Un interviu acordat de Gregorian Bivolaru unui post TV din Danemarca (2003)


Mass-media occidentală recunoaşte meritele şcolii româneşti de yoga

 


Un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 47

 
Televiziunea naţională daneză a prezentat în data de 15 octombrie 2003 o emisiune despre N.A.T.H.A. (Centrul pentru dezvoltare spirituală din Danemarca) şi Tabăra Internaţională de Yoga organizată de acesta în perioada 21-29 iunie 2003 în Danemarca. Deşi este deseori prezentată este filiala daneză a şcolii româneşti de yoga MISA, fondată de Gregorian Bivolaru NATHA este o organizaşie complet independentă. Iniţiativa organizării de către N.A.T.H.A. a unei Tabere Internaţionale de Yoga a fost primită cu căldură de oficialităţile daneze, care au realizat o emisiune obiectivă despre acest eveniment. Locul de desfăşurare al Taberei Internaţionale de Yoga a fost ashramul Bhoga, situat la 50 de km N-V de Copenhaga. Invitaţi de onoare au fost Gregorian Bivolaru şi Nicolae Catrina, ambii profesori de yoga din România.
Programul taberei a inclus o serie de meditaţii zilnice, conferinţe, seminarii practice, spirale yang şi spirale de inducere a stării de eliberare prin miracol divin etc.

Televiziunea daneză a prezentat la o oră de maximă audienţă o emisiune obiectivă despre activităţile din Tabăra Internaţională de Yoga, precum şi un interviu realizat cu profesorul de yoga Gregorian Bivolaru.
Conform zicalei: „Nimeni nu e profet în ţara lui”, iată că în timp ce Occidentul recunoaşte meritele şcolii româneşti de yoga, mass-media din România se mărgineşte să perpetueze, cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună, aceleaşi calomnii de ani de zile, fără ca vreuna dintre aceste acuzaţii teribile să poată fi dovedită. Profesionalismul şi obiectivitatea de care au dat dovadă reporterii danezi evidenţiază fără drept de apel lipsa acestor calităţi fundamentale în mass-media românească.
Vă prezentăm în cele urmează fragmente din acest interviu.


Reporter:
Care este ideea care a stat la baza organizării unei tabere internaţionale de yoga în Danemarca?


Prof. yoga Gregorian Bivolaru: Ideea este de a-i familiariza pe oameni cu anumite practici spirituale benefice, de a-i ajuta să înţeleagă anumite idei profund pozitive legate de fiinţa lor interioară, de  natură, de Dumnezeu. Această tabără este realizată după modelul taberei  internaţionale de yoga din România. În România s-a desfăşurat pentru prima oară în lume o astfel de tabără la care participă anual peste 7000-8000 de oameni din întreaga lume!

Eu ştiu că acest gen de manifestare este, la ora actuală, unic. Aşteptăm chiar să fim copiaţi şi de practicanţi yoga din alte colţuri ale lumii, pentru că aceste tabere spirituale îi ajută foarte mult pe oameni să se simtă bine; avem mii de mărturii despre stările benefice care se resimt chiar două-trei luni după terminarea taberei, ca un ecou resimţit profund în fiinţa celui care le-a trăit, la diferite nivele: fizic, psihic, mental şi chiar spiritual.

Aş mai putea să adaug că, într-o societate în care adeseori tineretul mai ales se orientează către droguri, către violenţă, către vicii sau excese alcoolice etc., asemenea tabere în care exact aceste vicii sunt întru totul eliminate, creează o cu totul altă orientare care poate chiar să reprezinte un model profund benefic.

Însuşi faptul că participă foarte mulţi oameni, atât din România, cât şi din străinătate, arată faptul că se simt extraordinar de bine şi că abia aşteaptă să participe la asemenea evenimente în care, de asemenea, sunt angrenate şi diferite practici spirituale ce au rolul de a crea o ambianţă exemplară cu totul extraordinară de bunăstare, de fericire, de armonie, de echilibru, de iubire ce contează foarte mult pentru ei.


R:
De ce este nevoie de test HIV, test sifilis, precum şi trei poze pentru a participa la aceste tabere?


