Ştirile despre site-ul NATHA şi tabăra yoghină de la Herculane: un fals grosolan

 Filatoarea şi poliţistul în acţiune

Un  articol de Marcel Panait şi Bogdan Andrei

În perioada 29 aprilie – 9 mai 2005 se organizează la Herculane Simpozionul Internaţional de yoga, sub egida Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut. Anul acesta şi-a anunţat participarea un grup masiv de yoghini danezi. În Copenhaga, MISA are o filială – Academia Nordică de Hatha Yoga – pe scurt N.A.T.H.A. Organizatorii danezi au publicat pe site-ul organizaţiei – www.natha.net – un anunţ intitulat „Herculane 2005”. Materialul prezintă informaţii amănunţite despre tabăra internaţională de la Herculane. Printre condiţiile de participare se află şi una imperativă: este interzis accesul în tabără celor care nu au rezultatul negativ la testul HIV.

Ziariştii români plasează în contextul unor informaţii exacte – preluate din anunţul „Herculane 2005” de pe site-ul danez şi o „ştire bombă”: bolnavii infestaţi cu HIV au dreptul să participe la manifestările spirituale ale Taberei Internaţionale de la Herculane!!! „Ştirea”, prezentată cu aplomb pe postul TV Antena 1 reprezintă un fals grosolan. Articolul polemic care urmează este însoţit de versiunea în limba engleză a publicaţiei de pe site. Mai mult, se prezintă totul în ideea că yoghinii s-ar pregăti pentru niscaiva lecţii de amor sau partide de sex în grup. Şi se citează fantasmagoric „organizatorii” sau „conducerea NATHA” ca să fie totul plauzibil. Nu doar Antena 1 s-a prostituat cu această ştire. În josul paginii puteţi citi două dintre cele mai ridicole articole pe acest subiect, publicate de AMOS NEWS ROMANIAN INDEPENDENT PRESS AGENCY şi Ziua de Vest.

Şi astfel, din nou un eveniment yoghin a devenit subiect de presă. Mai precis, condeierii români sunt interesaţi de condiţiile de participare la acest campus unde vor veni şi yoghini danezi. Li se cere doritorilor de spiritualitate danezi, printre altele, un test de boli venerice. Într-o limbă românească, elegantă, armonioasă, impecabilă, postul de televiziune Antena 1 precizează, în cadrul programului de ştiri de pe 18.04.2005 : „testele venerice este poate cea mai importantă condiţie”. Dar pentru ce s-ar supune yoghinii danezi unor analize ale sângelui care-i costă timp şi bani? Un domn ziarist, Vali Popovici, corespondent la o agenţie de ştiri intitulată solemn – AMOS  NEWS  ROMANIAN  INDEPENDENT  PRESS  AGENCY –  ne risipeşte, într-o frază lapidară, tăiată aspru în rocă verbală granitică, nedumeririle : „Organizatorii motivează această cerere prin faptul că adunându-se aşa de mulţi yoghini la un loc, în urma procedurilor yoga şi a rugăciunilor fierbinţi pot apărea iubirile spirituale care îşi pot găsi refularea şi prin sexualitate liberă”. Ei bine, da! Îţi spui în spiritul lui nenea Iancu, nu se poate pentru ca iubirile spirituale, mă înţelegi, să fie maculate de sifilis şi SIDA. Bravos yoghinime, fii deşteaptă! Fă testul !

Aşa că citeşti cu satisfacţie temeinică ce urmează : „Fiecare dintre aceştia (yoghinii danezi ) vor trebui să prezinte un test  veneric din care să rezulte că nu sunt purtători de sifilis sau HIV , altfel nu vor fi primiţi în tabără”.  Aferim! Clar ca lumina Maicii Domnului. Dar nu pentru mult timp. Pentru că două rânduri mai jos, în articolul aproape identic din Ziua de Vest ziarista Roxana Nafiru inserează următoarea aserţiune: „Iar ca toată lumea să fie mulţumită, la tabăra de la Herculane pot participa şi persoane infestate cu HIV , dar sub stricte condiţii , după cum precizează site-ul”. Site-ul www.natha.net nu precizează aşa ceva, stimată Roxi -na- firu”, tu care ai fost smulsă de o soartă crudă de lângă maşina de cusut, unde lucrai cu mult drag înainte de a deveni corespondentă de presă.

