Un nou articol calomniator de propagandă împotriva MISA dezvăluie doar lipsa de profesionalism şi de etică a autoarei şi a jurnalului ce l-a publicat
Către Cronica Văii Jiului
În atenţia redactorului şef
În urma articolului MISA – desfrânare sub paravanul „eliberării conştiinţei” publicat de ziarul Cronica Văii Jiului în data de 26 ianuarie 2012, semnat de Anamaria Nedelcoff, Biroul de presă MISA solicită acordarea dreptului la replică, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră.
DREPT LA REPLICĂ
Un nou articol calomniator de propagandă împotriva MISA dezvăluie doar lipsa de profesionalism şi de etică a autoarei sale şi a jurnalului care l-a publicat
Motto: Cum îţi poţi păstra acea coloană vertebrală pe care un ziarist ar trebui să o aibă, în condiţiile în care în jurul tău sunt numai oameni care se ocupă de şantaje, răutăţi, cenzură?
– Anamaria Nedelcoff, iulie 2008, din articolul Despre compromis sau curajul de a avea coloană vertebrală
Jurnalista Cronicii Văii Jiului, Anamaria Nedelcoff, publică în 26 ianuarie 2012 un articol despre MISA (MISA – desfrânare sub paravanul „eliberării conştiinţei”). Publicat la rubrica Dezvăluiri, deşi nu aduce nimic nou, articolul se înscrie în seria sutelor de articole calomniatoare şi denigratoare despre şcoala noastră de yoga care au apărut în presa românească, atât prin conţinut, cât şi prin faptul că ignoră complet regulile deontologice ale jurnalismului. Regăsim aceeaşi abordare lipsită de profesionalism care, din păcate, a ajuns un să fie un obicei prost pentru mass-media românească, atunci când e vorba despre şcoala de yoga MISA sau Gregorian Bivolaru.
Înainte de a da efectiv replica acestui articol, am dori să o întrebăm pe ziarista Anamaria Nedelcoff dacă până în prezent a găsit vreun răspuns la întrebarea pe care o formula în finalul unui articol pe care l-a publicat în 2008: „Dar noi, noi ceilalţi (n.n.-ziarişti), care vrem să fim corecţi, care nu vrem să ştim noţiunea termenului de compromis pentru a favoriza pe unii, ce putem face?”
Un lucru esenţial pe care aţi putea să-l faceţi dacă vreţi să fiţi corectă ar fi să începeţi prin a fi corectă! Doriţi să scrieţi despre MISA? Luaţi legătura cu Biroul de presă al MISA. Veniţi la cursurile şi evenimentele pe care le organizăm. Vorbiţi măcar cu câţiva dintre miile de yoghini care urmeză cursurile MISA. Informaţi-vă despre procesele pe care MISA şi Gregorian Bivolaru le-au câştigat, care ar fi trebuit să dărâme deja din temelii minciunile şi calomniile vehiculate despre această şcoală de yoga, dar despre care presa (de ce oare?) refuză să pomenească şi astfel publicul nu a aflat încă despre aceste victorii ale adevărului. Ştiaţi că de opt ani yoghinii realizeză mitinguri aproape săptămânal pentru a protesta împotriva abuzurilor la care au fost supuşi de către autorităţile române din 2004 şi până azi? Vă provocăm să faceţi o anchetă şi să aflaţi cine sunt cu adevărat cei care poartă o acerbă campanie împotriva şcolii de yoga MISA şi care de cele mai multe ori se ascund sub masca laşă a anonimatului!
Documentarea pentru un articol care se doreşte o analiză a unei mişcări spirituale care în ultimii 22 de ani a înflorit în ciuda campaniilor furibunde de dezinformare, de defăimare şi de calomniere şi a abuzurilor realizate de autorităţile române asupra yoginilor, care are astăzi peste 40.000 de cursanţi şi simpatizanţi în ţară şi străinătate, nu se poate face doar citind forumuri pe internet unde persoane îndoielnice postează zi şi noapte minciuni şi calomnii despre această şcoală de yoga.