Gregorian Bivolaru: În primul rând pentru ca oamenii să fie protejaţi de boli foarte grave în cazul în care se angrenează în relaţii intime. Această practică este curentă în taberele internaţionale de orice fel. Iar în ceea ce priveşte pozele, urmărim să constatăm, după anumite energii subtile pe care fiecare fiinţă le prezintă, dacă unele persoane nu au tulburări psihice ce ar putea perturba ambianţa taberei. Aceste persoane trebuie îndepărtate, iar pe baza fotografiilor este foarte uşor să se realizeze eliminarea celor care au tulburări psihice şi care ar dori să participe, dar nu trebuie acceptaţi.

În această direcţie pot să mai adaug că cei care suferă de tulburări psihice grave (cum ar fi paranoia şi schizofrenia) nu sunt admişi nici în tabere şi nici la cursurile de yoga.


R:
Nu credeţi că din cauza testelor HIV se poate crea impresia că tabăra este orientată sexual ?


Gregorian Bivolaru: Nu, pentru că aspectul este opţional. Nimeni nu este obligat să facă dragoste, aceasta ţine de opţiunea fiecăruia şi, dincolo de toate, aceasta nu este cu adevărat o tabăra tantrică. Dacă veţi consulta programul, veţi vedea că aspectele despre care se vorbeşte în conferinţe şi seminarii nu se referă doar la sexualitate sau amor fizic.

În această direcţie, o dovadă vie este faptul că eu am prezentat o serie de conferinţe în care nu am vorbit deloc despre amor şi sexualitate, ci numai despre stările benefice de transă, despre metodologia inducerii lor şi despre tot ceea ce ţine de transa benefică, atunci când ea este înţeleasă şi indusă în fiinţă în mod conştient, în etape. Iar exemplificarea finală a fost realizată cu starea benefică de transă a fericirii, aspect care este semnificativ.


R:
Puteţi să ne spuneţi cât de departe sunteţi pe această cale spirituală? Aţi atins ţelul final?


Gregorian Bivolaru: Sunt o fiinţă foarte modestă în această direcţie. Pot să spun că am ajuns să descopăr că Dumnezeu există, este prezent în fiecare dintre noi şi aşteaptă ca fiecare să Îl descopere. Şi aş mai putea adăuga, tocmai pe această linie, că am urmărit să pun la dispoziţia celor care practică yoga modalităţi foarte simple prin care practicanţii se pot convinge foarte uşor de existenţa lui Dumnezeu, uneori chiar şi numai după o lună de practică yoga. Practica yoga m-a condus la o inspiraţie care a făcut cu putinţă să îi învăţ pe oameni cum să ajungă să binecuvânteze sau chiar să se autobinecuvânteze.

Prin aceasta omul descoperă extraordinar de uşor că o forţă colosală, infinită, misterioasă, vine, se manifestă în şi prin el şi apoi îl ajută de fiecare dată când omul cere.

Suplimentar, după aceasta, în existenţa fiinţei sau în imediata ei apropiere, încep să se manifeste fenomene de sincronicitate. Aceasta îi impresionează foarte mult pe oamenii care aplică Arta Binecuvântării, care este o descoperire a şcolii noastre de yoga.
 
Arta Binecuvântării poate fi realizată cu o foarte mare uşurinţă, chiar după prima săptămână de curs.
În felul acesta, omul descoperă cu uşurinţă că Dumnezeu există şi că se manifestă în şi prin el. Apoi, călătoria spirituală continuă şi Dumnezeu se revelează din ce în ce mai amplu şi mai profund celui care înaintează pe calea spirituală.
Pot adăuga că unii oameni care au renunţat la practica yoga au continuat totuşi să folosească Arta Binecuvântării, deoarece îi ajută să se apropie de Dumnezeu într-un mod simplu şi uşor.


R:
Pentru că aţi vorbit până acum despre Arta Binecuvântării, se pare că aţi descoperit tehnici care ţin de diferite religii: creştinism, budism, hinduism; cum se pot combina toate acestea?


Gregorian Bivolaru: Este posibil pentru că Dumnezeu este Unul şi Unic. Chiar dacă este numit diferit în diferite religii, totuşi, este un Unic Dumnezeu despre care vorbesc toate aceste religii. Şi această metodă (Arta Binecuvântării) poate fi aplicată în orice religie de pe glob: şi de mahomedani, şi de creştini, şi de budişti. Totodată, avantajul ei este că îl pune pe om direct în legătură cu Dumnezeu, astfel că el nu mai are nevoie de nici un intermediar.


 


R:
Unii practicanţi din cadrul şcolii de yoga se botează în religia ortodoxă şi primesc nume noi, iar dvs. sunteţi naşul lor. Cum este posibil aşa ceva?