Înainte de a da sama de ticurile mânuitorilor de pix din România trebuie să precizăm următoarele: neavând bani pentru a-şi urma adevăratele înclinaţii, viitorii ziarişti învaţă cursul scurt mass-media. Până la a folosi pixul ca instrument de scris, ziariştii învaţă pe puncte două procedee clasice de manipulare: arta de a scoate din context şi bine-nţeles, arta de a plasa în alt context. Cu ajutorul acestor două tehnici poţi să faci din Biblie Codul manierelor elegante iar în Divina Comedie să găseşti contabilitatea Sfântului Petru legată de spălarea rufelor în cer.  

Titlul articolului croşetat de Roxana Firu în ziarul ZIUA DE VEST din 14 aprilie 2005 conţine o fină broderie stilistică : „Deşi Bivolaru e departe , la începutul lunii mai, adepţii lui Natha Yoga vor lua cu asalt Băile Herculane”.  Cu precizarea că N.A.T.H.A. este un acronim şi nu un nume propriu, textilista noastră reuşeşte să facă din titlul articolului ei un monument de limbă. Observaţi cât de subtil sugerează că yoghinii danezi nu vor nimeri localitatea Herculane pentru că profesorul Yoga Gregorian Bivolaru, e departe, în Suedia! ca să nu mai spunem că sintagma „vor lua cu asalt”  induce lejer ideea de atac la adresa locuitorilor staţiunii şi îi incită pe aceştia să se simtă agresaţi de prezenţa yoghinilor.  

Colegul de pix al maestrei în haute-couture, Vali Popovici, are aerul insolent al unui comisar cult: a urmărit-o atât de bine pe Roxana încât frazele lor au ceva din înfăţişarea gemenilor siamezi. Atât doar că fratele Vali Popovici face oficiul de Pristanda, arestând cuvintele. Vă amintiţi procedeul: în gura poliţaiului vampirul devenea bampir, iar remuneraţie ajungea „renumeraţie mică după buget, coane Fănică !”

Iată textul celor doi pus în paralel : Roxana ia firu şi scrie -…organizează o tabără de yoga care cuprinde un bogat program de lecturi, meditaţii, spirale yang, filme, excursii şi practici yoga colective, în natură . Chestorul cultural Vali Popovici, atins de o uşoară albeaţă la ambii ochi, transformă textul după cum urmează: programul este format din lecturi mediatice în grup, spirale yang, excursii colective cu meditaţii în natură. Ce Doamne, iartă-mă, vrea să spună expresia lecturi mediatice în grup?  Să fie vorba de citirea ziarelor în grup organizat? sau – mă străbate o bănuială cumplită – expresia aceasta enigmatică trimite la blestemăţia sexului în grup?

Explicaţia e mult mai simplă: datorită defectului menţionat mai sus agentul de circulaţie Popovici obţine prin contragere o sintagmă aiuritoare. Colega filatoare scrisese: lecturi, meditaţii. El vede – lecturi mediatice – ce-i drept „în grup”. Este partea lui de creaţie, aportul lui major la îmbunătăţirea limbii române. Pentru a nu lăsa stilistica românească în suferinţă Roxana textilista revine în forţă: „când aşa de mulţi oameni se adună în interese circumstanţiale, poate aparea iubirea spirituală şi, cum suntem persoane libere, această iubire îşi poate găsi expresia prin sexualitate”. Aşa da! Când „oamenii se adună în interese circumstanţiale” – adică de timp, loc, cauză şi mod – apare cu necesitate „iubirea spirituală” pe care o rezolvi, nu-i aşa, „prin sexualitate”. Ca nişte oameni liberi, responsabili. Splendid exemplu de elocvenţă stilistică! Atât numai cât avem o mică problemă: citatul e un fals. Pe „site-ul NATHA Yoga” nu se găseşte această mostră de limbă română. Îţi aparţine în întregime ţie, mama lui Cosette! Se văd urmele ingenioase ale cusăturilor de tip Apaca.