Chiar şi în titlul articolului este evidentă lipsa de documentare asupra subiectului, dat fiind că faceţi o asociere forţată şi tendenţioasă între MISA şi desfrânare, pentru a fi în ton cu articolul de scandal pe care l-aţi scris. O minimă documentare v-ar fi lămurit asupra faptului că practica yoga recomandă respectarea unui cod moral şi etic (care se predă în anul I de curs), iar una dintre cele zece reguli ale acestuia este BRAHMACHARYA sau, pe româneşte, continenţa sexuală. Aceasta înseamnă exact ÎNFRÂNARE. Ideea de înfrânare sau control perfect al energiei erotice şi al funcţiei sexuale, recomandată practicanţilor yoga, este total opusă celei de desfrânare pe care o vehiculaţi dvs.
Mai aspiraţi şi acum, după trei ani de când aţi formulat aceast ideal, să fiţi un ziarist cu coloană vertebrală? Atunci faceţi o anchetă corectă despre MISA, pentru că ştiţi cu siguranţă că un articol de presă care respectă deontologia jurnalismului trebuie să includă opiniile tuturor părţilor implicate! Ştiţi că putem număra pe degetele de la o singură mână jurnaliştii care au procedat corect atunci când au scris despre MISA, contactând Biroul de presă şi redând apoi fără a modifica răspunsurile noastre?
După această lungă introducere, revenim la conţinutul articolului scris de Anamaria Nedelcoff. Aflăm din introducerea articolului că în Valea Jiului au funcţionat filiale ale MISA şi, în timp ce unii susţin că acolo şi-au descoperit calea în viaţă şi au fost ajutaţi să evolueze spiritual, alţii nu sunt la fel de încântaţi. Codul deontologic al ziaristului spune că vor fi date publicităţii punctele de vedere ale tuturor părtilor implicate, în cazul unor păreri divergente. Cu toate acestea, articolul din Cronica Văii Jiului prezintă doar unele afirmaţii copiate de pe internet de pe forumurile anti MISA şi despre care afirmă că ar aparţine unor persoane reale din zona Văii Jiului, ca articolul să aibă astfel legătură cu ziarul în care este publicat. Dar articolul nu conţine nici măcar o singură opinie favorabilă şi nu este citată nici măcar o singură persoană care este cursantă MISA.
Din experienţă, avem serioase motive să ne îndoim de veridicitatea unor postări de pe internet şi de identitatea autorilor acelor postări de pe forumurile anti MISA. O anchetă jurnalistică serioasă vă va edifica asupra faptului că există numai câteva persoane care publică toate aceste postări şi aproape toate sunt angajate de serviciile secrete! Totuşi, dacă jurnalista a optat să se documenteze de pe internet (o gravă eroare de logică, din start), ar fi putut în egală măsură să includă măcar una dintre sutele de mărturii ale practicanţilor yoga de pe site-ul yogaesoteric.net sau de pe blogul yoghinii MISA. O elementară comparaţie aritmetică ar trebui să fie edificatoare: dacă există câţiva nemulţumiţi şi zeci de mii de oameni fericiţi, aduceţi-ne la cunoştinţă şi experienţa acestora din urmă. Mai mult decât atât, investigaţi cu curiozitate motivul pentru care există atât de mulţi cursanţi yoga care urmează aceste cursuri şi sunt foarte mulţumiţi de ele şi de activitatea MISA. Ce anume îi face pe aceşti oameni să treacă atât de uşor peste ura, calomnia mizerabilă, batjocura, insultele total gratuite şi nejustificate cu care îi împroaşcă mass-media şi să continue să urmeze aceste cursuri?