Gregorian Bivolaru: A fost opţiunea lor, ei au dorit să mă aibă ca naş, iar eu din iubire si consideraţie pentru ei am fost de acord cu aceasta.


R:
După ce criterii găsiţi numele noi?


Gregorian Bivolaru: Urmăresc să corelez numele pe care le ofer atunci cu anumite aspecte care ţin de fiinţa lor profundă şi în mod intuitiv descopăr acele nume care li se potrivesc cel mai bine, care corespund cu anumite aspecte tainice care există în fiinţa lor. În plus, urmăresc ca acel nume să fie integrat în sfera socialului.


R:
În ce mod consideraţi dvs. că îi puteţi ajuta pe membrii acestei şcoli de yoga?


Gregorian Bivolaru: Înainte de toate prin propriul meu exemplu, prin exemplul existenţei mele, prin tot ceea ce eu trăiesc, simt şi pot astfel să induc, precum un gen de câmp energetic subtil ce îi impulsionează şi îi face pe ceilalţi să simtă acest ajutor. Atitudinea mea fundamentală este de a fi un sui-generis releu prin care să se manifeste ideile divine, forţa, iubirea, înţelepciunea, bunătatea, armonia, inspiraţia divină. Acest aspect este simţit adeseori de către oameni. Pentru că, pe măsură ce fiinţa se angrenează pe o cale spirituală, ea îşi trezeşte anumite disponibilităţi latente care există în fiecare om şi, în acest fel, ea devine capabilă să recepteze anumite energii subtile, stări, trăiri care îi sunt exemplificate. În această direcţie, înţelepţii Orientului au un dicton care sună astfel: „Ceea ce sunt eu veţi fi şi voi, ceea ce sunteţi voi am fost şi eu.”


R: Vă consideraţi un Guru?


Gregorian Bivolaru: Nu, eu nu mă consider un Guru, mă consider doar un practicant avansat al sistemului Hatha Yoga, care, în măsura în care a reuşit să ajungă la anumite concluzii, este apt să ofere din experienţa lui celor care sunt deschişi să o primească şi care îi solicită ajutorul.


R: Simţiţi că există o conexiune între dvs. şi Dumnezeu (sau Energia Supremă)?


Gregorian Bivolaru: Da, simt aceasta adeseori; simt o inspiraţie şi o forţă de natură spirituală inefabilă care se manifestă în şi prin mine, mă inspiră, mă ajută şi îmi oferă posibilitatea de a avea ce să dăruiesc celorlalţi.


R:
Este aceasta o comuniune cu Dumnezeu?


Gregorian Bivolaru: Da, şi această comuniune este preponderentă în cazul meu. Şi este ceea ce am urmărit să îi fac să înţeleagă şi pe cei care se orientează pe această cale a spiritualităţii care este yoga. Experienţa pe care eu însumi am avut-o simţindu-L plenar pe Dumnezeu mi-a permis să le spun şi celorlalţi că dacă nu Îi dau în existenţa lor primul loc lui Dumnezeu înseamnă că, de fapt, nu îi dau niciun loc.


R:
Această comuniune cu Dumnezeu este interioară, îl găsiţi pe Dumnezeu în dvs. sau undeva în Univers, în afara dvs.?


Gregorian Bivolaru: Fiecare om îl descoperă pe Dumnezeu în el însuşi. Înţelepţii spun că Dumnezeu s-a ascuns cel mai bine în interiorul fiinţei umane. Acest adevăr formidabil a fost exprimat într-un mod inspirat de Iisus, astfel: „Eu sunt în Tatăl şi Tatăl este în Mine”. Simultan cu această descoperire a lui Dumnezeu în noi înşine, descoperim că, totodată, Dumnezeu este infinit în afara noastră şi  este atotputernic sau, cu alte cuvinte, aşa cum spunea un înţelept occidental, Dumnezeu se revelează ca şi cum ar fi o sferă fără margini care are centrul pretutindeni şi circumferinţa nicăieri.


R:
Se pare că o mulţime de membri ai mişcării vă sunt foarte devotaţi şi vă consideră un maestru spiritual, un Guru. Cum te simţi în legătură cu aceasta?


