Un nou caz de corupţie în domeniul vaccinării

de George Preda

Dr. Paul Offit (foto) de la Spitalul de Copii din Philadelphia, SUA, a câştigat cel puţin 30 de milioane în tranzacţiile recente ale companiei Merck cu vaccinul RotaTeq, care a fost inclus pe lista vaccinurilor obligatorii pentru toţi copiii americani. Deşi Offit refuză să declare care este beneficiul său, se estimează că acesta ar putea atinge valoarea de 46 de milioane.

RotaTeq se administrează sugarilor începând de la vârsta de 6 săptămâni pentru prevenirea gastroenteritei (diaree şi vărsături) cauzate de infecţia cu rotavirus. RotaTeq se administrează în trei doze, la un interval de cel puţin patru săptămâni între fiecare doză. Prima doză se administrează când sugarul are vârsta cuprinsă între 6 şi 12 săptămâni. Ultima doză se administrează înainte de vârsta de 26 de săptămâni (6 luni).

Dr. Paul Offit este cunoscut publicului american prin propaganda continuă pro-vaccinare la care participă. Dar el nu este un simplu medic care crede cu tărie în eficienţa (nedovedită ştiinţific, de fapt) a vaccinurilor. Având în vedere această sumă uriaşă pe care a câştigat-o recent, putem considera ca fiind îngrijorător faptul că Offit a făcut parte din diferite echipe de cercetare, comisii de avizare şi chiar din organismul oficial care a dat avizul pentru introducerea acestui vaccin pe piaţă. El este unul dintre beneficiarii patentelor de invenţie ale vaccinului RotaTeq pentru SUA şi Europa, beneficiarul unei burse de 350.000$ oferită de compania Merck pentru dezvoltarea accestui vaccin şi, cireaşa de pe tort, a făcut parte din Comitetul de Avizare pentru Practicile de Imunizare (The Advisory Committee on Immunization Practices, ACIP).

ACIP este un comitet format din 15 membri, consideraţi experţi în domeniul imunităţii şi vaccinurilor, aleşi de către Departamentul de Sănătate al SUA. Acest comitet stabileşte liniile directoare pentru Centrele de control şi prvenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) privind afecţiunile care se consideră că pot fi prevenite prin vaccinare şi de asemenea contribuie la stabilirea programului de vaccinare, ceea ce include avizarea diferitelor vaccinuri.

Este evident că dr. Paul Offit a profitat de poziţia sa oficială în diferite comisii medicale şi mai ales în ACIP, unde a fost membru între 1998 şi 2003, pentru a facilita nu doar introducerea pe piaţă a acestui vaccin, cât şi includerea sa pe lista vaccinurilor obligatorii pentru copii, în SUA. Deşi în diferite etape ale procesului de avizare, presa a semnalat conflictul de interese în cazul doctorului Offit – el fiind chiar poreclit de presă dr Paul „For Profit” Offit. Ca membru ACIP, dr. Offit a fost implicat în recomandările oficiale privind vaccinarea copiilor cu vaccinul pentru rotavirus. El a votat pozitiv de trei ori în chestiuni privind acest vaccin, inclusiv a votat ca propriul său vaccin să fie inclus în programul de imunizare.

Desigur ne putem întreba, retoric, cum de un conflict de interese de o asemenea „amploare financiară” – peste 30 de milioane de dolari beneficiu personal pentru dr. Offit – nu este ilegal? Lecţia pe care acest evident caz de corupţie ne-o dă este aceea de a căuta întotdeauna motivele ascunse în spatele propagandei pe care diferite persoane sau oficiali o fac într-o anumită direcţie, întrebându-ne cine câştigă de fapt de pe urma acelei propagande?!

Citiţi şi:

Un nou vaccin periculos este pe cale de a deveni obligatoriu

Vaccinarea – o afacere bănoasă pentru companiile farmaceutice, dar păguboasă pentru sănătatea noastră

yogaesoteric
2 iulie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More