Numele site-ului oficial al MISA este scris în articolul dvs., nu pentru prima dată în presă, greşit. Adresa corectă este yogaesoteric.net nu .ro. Lipsa de documentare se reflectă şi în confuzia făcută de autoare (sau este vorba de greşeală voită care se datorează unor rele intenţii) care afirmă tam-nesam despre MISA că ar fi o organizaţie de iluminaţi. Oricine deschide site-ul yogaesoteric.net poate observa cu uşurinţă că există sute de articole care demască planurile francmasoneriei, sectă stanică planetară care conduce lumea din umbră şi la care se face referire şi sub numele de „iluminaţi”. Confuzia gravă între starea de iluminare spirituală accesibilă prin practica-yoga şi acest titlu de „iluminaţi” pe care şi-l autoarogă cu insolenţă membrii sectei satanice a francmasoneriei este folosită aici ca un element de propagandă împotriva şcolii de yoga MISA.
În schimb, autoarea afirmă că cine a avut curajul să scape de acolo (n.n. – de la cursul de yoga) şi să povestească ororile la care a fost supus este făcut cu ou şi cu oţet pe yogaesoteric.net şi că la fel păţesc şi ziariştii. Orice cursant MISA este liber să facă exact ceea ce doreşte şi poate oricând să renunţe la a mai frecventa cursurile de yoga. Iar pe yogaesoteric.net există, într-adevăr, o serie de articole în care se răspunde unor calomnii repetate aduse şcolii de yoga de o mână de persoane care au părăsit cursurile de yoga, dar noi avem convingerea că dacă veţi studia acele articole şi veţi analiza fără părtinire situaţiile prezentate, vă veţi convinge că acestea sunt nişte replici necesare şi pertinente aduse unor denigratori mincinoşi şi insolenţi. Cât despre ziarişti, nu putem decât să zâmbim… este vorba oare de replicile la articolele calomniatoare din presa care scrie doar minciuni despre MISA şi ne refuză dreptul la replică? Şi oare acum vă veţi plânge că v-a venit şi dumneavoastră să fiţi „făcută şi ou şi cu oţet” sau veţi recunoaşte că aţi eludat complet (e prea puţin spus că aţi încălcat) deontologia profesiei de jurnalist?
Încă o dovadă că ziarista Croncii Văii Jiului şi-a piedut vremea pe forumuri anti MISA este expresia jignitoare misani, folosită doar de cei care calomniază şi aruncă cu noroi în MISA pe aceste forumuri. Sunt prezentate apoi o serie de relatări ale aşa-ziselor victime ale MISA luate, mai mult ca sigur, de pe aceste forumuri anti MISA. De ce niciun ziarist nu se înghesuie să publice măcar câteva din miile de relatări autentice ale practicanţilor yoga, care povestesc cum s-au vindecat prin yoga de afecţiuni grave şi chiar incurabile, despre progresele şi transformările care au apărut în viaţa lor prin punerea sistematică în practică a metodelor învăţate şi a informaţilor valoroase aflate la cursurile MISA sau despre trăirile excepţionale care unele persoane au ajuns să le aibă prin yoga?
O întrebăm pe Anamaria Nedelcoff cum s-ar simţi dacă cineva ar scrie un articol despre ea, fără ca autorul acelui articol să fi încercat măcar să ia legătura cu ea, fără să o cunoască absolut deloc, doar bazându-se pe faptul că pe unele site-uri pe internet este acuzată că a pornit campanii calomniatoare la adesa primarul oraşului Uricani, Dănuţ Odagiu Buhăescu, doar pentru că între acesta soţul ei era un conflict? Şi dacă acest articol ar cuprinde alandala pretinse mărturii, aduse la repezeală din condei ca să sune mai scandalos şi mai jignitor şi toate acestea de către cineva care nici măcar nu o cunoaşte?
Invocăm Articolul 10 al Codului Deontologic al Ziaristului şi vă solicităm să publicaţi acest drept la replică în următoarea apariţie a ziarului dumneavoastră, pentru a repara prejudiciul de imagine adus şcolii de YOGA MISA.
Biroul de Presă MISA
2 februarie 2012