Gregorian Bivolaru: Simt această devoţiune a lor ca fiind ceva minunat care chiar mă obligă şi determină în mine o imensă responsabilitate de a fi la înălţimea aşteptărilor şi aspiraţiilor lor şi generează în mine o stare de mare iubire şi dorinţa de a le fi de folos cât mai mult în această căutare lăuntrică, spirituală, ce trebuie sa fie rodnică.


R:
Cum abordaţi o conversaţie particulară cu o persoană care vine să îţi ceară ajutorul?


Gregorian Bivolaru: Discut cu respectiva fiinţă care sunt problemele cu care se confruntă, îi ofer sfaturi din propria mea experienţă şi urmăresc să o impulsionez să îşi depăşească dificultăţile şi să se angreneze plină de entuziasm pe această cale (către Dumnezeu) pentru a avea rezultate, pentru a avea o fructificare rodnică a eforturilor pe care le realizează. Chiar şi aceasta implică un mare sacrificiu, pentru că frecvent în România petrec şi 40 de ore în discuţii neîntrerupte cu oamenii. Am zile de audienţă în care, adeseori, în decursul a două sau trei zile neîntrerupt discut cu câte 400  de oameni minim! Dar atunci trebuie să adaug că le limitez întrebările la doar o singură întrebare fundamentală, pentru că altfel, dacă fiecare ar veni cu 10-15 întrebări, timpul ar fi de 7 ori mai mare.


R:
Mai devreme, cineva aici de faţă v-a întrebat care este cauza subtilă a bolii sale, iar răspunsul tău a fost că este o consecinţă karma-ică a unor acţiuni făcute de el în altă viaţă. Cum aflaţi aceste lucruri?


Gregorian Bivolaru: Este vorba de un gen de percepţie de natură spirituală care îmi permite să pătrund în aura acelei fiinţe şi să pot constata ceea ce s-a produs cu ea în altă viaţă. Chiar înainte ca eu să încep să practic yoga, m-am confruntat cu asemenea experienţe care mi-au revelat că într-o altă viaţă am trăit în Tibet şi am fost acolo având anumite preocupări de natură spirituală.


R:
Cum poţi să îi promiteţi cuiva vindecarea completă, în cazul când respectiva fiinţă are o boala foarte gravă?


Gregorian Bivolaru: Am avut ocazia ca, de foarte multe ori, în România, să mă confrunt cu oameni care sufereau de boli foarte grave, dar în măsura în care ei s-au angrenat şi au aplicat ceea ce le-am indicat, s-au vindecat. Avem astfel în România o cazuistică de sute de persoane care au aplicat ceea ce le-am oferit ca sfat şi s-au vindecat, simţind apoi o imensă recunoştinţă pentru aceasta. Mai pot să adaug că tot ceea ce fac în această direcţie, fac într-un mod complet gratuit. Niciodată nu am perceput nici un fel de taxă şi nu voi face niciodată aceasta indiferent de cine ar veni la consultaţie!


R:
De ce consideraţi că oamenii ar trebui să practice tantra?


Gregorian Bivolaru: În primul rând pentru a înţelege că iubirea este ceva fundamental care îi poate deschide faţă de ei înşişi, îi poate face să atingă o stare profundă şi armonioasă de fericire şi îi poate ajuta să realizeze cel mai uşor că, înainte de toate, Dumnezeu este iubire.

O fiinţă umană care abordează tantra descoperă modalitatea de a-şi transmuta potenţialul sexual, de a-l controla şi astfel are la dispoziţie o energie gigantică, uriaşă, cu care îşi poate dinamiza posibilităţile latente ale fiinţei. Tantra îl poate conduce pe cel ce o practică la o trezire a tot ceea ce este minunat şi frumos în el şi, mai ales în această epocă în care există tendinţa de a confunda sexualitatea cu iubirea, aceasta poate să creeze o veritabilă premisă pentru o rearmonizare a fiinţei, pentru o reintegrare armonioasă în întregul univers şi pentru generarea unor relaţii profunde, aducătoare de fericire, cu ceilalţi.

Aici trebuie să înţelegem că bărbatul care ajunge să practice tantra va reuşi în mod gradat să îşi controleze sexualitatea şi astfel îi va deveni cu putinţă să atingă o stare de virilitate extraordinară, în care poate chiar să resimtă stări profunde de orgasm, multiple, fără să îşi piardă deloc potenţialul sexual, cu alte cuvinte fără să ejaculeze.

