Un fost analist CIA se interesează de o casă și de conturile din Elvetia ale lui Ion Iliescu

„Banii pe care eu îi dădeam statului ca să-mi plătesc taxele şi impozitele ajungeau la indivizi precum Iliescu şi oamenii lui din serviciile secrete. Şi ce obţineam noi, SUA, din asta? Un loc unde să torturăm oameni”, a declarat Raymond McGovern, fost analist CIA, potrivit Sputnik International.

McGovern spune că ar fi interesant de investigat contul din Elveţia al lui Iliescu şi cum fostul preşedinte al României a obţinut o casă de vară frumoasă, lângă lac. Fostul analist CIA nu dă detalii, dar dă de înţeles că ar fi vorba de un lac din Elveţia.

Fostul preşedinte român Ion Iliescu a permis Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) să aibă centre de tortură pe teritoriul României deoarece era liderul unui stat marionetă, ale cărui ordine veneau direct de la Washington, mai spune fostul analist.
 

 

Cine a luat șpaga dată de americani pentru închisorile CIA: Washington Post spune că oficialii români au cerut o sumă din șapte cifre

Fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat într-un interviu acordat Der Spiegel că el a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie. Declarația este foarte interesantă și este completată de mai multe dezvăluiri din ultima vreme. Mai mult, din informații publice, inclusiv dintr-un raport al Congresului SUA, reiese că SUA a mituit oficiali români. 

The Washington Post scria în iarnă că închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București și că agenții CIA din România i-au mituit pe „omologii” lor de la București. Conform WP, în 2003, după ce ambasadorul american în România a aflat că CIA folosește o închisoare secretă în țara lui gazdă, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat. Șeful unității CIA din România i-a transmis diplomatului că acest lucru nu este posibil și că „nimeni din Departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat” despre închisoare. În acea perioadă, ambasador în România era Michael Guest. Informațiile au ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocându-l pe pe Guest pentru a închide scandalul.

În privința mitei dată oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

Mita apare și într-un raport al senatului american
 

Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat „Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani „până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura „cooperarea și sprijinul”. Aceasta mentiune, „Detention Site Black”, apare în privința României.
 

„În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.
 

În dreptul cifrelor este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro.
 

Sursa: flux24.ro


Citiţi şi:

CIA, FBI şi Vaticanul au editat pe Wikipedia informaţiile despre subiecte sensibile

Asociaţia psihologilor americani, complice la torturile CIA

S.O.S. România! Parlamentarii au dat lege că sunt mai presus de lege


yogaesoteric
29 iulie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More