atunci când expirăm, conştientizăm eliminarea din fiinţă a tuturor stărilor de tensiune, stres, anxietate etc. (cu alte cuvinte, a oricăror energii sau influenţe malefice, a oricăror aspecte perverse). Continuăm să respirăm conştient în acest mod până când ajungem să simţim o stare de destindere profundă, dublată de pace, seninătate şi bucurie lăuntrică. Dacă observăm că mintea are tendinţa să divagheze din nou, ne readucem atenţia blând, dar ferm, asupra procesului respirator descris mai înainte.

În continuare (după ce etapa anterioară a fost încheiată cu succes) vom vizualiza mici canale subtile energetice (NADI-uri) care ies prin tălpi şi prin partea inferioară a coloanei vertebrale şi care se extind tot mai mult, până când ajung să fie întocmai ca nişte sui generis rădăcini care ne leagă de energiile subtile benefice ale pământului. Continuăm acest proces de vizualizare creatoare combinată cu respiraţia conştientă, până când conştientizăm cum aceste „rădăcini” subtile bioenergetice ne pun în legătură cu centrul pământului, din aceasta rezultând un profund sentiment de siguranţă şi linişte interioară.
Acum (după ce am încheiat cu succes şi etapa descrisă mai sus a exerciţiului) conştientizăm faptul că putem „respira” prin intermediul acestor „rădăcini” subtile; vom face astfel să urce în continuare energiile subtile benefice telurice, captate din centrul subtil al pământului, ca şi cum am aspira un lichid cu o pompă, iar această aspirare a energiei subtile benefice a pământului în fiinţa noastră va continua până când ne simţim „plini” lăuntric de această energie vitală fundamentală.

În continuare, ne vom focaliza atenţia în zona creştetului (deasupra capului), zona aflată într-o strânsă legătură cu deschizătura subtilă secretă către DUMNEZEU, BRAHMARANDRA. Vom vizualiza şi aici cum de la acest nivel pornesc canale subtile energetice (NADI-uri) care se extind tot mai mult în sus, până când, în final, ele se extind până la ceruri, punându-ne astfel în legătură cu Soarele, cu planetele, cu stelele şi galaxiile. În acelaşi timp, în timpul inspiraţiei vom aspira în fiinţa noastră, prin intermediul acestor canale energetice subtile (NADI-uri) energia subtilă cosmică, ce intră în făptură prin zona creştetului, până când simţim că această energie cosmică ne umple întreaga fiinţă. În continuare, în timpul inspiraţiei, vom vizualiza că aspirăm simultan cei doi curenţi subtili de energie benefică, atât cel teluric, cât şi cel cosmic, amândoi fuzionând inefabil la nivelul inimii (ANAHATA CHAKRA), de unde vor radia mai departe în întreaga făptură.

După această etapă, ne vom relua priza de conştiinţa asupra trupului şi vom deschide uşor ochii. Conştientizăm starea de profundă armonie integratoare şi de echilibru perfect în întreaga fiinţă.

Articol preluat de pe www.luxsublima.roCitiţi şi:


Un exerciţiu spiritual simplu pentru transcenderea timpului şi spaţiului

Exerciţiu fundamental pentru revelarea Sinelui Suprem (Atman)

 

yogaesoteric
19 octombrie 2011

 

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More