Un fake news ordinar: «Vestele galbene o susțin pe Laura Codruța Kovesi». Argumente

 

Susținută puternic de Parlamentul European pentru a fi numită în fruntea Parchetului European, șansele Laurei Codruța Kovesi par să crească.

RFI a anunțat că procurorul francez, principalul contracandidat al fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție și favoritul Consiliului în negocierile cu Parlamentul European, a fost numit pe un alt post, respectiv în fruntea Parchetului Financiar din Franța.

Jurnaliștii de la RFI susțin că aceasta echivalează cu o retragere din cursă a francezului, însă până acum nu a fost făcut un anunț oficial în acest sens. Negocierile dintre Parlament și Consiliu au fost oprite înainte de alegerile din mai și urmează să fie reluate în toamnă.

În România, campania de susținere a lui Kovesi a fost marcată de momente de manipulare halucinante. Un astfel de exemplu a fost știrea falsă grosolană – propagată de altfel pe canale de știri care susțin sus și tare că luptă împotriva fenomenului fake news – conform căreia mișcarea Vestelor galbene din Franța ar susține candidatura Laurei Codruța Kovesi.



Capturi din Hotnews, Libertatea, Curs de Guvernare, Digi 24, Adevărul și Ziare.com (de la stânga la dreapta)

„FOTO Kovesi, simbolul luptei anticorupție al vestelor galbene din Franța: Pentru a lupta împotriva corupției, avem nevoie de Laura Codruța Kovesi”, a titrat, duminică 7 aprilie, Hotnews.ro.

„”Vestele galbene”: Avem nevoie de Laura Codruța Kovesi”, a titrat și Digi 24.

„Vestele galbene din Franta au afisat o fotografie cu fosta sefa DNA: Avem nevoie de Kovesi in lupta impotriva coruptiei”, a scris și Ziare.com.

„Kovesi, mesaj de susținere de la vestele galbene din Franța: Avem nevoie de Laura Codruța Kovesi”, a tunat Adevărul.

„Vestele galbene din Franța o susțin pe Laura Codruța Kovesi. Mesajele protestatarilor”, a scris și Libertatea.

Acestea sunt câteva dintre titlurile care au inundat presa din România în luna aprilie. Dar chiar așa să fie? Chiar se verifică titlurile lansate de aceste portaluri de știri?

Iată ce au aflat jurnaliștii de la ActiveNews, care au făcut o investigație pe marginea neverosimilelor știri:

Afirmația conform căreia „Vestele galbene ar susține-o pe Kovesi” a fost justificată cu o postare de pe Twitter a unei pagini „a Vestelor galbene din Justiție”.

În realitate, pagina respectivă nu se numește „Vestele galbene din Justiție”, ci este pagina personală a avocatului Wilfred Paris. Acesta și-a descris pagina (wilsedlex) ca fiind „Vestele galbene din Justiție”. Nu există nici pe google și nici nicăieri vreo dovadă că din „Vestele galbene din Justiție” ar mai face parte cineva în afară de acel avocat. Cu alte cuvinte, postarea respectivă nu reprezintă decât opinia personală a acelui om. De altfel, nici nu există o pagină oficială de Twitter sau Facebook a Vestelor galbene – ființând numeroase conturi pe rețelele de socializare care fac referire la celebra mișcare protestatară – ca să justifice titluri de genul Vestele galbene fac și dreg, așa cum au publicat Libertatea, Adevărul, Digi 24, Ziare.com sau Hotnews.

Presa franceză scrie că liderii Vestelor galbene sunt Jacline Mouraud, Maxime Nicolle, Ingrid Levavasseur, Eric Drouet sau Maxime Nicolle, nu un obscur avocat al baroului din Rouen (135 km de Paris), urmărit de 500 de persoane pe Twitter. Evident, pe niciuna dintre paginile persoanelor menționate mai sus nu veți găsi nimic despre Kovesi. Darămite să fie „simbolul luptei anticorupție” a Mișcării pe care o conduc, așa cum susținea Hotnews.

Ziare.com a plusat și a afirmat că „O fotografie cu fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, în centrul unei inimi mari, a fost afișată de «vestele galbene» din Justiție, care au manifestat în acest weekend, în Franța, împotriva corupției”. Știrea dă de înțeles că respectiva imagine ar fi fost surprinsă în timpul protestelor vestelor galbene din acel weekend. Doar că postarea de susținere a lui Kovesi a fost publicată pe 5 aprilie, în timp ce protestul vestelor galbene a avut loc pe… 6 aprilie.

Din postare se vede clar că nu există nici măcar un protestatar care să țină acea pancartă, ci că ea este lipită pe un suport. Acel suport este o machetă de carton a Statuii Libertății, pe care avocatul Wilfred Paris o folosește pentru a-și expune mesajele, așa cum se poate lejer observa pe contul său de Twitter.

Deci, o altă afirmație falsă colportată de Ziare.com.

Cotidianul Libertatea, al celebrului Cătălin Tolontan, nici nu s-a mai încurcat în detalii și a scris că este vorba de „Vestele galbene” de-a binelea, de parcă imaginea ar fi fost surprinsă în fața Palatului Elysee, cu mesajul pro Kovesi susținut de sute de oameni. După cum se vede cu ochiul liber, nimic mai fals.

Și, pentru că tot este vorba despre statul de drept, merită menționat că avocatul care deține pagina citată de presa din România care se află în prima linie a luptei împotriva fake news, a avut licența de avocat suspendată timp de 18 luni de către Justiția franceză, începând cu aprilie 2017.

În concluzie, știrea lansată de Hotnews și preluată de Digi24, Ziare.com, Adevărul, Libertatea etc, este un fake news de la cap la coadă.


Citiți și:

Despre Justiție. Nu Kovesi sau Lazăr divizează societatea, ci propaganda. Noi ce facem pentru prietenii noștri? 
Desecretizarea Protocolului SRI – Parchetul General: Dezvăluirea unui act para-legal, de o gravitate uriașă (I) 

 

yogaesoteric
12 iulie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More