Aceasta face cu putinţă ca cel care iubeşte să o facă fericită pe femeia pe care o iubeşte, pentru că atunci femeia nu mai este nesatisfacută datorită faptului că bărbatul ejaculează înainte ca ea să atingă starea de orgasm. Mai mult decât atât, aceasta generează o disponibilitate extraordinară a bărbatului de a o face fericită pe iubita sa şi creează premisele unei înţelegeri extraordinare în ceea ce priveşte relaţiile de cuplu, în special în privinţa aspectului amoros, erotic.

Mai există o mulţime de alte efecte profund benefice, care se resimt începând de la nivelul structurii fizice. Astfel, printr-o stare de vitalitate mult mărită, devine cu putinţă ca fiinţa să îşi vindece anumite afecţiuni practicând continenţa sexuală. La nivel psihic, se amplifică puterea de a iubi, se elimină stresurile şi tensiunile cu care fiinţa umană se confruntă în viaţa de zi cu zi, starea de bine, calm şi fericire pe care persoana în cauză o trăieşte devine contagioasă. La nivel mental, aceasta îi generează o claritate şi o creativitate surprinzătoare. La nivel spiritual, tantra creează premisele trăirii unor stări euforice, extatice şi îi permite fiinţei să îşi trezească sufletul, fiinţa reuşind astfel, la nivel intuitiv, să Îl descopere într-un mod inefabil pe Dumnezeu. De asemenea, gradat, are loc trezirea anumitor capacităţi paranormale, despre care s-ar putea vorbi foarte mult, dar mă mulţumesc doar să menţionez că aceste fenomene apar şi apoi se amplifică.

Iubirea este o premisă ca fiinţa să ajungă la o stare de înflorire lăuntrică, să Îl cunoască pe Dumnezeu şi să realizeze că Dumnezeu este Iubire.


R:
Care este ţelul final al călătoriei pe calea spirituală?


Gregorian Bivolaru: Scopul acestei călătorii pe calea spirituală este ca fiinţa să ajungă să îşi răspundă la întrebările fundamentale ale existenţei: „cine sunt?, de unde vin?, şi care este scopul acestei existenţe?”.

Yoga poate cu adevărat să ofere un răspuns trăit la aceste întrebări fundamentale.

Scopul suprem al practicii yoga este ca fiinţa umană să ajungă să descopere Adevărul, ceea ce este echivalent cu descoperirea Sinelui Suprem, scânteia din Dumnezeu Tatăl care este prezent în fiecare om. Este ceea ce Iisus exprima într-un mod fundamental prin: „Şi veţi cunoaşte Adevărul şi Adevărul vă va face liberi”. Această cunoaştere a Adevărului, prin intermediul practicii yoga, este cu putinţă şi este realizabilă într-un interval scurt de timp. Fiinţa care atinge această stare resimte beatitudinea comunicării cu Dumnezeu, atinge starea de înţelepciune şi descoperă că, înainte de toate, Dumnezeu este un mister copleşitor plin de iubire.


R: Recomanzdaţi, de asemenea, ca yoghinii să nu mănânce carne, să nu bea alcool, cafea, să nu fumeze etc. De ce?


Gregorian Bivolaru: Pentru că acestea sunt recunoscute ca fiind toxice pentru organism şi în nici un caz nu îl ajută pe om să fie într-o stare de sănătate excelentă. Ele pot fi înlocuite cu succes cu alte alimente care îi asigură fiinţei umane şi o stare de sănătate şi o stare de bunăstare atât la nivel fizic, cât şi psihic şi mental.

Dincolo de aceasta este fundamental sa reţineţi că noi îi sfătuim, ei sunt liberi să aleagă.

L-i se oferă informaţii despre ce înseamnă hrana lipsită de carne, ce stări generează şi comparativ ce conţine carnea, alcoolul, tutunul şi apoi, pe baza studiilor oferite în cursuri, oamenii pot alege liber ce să facă.


R:
Asta înseamnă că restul lumii trăieşte o viaţă greşită?Gregorian Bivolaru: Nu, nu trăieşte o viaţă greşită, dar ignoranţa îi face adeseori pe oameni să rateze anumite posibilităţi pe care cunoaşterea le deschide. După cum spun înţelepţii, cunoaşterea oferă accesul la o nouă viziune şi în felul acesta cel care ştie mai mult poate mai mult.