Spirit superior se vădeşte domnu’ sergent în fraza următoare: ”deoarece yoghinii sunt vegetarieni, în câteva zile de la sosirea miilor de tineri şi nu numai în staţiune, preţul legumelor, fructelor şi lactatelor creşte de aproximativ de 7-8 ori (nu mai mult de 2-3 ori, stimabile, dar ai vrut să atragi atenţia că yoghinii sunt din neamul lui Rockefeller). Acest lucru îi duce pe locatarii oraşului la exasperare deoarece îi lasă fără aceste alimente’’. Exasperaţi ar trebui să fim noi, cei care îţi înghiţim minciunile, onorabile! Iată ce spune Radomir Stoicovici, directorul hotelului Dacia din Herculane, în anul de graţie 2004 (an în care yoghinii  au lipsit de la întâlnirea cu oraşul de pe malul Cernei): „Din punct de vedere financiar, lipsa yoghinilor anul acesta a însemnat pentru unitatea noastră piederi de un miliard şi jumătate. Trei miliarde şi vreo două sute de milioane însemna cazarea la celelalte hoteluri şi vreo opt sute de milioane cumpărăturile acestea care se făceau. Pe staţiune s-a înregistrat o pierdere de circa cinci miliarde. În această estimare nu intră şi câştigurile celor care cazau particular, la case. Oamenii din Herculane n-au avut nimic de suferit, au avut numai de câştigat din venirea acestor grupuri’’( Yoga Magazin, nr. 50)

Se vede treaba că presarul valah a fost dresat precum ursul carpatin. Cu ajutorul unor ingenioase sfori trecute prin nări şi a jocului viguros pe cărbunii încinşi, gazetarul român a ajuns o marionetă care ridică şi coboară pixul după bunăvoia păpuşarilor puterii. Prevaricaţiunea (n.n. abuz, delict comis de un funcţionar în exerciţiul funcţiunii) este semnul distinctiv al celor care mânuie mouse-ul pe computerele ziarelor de circulaţie naţională. Căci abuz incalificabil este siluirea limbii române; başca manipularea opiniei publice prin plasarea în context a unor nerozii purulente. Veniţi la Herculane, stimabililor! Veţi afla Adevărul şi Adevărul vă va elibera! Cât despre ziarişti, ei se vor putea întoarce la vechile lor meserii: Roxana la APACA şi Vali pe stradă, cu fluierul în gură.

În final de articol, ne întrebăm de ce în contextul în care toată lumea salută cu bucurie introducerea la orele de religie în şcoli a unor elemente de propagandă anti-SIDA, analizele HIV sunt privite ca ceva bizar? Mai ales că în foarte multe tabere, la angajări sau la imigrări se cer analizele HIV. Recomandăm tuturor să îşi facă periodic aceste analize.

