Un înalt oficial al Băncii Angliei avertizează că banii lichizi devin „mai puțin utilizabili” pe măsură ce tot mai mulți oameni optează pentru plățile digitale
Guvernatorul adjunct al Băncii Angliei, banca centrală a Marii Britanii, a avertizat că banii lichizi sunt din ce în ce mai puțin utilizabili, deoarece atât consumatorii, cât și comercianții cu amănuntul resping din ce în ce mai mult bancnotele și adoptă cumpărăturile online și opțiunile de plată digitală.
Aceasta este opinia lui Sir Jon Cunliffe, care a remarcat modul în care cumpărăturile online și opțiunile de plată fără contact devin tot mai populare, făcând ca banii fizici să devină tot mai greu de utilizat.
„Este probabil ca utilizarea banilor lichizi să scadă și mai mult, iar banii lichizi în sine vor deveni tot mai puțin folosiți în tranzacțiile de zi cu zi, cum ar fi, de exemplu, dacă comerțul pe internet se va dezvolta iar comercianții vor accepta din ce în ce mai mult doar plăți digitale”, a declarat Cunliffe. „Trecerea în masă de la plățile în numerar fizic la cele electronice a fost foarte clară și va continua.”
Plățile fără numerar au fost în creștere în ultimul deceniu. Plățile cu carduri au luat locul numerarului ca cea mai dominantă formă de plată în Marea Britanie pentru comerțul cu amănuntul în anul 2016. Până în anul 2021, aproximativ 85% din tranzacțiile din țară au fost efectuate electronic, fie prin intermediul cardurilor, fie prin transferuri bancare directe.
Nouă din 10 persoane folosesc plăți fără contact și aproape o treime din toți adulții din Regatul Unit folosesc acum în mod regulat aplicații de plată pe telefoane smart, precum Apple Pay și Google Pay.
Prevalența opțiunilor de plată digitală a făcut ca retailerii să respingă extrem de frecvent plățile în numerar în favoarea opțiunilor fără numerar.
„Primim rapoarte periodice de la clienți care ne spun că le este greu să acceseze și să cheltuiască numerar”, a avertizat Dennis Reed, directorul Silver Voices, un grup de campanie pentru populația în vârstă a țării. „Este un alt factor de izolare pentru persoanele în vârstă și este foarte îngrijorător.”
Banca Angliei este decisă să continue dezvoltarea lirei sterline digitale
În loc să se folosească de popularitatea tot mai mare a sistemelor de plată fără numerar pentru a stimula Banca Angliei să găsească o modalitate de a face ca banii lichizi să fie mai atractivi, Cunliffe a declarat că Banca Centrală este necesar să continue dezvoltarea propriei monede digitale (CBDC) – numită „Britcoin”, „lira digitală” sau „lira sterlină digitală”.
Banca Angliei caută deja să angajeze până la 30 de persoane pentru a dezvolta un CBDC al țării, ca parte a efortului băncii de a continua cercetarea și dezvoltarea unei versiuni digitale a lirei sterline.
În secțiunea dedicată carierei de pe site-ul web al Băncii Angliei au fost listate posturi vacante pentru un „arhitect de soluții pentru lira digitală” și un „arhitect de securitate pentru lira digitală”.
Ian Taylor, consultant al consiliului de administrație al asociației comerciale pro-criptovalută CryptoUK, a remarcat că o echipă de 30 de persoane înseamnă că Banca Angliei este dispusă să investească o cantitate semnificativă de resurse pentru a se concentra pe dezvoltarea lirei digitale. „Aceasta arată impactul pe care l-ar avea și că banca este serioasă în această privință”, a spus el.
„În acest stadiu, considerăm că este probabil ca lira digitală să fie necesară în viitor”, au scris Banca Angliei și Ministerul de Finanțe al guvernului britanic într-un document de consultare. „Este prea devreme pentru a decide dacă se va introduce lira digitală, dar suntem convinși că lucrările pregătitoare sunt justificate.”
„Este evident că ceea ce am numit digitalizarea vieții de zi cu zi va continua”, a spus Cunliffe. „Creșterea comerțului pe internet sau utilizarea aplicațiilor bancare și de plată, de exemplu, este prognozată să crească și este puțin probabil să se oprească.”
În ciuda acestui avertisment sumbru, Banca Angliei a declarat că va continua să emită numerar „atâta timp cât va exista cerere pentru acesta”.
O minoritate semnificativă a populației, care reprezintă unele dintre cele mai vulnerabile sectoare ale societății britanice, se bazează încă foarte mult pe utilizarea exclusivă a monedei fizice, iar Cunliffe a declarat că Banca Centrală nu îi va abandona.
Citiți și:
Marea Britanie se pregătește să introducă moneda distopică CBDC
Schimbarea banilor (V). Vițelul de aur. O monedă, devenită anti-monedă
yogaesoteric
6 iunie 2023