Un fapt îmbucurător: un număr imens de utilizatori a părăsit WhatsApp
Exodul forţează Facebook să amâne din nou aplicarea noilor condiţii de utilizare
Numărul imens de utilizatori care au părăsit WhatsApp i-a determinat pe cei de la Facebook să amâne din nou aplicarea strictă a noilor reguli de confidenţialitate, care urmau să intre în vigoare pe 15 mai.
Zi de zi, atât Signal cât și Telegram ne anunțau că alți cunoscuți au migrat. Pare că numărul celor care instalează Telegram este mai mare decât cel al utilizatorilor de Signal. Într-un fel este logic, deoarece Telegram este cea mai avansată platformă. Acolo poți chiar și să ai acces la alertele de cutremur oficiale transmise de cei de la Institutul de Fizică a Pământului.
Noile reguli de confidenţialitate ale serviciului de mesagerie WhatsApp au fost intens criticate pentru că extind colectarea de date de la cele două miliarde de utilizatori ai săi.
Compania californiană amânase deja cu trei luni, până pe 15 mai, implementarea pentru toţi utilizatorii a noilor condiţii de utilizare a WhatsApp, ca urmare a îngrijorării unor utilizatori care s-au temut că mesageria va împărtăşi informaţiile cu compania-mamă Facebook.
WhatsApp a indicat pe site-ul său că nu va întrerupe în mod direct accesul utilizatorilor care refuză noii termeni, ci le va trimite în continuare memento-uri.
Potrivit platformei, noile reguli modifică modul în care agenţii de publicitate care utilizează WhatsApp pentru a comunica cu clienţii lor pot partaja date cu Facebook. Însă, în opinia criticilor, o astfel de schimbare deschide posibilitatea unei partajări mai largi a datelor cu Facebook.
„Nu vor fi suprimate conturile nimănui sau nimeni nu va pierde capacitatea de a folosi WhatsApp pe 15 mai din cauza acestei actualizări”, a asigurat platforma.
Utilizatorii vor primi însă memento-uri „persistente” privind noua politică şi vor pierde încetul cu încetul accesul la unele funcţii, dacă nu sunt de acord cu noii termeni. Aceştia vor putea astfel continua să primească apeluri audio şi video pentru o perioadă de timp fără a putea accesa lista de mesaje. După câteva săptămâni, nu vor mai putea primi mesaje şi apeluri.
Ceea ce este necesar să conștientizați este că părăsirea Whatsapp este doar începutul. Treptat este indicat să renunțați la serviciile marilor companii tehnologice. Cu cât vă intersectați mai puțin cu Google, Facebook, Microsoft, Twitter, Yahoo, cu atât vă protejați mai mult. Ca să nu mai vorbim că fiecare ieșire din sistemele lor le produce daune. Fără datele pe care le puneți mult prea ușor pe tavă, toate companiile acestea gigante sunt moarte.
Așadar, în cele ce urmează vă prezentăm câteva alternative. Esențială însă este hotărârea voastră de a încheia cât mai repede cu toate aceste companii devenite de-a dreptul toxice.
E-mail
– gmx.com – serviciu de e-mail gratuit și simplu de utilizat care oferă spațiu decent și servicii adiționale (cloud, office etc.);
– Protonmail – serviciu de e-mail full criptat;
– Tutanota – similar Porteus, dar cu spațiu mai mare de stocare în planul gratuit.
Browser
Dezinstalați Chrome sau Edge și lucrați cu unul dintre cele de mai jos:
– Brave – probabil cea mai bună alternativă la cele enumerate mai sus;
– DuckDuckGo.
Sisteme de operare
Renunțați pe cât posibil la Windows deoarece efectiv vă spionează. Puteți să vă instalați o alternativă Linux, care este gratuit și oferă o securitate sporită. Oferta în lumea Linux este imensă, dar menţionăm doar două recomandări:
– Ubuntu pentru calculatoarele ceva mai noi (să zicem cele care acceptă Windows 7);
– Porteus pentru calculatoarele vechi, fără prea mari resurse hardware.
Citiţi şi:
Citiți tot dacă vreți securitate adevărată
Arsenalul luptătorului electronic
Sfaturi unice de la Edward Snowden despre cum să fiți în siguranță pe internet
yogaesoteric
19 mai 2021