ZIUA DE VEST 14 aprilie 2005
Desi Bivolaru e departe, la inceputul lunii mai, adeptii lui Natha Yoga vor lua cu asalt Baile Herculane
In timp ce autoritatile romane fac demersuri pentru ca justitia suedeza sa-l extradeze pe Gregorian Bivolaru, membrii Miscarii Spirituale Natha Yoga din Danemarca se pregatesc sa decoleze spre Romania. Peste 4.000 de adepti, dupa cum se arata pe site-ul Natha Yoga, sunt asteptati sa vina la Baile Herculane, la inceputul lunii mai. In fiecare an, in statiunea de pe Valea Cernei se organizeaza o tabara de yoga, care cuprinde un bogat program de lecturi, meditatii, spirale yang, filme, excursii si practici yoga colective, in natura. Participantii, care sunt obligati sa aiba asupra lor un ID card al unui centru yoga, sunt sfatuiti ca pentru deplasarea in Romania sa foloseasca avionul. Mai mult, li se prezinta si itinerariul, de la Aeroportul Henri Coanda, la Gara de Nord, iar de acolo, cu trenul, la Baile Herculane. Fiecare participant este informat asupra fiecarei cheltuieli ce urmeaza sa o faca, aici fiind inclus pretul biletelor de avion, de tren si calatoriile cu taximetrul. Pana si durata calatoriei cu trenul de la Bucuresti la Herculane este adusa la cunostinta participantilor, care vor avea comandamentul instalat la Hotelul Dacia. Fiecare dintre acestia vor trebui sa prezinte un test veneric, din care sa rezulte ca nu sunt purtatori de sifilis sau HIV, altfel nu vor fi primiti in tabara. De ce toate aceste masuri de siguranta? Raspunsul il aflam tot de pe site-ul Natha Yoga: „Cand atat de multi oameni se aduna in interese circumstantiale, poate aparea iubirea spirituala si, cum suntem persoane libere, aceasta iubire isi poate gasi expresia prin sexualitate”. Iar ca toata lumea sa fie multumita, la tabara de la Herculane pot participa si persoanele infestate cu HIV, dar sub stricte conditii, dupa cum precizeaza site-ul. In acest caz, este nevoie ca cei aflati in aceasta situatie sa vorbeasca direct cu liderul Natha Yoga, Mihai Stoian. (Roxana Nafiru)

AMOS NEWS ROMANIAN INDEPENDENT PRESS AGENCY 14 aprilie 2005
Cu Bivolaru în Suedia, yoghinii din Danemarca se strâng la Băile Herculane
Staţiunea de pe Valea Cernei, Băile Herculane, va fi efectiv asaltată de peste 4000 de yoghini danezi. La începutul lunii mai, în staţiunea bănăţeană va avea loc tabăra anuală a yoghinilor adepţi ai lui Natha Yoga din Danemarca.
Este cunoscut faptul că Băile Herculane estre de ani de zile gazda taberei adepţilor guru-ului Bivolaru, adepţii MISA.
Deoarece aceştia sunt vegetarieni, în câteva zile de la sosirea miilor de tineri şi nu numai în staţiune, preţul legumelor, fructelor şi lactatelor creşte de aproximativ 7- 8 ori. Acest lucru îi duce pe locatarii oraşului la exasperare deoarece îi lasă fără aceste alimente.
Pentru a se descurca mai uşor, la dispoziţia danezilor este pus un site da prezentare a Natha Center-ului Herculane. Yoghinii vor fi cazaţi la Hotelul Dacia iar programul este format din lecturi mediatice în grup, spirale yang, excursii colective cu meditaţii în natură.
Site-ul oferă până la amănunt modul de deplasare din Danemarca şi până la Băile Herculane. Astfel, acesta îi sfătuieşte pe cititori să vina cu avionul până la Otopeni, de acolo cu taximetru până la gara de nord după care cu trenul până la Băile Herculane. Nu sunt omise costurile precum şi timpi de deplasare alături de problemele cu care se pot confrunta în România.
Participanţilor le este atrasă atenţia că obligatoriu pentru a intra în tabără şi a se înscrie în program, trebuie să posede un certificat oficial care să ateste că nu sunt seropozitivi sau bolnavi de vre-o boală venerică.
Organizatorii motivează această cerere prin faptul că adunându-se aşa de mulţi yoghini la un loc, in urma procedurilor yoga şi a rugăciunilor fierbinţi pot apărea iubirile spirituale care îşi pot găsi refularea şi prin sexualitate liberă. Ca să arate că nu există discriminare, seropozitivii se vor bucura de aceeaşi libertate, dar în mediu organizat şi în condiţii stricte. (Vali Popovici)

20 aprilie 2005
yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More