Un expert în supraviețuire urbană, colonel în rezervă, despre KIT-ul minim necesar pentru supraviețuirea unei familii în caz de război

Izbucnirea războiului din Ucraina a dat și dă fiori reci multor români. Mulți se tem că și România ar putea fi ținta unui atac rusesc, fie sub formă de invazie, fie de lovituri aeriene.

În acest context, expertul în supraviețuire urbană, colonel (r) Dan Dumitru, a explicat pentru Impact.ro, ce nu este indicat să lipsească din casa fiecărui român, pentru ca o eventuală confruntare militară să-l prindă cât de cât pregătit.

Chiar dacă, în caz de atac și eventual bombardament am fi tentați să părăsim orașul care ar putea deveni oricând o țintă, să zicem că nu vrem să abandonăm totuși casa noastră, apartamentul. Ei bine, în casa noastră nu ar trebui să lipsească resurse de hrană pentru vreo șase săptămâni, pentru toți membri familiei. Tot ce poate fi depozitat și nu este perisabil, care are termen de valabilitate cât mai lung. Plus cantități considerabile de apă, medicamente, pături și tot ce credem noi că ne este de folos, fără să depindem de alții.

Problema este că cei mai mulți dintre cei care își fac provizii serioase vorbesc despre asta, se laudă cu ce au, cu ce au strâns. Asta este o mare, mare greșeală. Pentru că oricine îți este cunoscut, îți este prieten, ați stat o dată sau de mai multe ori, la un grătar și știe ce ai tu, ce provizii ți-ai strâns, va fi primul care îți va da în cap în caz de război sau altă situație extremă, pentru ca el, ca membri familiei lui să supraviețuiască”, a spus el pentru Impact.ro.

Dan Dumitru sugerează că ar fi bine ca în grupul nostru să fie cel puțin o persoană cu ceva experiență militară. De asemenea, e bine să avem rezerve de combustibil.

Cel mai bine ar fi ca într-un astfel de grup de supraviețuitori să existe un om cu experiență, care să meargă ceva mai avansat, care să se intereseze dacă sunt obstacole, dificultăți pe traseu, grupuri ostile și care să ne avertizeze. Ideal ar fi ca oamenii să aibă mijloace de comunicare, dar aceasta, în scurt timp, va deveni o mare problemă. Bateriile se vor descărca rapid, stațiile de relee pot fi distruse, antenele nu vor mai funcționa normal, va exista bruiaj radio, frecvențele voi fi blocate sau luate de către armată și celelalte forțe militare. Asta se petrece când ne deplasăm pe jos.

Dacă avem, însă, un vehicul, o mașină, ceva, atunci ar fi necesar să avem și rezerve de carburant, pentru că alimentarea va deveni în scurt timp o problemă mare”, a mai zis fostul luptător în Serviciul de Acțiuni și Intervenții Speciale (SIAS) din cadrul Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Citiți și:
Pregătiri deja acum pentru sfârşitul lumii
Cutremur: Ce este indicat să faci?

 

yogaesoteric
16 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More