Deci în direcţia aceasta sunt convins că dacă şi ceilalţi oameni ar avea acces la întreaga gamă de informaţii la care au avut acces yoghinii în decursul miilor de ani, probabil că am constata îmbrăţişarea mondială de către ceilalţi a acestui mod de viaţă sănătos. În ultima vreme, medicina holistică propune aceasta cu succes.


R:
Creţi că o mişcare precum aceasta trebuie să aibă în mod necesar un Ghid spiritual sau Guru?


Gregorian Bivolaru: Eu consider şi totdeauna îi învăţ pe oameni că supremul maestru al tuturor maeştrilor este şi rămâne totdeauna Dumnezeu şi urmăresc să îi conduc pe aceşti oameni, înainte de toate, la Dumnezeu, pentru ca astfel ei să aibă acces şi să poată primi orice inspiraţie şi orice ajutor de la supremul maestru al tuturor maeştrilor care este Dumnezeu Tatăl.


R:
Consideraţi că M.I.S.A. (Mişcarea de integrare spirituală în Absolut) sau N.A.T.H.A. (Centrul nordic pentru dezvoltare spirituală) sunt secte? Întreb aceasta pentru că unii oameni afirmă că există elemente sectare în aceste mişcări.


Gregorian Bivolaru: Oamenii care nu ştiu exact ce înseamnă o sectă sigur că pot foarte uşor să afirme aceasta. Este un aspect caracteristic pentru orice mişcare spirituală care încă nu a ajuns să fie recunoscută la nivel mondial, internaţional, universal. Dincolo de aceasta, eu am structurat o broşură în care am arătat în paralel ce înseamnă secta şi ce caracterizează şcoala noastră de yoga, într-un mod foarte cinstit şi deschis pentru ca astfel oamenii să poată să compare şi să îşi dea seama dacă şcoala aceasta de yoga este sau nu o sectă. Această broşură nu s-a tradus încă în limba daneză, dar traducerea se poate realiza oricând, pentru că acel material trebuie să fie pus la dispoziţia oricărui om care vine în această şcoală.

Dincolo de aceasta, întreaga noastră mişcare de yoga este transparentă, deschisă, este oricând dispusă să angreneze dialog cu orice parte a societăţii civile şi chiar pot să adaug aici un element care poate însemna ceva şi anume că, la un moment dat, în România am realizat un experiment colectiv. A fost o experienţă realizată de către toţi practicanţii yoga din ţară (în număr de peste 35.000), care au efectuat o meditaţie zilnică pentru asigurarea unei stări de pace şi de calm la nivel social. În acea perioada am anunţat înainte organele de poliţie, am anunţat data şi ora începerii experienţei care a avut durata de o lună de zile. În finalul experimentului care s-a realizat preponderent în anumite oraşe mari din România s-a constatat o scădere uluitoare, cu peste 60%, a infracţionalităţii, violurilor, accidentelor de maşină, fapt care a impresionat foarte mult autorităţile.

Însă răspunsul autorităţilor, la acel moment dat, a fost specific, având în vedere prejudecăţile pe care le au: da, este uluitor ceea ce am constatat, dar pentru că se spune despre dvs. că sunteţi o sectă, noi nu putem să anunţăm această colaborare la experienţă; ne mulţumim să constatăm că este aşa, dar nu putem lua nici o poziţie oficială.


R:
Cum se desfăşoară activitatea financiară în cazul M.I.S.A. şi în cazul N.A.T.H.A.?


Gregorian Bivolaru: Ele sunt două structuri complet independente. Mie pentru această tabără, de exemplu, mi s-a plătit doar biletul de avion dus-întors.

Pot să răspund numai pentru M.I.S.A., pentru că în cadrul N.A.T.H.A. este problema celor care coordonează această activitate aici şi urmăresc ca această şcoală să existe şi să fie un focar de spiritualitate pentru această ţară după modelul românesc.

În cazul M.I.S.A., oamenii au o contribuţie minoră lunară, 8% din salariul minim pe economie, şi aceasta este o taxă de frecventare a cursurilor; din ea se achită tot ce ţine de întreţinerea şcolii, se editează cărţi, se cumpără clădiri care se dotează cu tot ce este necesar; astfel, M.I.S.A. există ca o structură de sine stătătoare pentru că nu a fost şi nu este ajutată deloc de guvernul românesc.

Faptul că sunt foarte mulţi oameni în România care practică yoga ne permite stabilirea unei taxe minime care să asigure subzistenţa în condiţii modeste a şcolii româneşti.

yogaesoteric

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More